XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПРАЗНИЧНО ПИЛЕШКО РОЛЕ С ВКУСНА ПЛЪНКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 9 март 2013 г.

ПРАЗНИЧНО ПИЛЕШКО РОЛЕ С ВКУСНА ПЛЪНКА

 Вчера бе 8- ми март. Със съпруга ми умувахме да излезем ли някъде или не, но аз все си клонях към домашната трапеза . Да си приготвя онова, което ми се хапва и да е точно така, както ми е в представите. Не бях яла месо от три седмици и реших, че ще направя нещо пилешко и лекинко. И се случи. Приготвих пилешки ролета с плънка и ги изпекох в йенска тенджера. Не ми трябваха рецепти- те са ми в главата и излизат една след друга :).
ПРОДУКТИ ЗА 1 РОЛЕ:
/ Ще напиша необходимото за 1 брой, а вие ще си го умножавате по толкова, по колкото  искате :) /.
……………………………………
1/ 2 пилешки гърди
70 г гъби печурки и 1 с. л. краве масло за тяхното приготвяне
1/ 2 кисела краставичка
5 маслини
1/ 2- 1 триъгълниче топено сирене
1, 5 г пресен джинджифил
черен пипер и хималайска сол- на вкус
4 с. бяло вино
4 с. л. олио- 2 от тях за намазване на съда и 2 за намазване на ролетата преди печене
конец- за връзване на ролетата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бялото пилешко месо начуквам с дървено чукче през найлонова торбичка на тънко, но внимавам да не го разкъсам. Ако някъде се случи, то търпи внимателно завиване, за да не се вижда плънката :). Не ги соля, защото продуктите за плънката са солени. Беля, нарязвам на филийки гъбите и ги задушавам в маслото и малко сол, а след като им изври водичката, която те си пускат, ги оставям да се запържат леко. Краставичките нарязвам на ивички, маслините и сиренето- също. Джинджифила го режа на ситничко.
 Разстилам гъбите върху пилешкото месо, върху тях са краставичките, след това маслините и накрая сиренето. На няколко места слагам джинджифил, поръсвам с черен пипер, завивам ролетата и ги завръзвам с конец. 
 Намазвам тенджерата с олио, наливам бялото вино и редя пилешките „творения” едно до друго. Намазвам ги и тях с олио и ги поръсвам  леко със сол. 













 Слагам затворения съд в студена фурна, след което включвам печката. Оставам фурната да се загрее на максимум и я намалявам на 200 градуса. Пека ястието така в продължение на 1 час, след което отхлупвам съда и продължавам печенето още 20- 30 минути на вентилатор докато течността почти се изпари и отгоре се образува приятна златиска коричка.


 Изваждам и сервирам ролетата с подходяща гарнитура.
 В случая е с любимите ни задушени зеленчуци.










Ястието е много подходящо за изстудено бяло винце.
Наздраве!
......................
8 март 2013 г

2 коментара:

  1. Ястието изглежда доста вкусно.не съм приготвяла по този начин,но ще се постарая да го направя за домашните-ще им хареса....
    Хубав ден,Марги!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо, много е лесно за приготвяне. Опитай, няма да съжаляваш :).

    ОтговорИзтриване