XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КАРТОФКИТЕ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 12 март 2013 г.

КАРТОФКИТЕ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР


Слушах и четох за тях къде ли не. Е как ще ги подмина?!Ами няма как да се случи при все, че обожавам картофи и то във всичките им варианти.
Не ща мръвки- ще ги подаря на приятелите си, а те нека ми дадат картофи, ориз, зеленчукови салати…
Ето ги всеизвестните компирчета. От вкусни по- вкусни са! Нооо… изключих кравето масло, защото вече навлизаме във Великденските пости, които не позволяват приема на животински продукти. Увеличих количеството на подправките, защото съм им луда фенка :).
За подробности и по- голяма точност: Рецептата я има навсякъде в нета.

ПРОДУКТИ:

около 1 500 кг картофи
сол на вкус
смлян черен пипер
10 с. л. зехтин/ аз сложих олио/

За заливката:
1 средно голяма глава чесън
3 с.л.  оцет
5 с. л. зехтин/ олио/
риган
мащерка
За поръсване след заливката:
червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите се обелват, измиват се и се разрязват на половинки. Варят се в солена вода за 10 минути. Изваждат се и се изцеждат от нея.
Вземам  тава и на дъното и изсипвам олиото. Редя картофите на един ред, посолявам ги и ги поръсвам с черен пипер. 
Пека ги в предварително нагорещена на 180  градуса фурна в продължение на 30 минути. Докато продължава печенето смесвам олиото, оцетът и счукания чесън заедно с ригана и мащерката. 
Изваждам тавата от фурната и с помощна на „ръчен  пасатор” / приспособлението за картофено пюре/ притискам внимателно  картофите към дъното колкото да се разцепят. Помазвам ги обилно с ароматната смес. Поръсвам ги с червения пипер. 
Слагам тавата отново във фурната за още 30 минути.
Наистина са много, ама много вкусни. Няма да можете да се спрете и да се отлепите от тавата, повярвайте :).
Добър апетит!
........................
11 март 2013 г 
..................................................................................
Направих ги и съвсем сурови, без да ги варя. Доста по- бързи и лесни са, а на вкус изобщо не отстъпват на оригиналните.
Пекох картофите до омекване.
Намачках ги и продължих процедурата по обичайния начин.
Според мен няма смисъл от варене и вече ще ги правя направо така.
Резултат:

2 коментара:

  1. tezi sıs sos sa prekrasni,vij tuka neşto podobno:http://mazesinyemekleri.blogspot.com/2012/01/frnda-kasarl-patates.html
    kartofite celi se svaryavat ,v namazana tava se apleskvat ,çeren piper i kaşakaval i napravo vıv furnata ,sos si nyamaha ,şte gi opitam kato tvoite.

    ОтговорИзтриване
  2. О, с кашкавал ще са невероятни, но аз съм малко на пости :).

    ОтговорИзтриване