XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЩРУДЕЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 31 март 2013 г.

ЩРУДЕЛ


   Рецептата за него е много стара. Научих я преди повече от 15 години,    когато работех в Рупското училище. Готвачката в стола Люси правеше от него за десерт на учениците. Хареса ми и поисках рецептата. Него снимах най- напред преди 8 години :)..
Беше 1 март  2005 г. След обяд пристигнах от училище с една купчина мартеници от учениците. Оставих ги на масичката в хола и набързо отрязах на дъщеря ми от щрудела, защото вече бе време за следобедна закуска. Налях и чаша мляко и цопнах двете неща до мартениците. Изведнъж пред погледа ми излезе кулинарна картичка и реших, че ще си направя снимка. Снимах и ми хареса. От този момент до сега  делото СНИМАНЕ НА БЛЮДА е задължително.

ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
/ ако някой не обича толкова сладко,  нека сложи 1 препълнена чаша/
1/ 2 ч. ч. олио
3 средно големи ябълки- обелени, настъргани и изцедени добре от сока им
Днес използвах стерилизирани /в бурканче от лютеница/.
1 равна ч. л. канела
/ можете да промените количеството в зависимост от предпочитанията ви/
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
орехови ядки- най- много да са 1 ч. чаша

малко олио- за намазване на формата/ тавата
малко брашно- за поръсване на формата/ тавата
пудра захар- за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата със захарта разбивам с миксера на максимална степен. Намалявам на бавни обороти и изсипвам олиото. Слагам и обработените ябълки, а след тях канелата. Лъжица по лъжица изсипвам брашното, което предварително съм пресяла и смесила с бакпулвера. Накрая добавям и нарязаните ядки.
Получава се тесто като за кекс.
Намазнявам съда, в който ще пека щрудела. Поръсвам с брашно и изтръсквам добре формата. 
Изсипвам готовото тесто и пека сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 50 минути.
Изваждам го от фурната и го оставям 5 минути „ да си почине”, след което леко с ножа бъркам от всички страни на формата, за да се уверя, че се е отделил от нея. Обръщам го  и го поръсвам с пудра захар.
Моята препоръка е да проверявате за неговата готовност чрез боцкане с клечка за зъби, защото времето на печене зависи и от формата/ тавата/. Ако  тестото е разстлано на по- тънко, то ще се изпече по- бързо, но аз го пека във формата за кекс и за по- малко от 50 минути щруделът не може да се изпече.
Гарантирам ви един пухкав, сочен и ароматен ябълков сладкиш и най- вече- бърз и лесен за приготвяне.
.......................................................
Уточнение: Първата снимка е ясно кога е правена- през 2005 година, а останалите снимах днес по време на поредното му приготвяне, защото нямах поетапните стъпки :).

31 март 2013 г


Варианти за друг изглед има още.
В случая сместа е разделена на две и изпечена в отделни правоъгълни съдчета за кейк.


2 коментара:

  1. Супер е ,Марги-струва си да се опита.Зарадвала си родителите с него...
    Прекрасен април ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Живе! Изключително мил човек си ти :).

    ОтговорИзтриване