XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЛАДКИШ ИЛИ СЛАДКИ " АГНЕСИ"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

понеделник, 4 март 2013 г.

СЛАДКИШ ИЛИ СЛАДКИ " АГНЕСИ"


     Някога за мен това бяха едни от най- празничните сладки. По магазините нямаше такива благи  удоволствия и затова трепетите, когато започнехме да ги правим с мама, бяха неописуеми. Реших да си ги припомня за посрещането на тази Нова  година и умрях от удоволствие като си ги „ произведох” . Гледах ги и им се радвах също като някога, когато бях мъничка...
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
4 белтъка
180 г краве масло/ или пакетче и половина от малките/
1 ч. ч. кристална или пудра  захар/ по ваше желание, правила съм ги и с двата вида//
1 ч. ч. смлени орехи
1 ч. ч. брашно
2 ванилии
1 бакпулвер

ЗА ГЛАЗУРАТА:
4 жълтъка
1 ч. ч. пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Блата приготвям като разбивам на сняг белтъците със захарта. На фона на разбъркване с миксера на бавна степен изсипвам  разтопеното/ но не горещо/ масло на тънка струя, след него добавям смлените орехи, ванилията и накрая брашното, в което съм смесила бакпулвера.
Изсипвам сместа в намазнена и набрашнена правоъгълна тавичка с размери 30/ 20 см. 
Пека сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30- 40 минути./ Пиша ОКОЛО, защото всяка фурна пече различно/. Изваждам го и го оставям да се поохлади като през това време приготвям глазурата като разбивам жълтъците с пудрата захар.






Нанасям глазурния крем като леко го заглаждам.












Връщам тавата във фурната, която вече се е охладила до 50 градуса и го „ суша” така десетина минути.











Изваждам го, нарязвам го на ромбчета или триъгълничета и агнесите вече са готови за сервиране и консумация .








 За да не се трошат по време на рязането аз топя ножа в гореща вода, изтривам го с кърпа  и режа И така няколко пъти.

30. 12. 2013 г

2 коментара:

  1. Сладкиша е чудесен! Благодаря за рецептата! Само искам да попитам с какъв нож режеш парченцата в тавата с керамично покритие? Металните ножове увреждат покритието, предполагам ползваш керамичен нож?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Мира!
    Глазурата режа лекичко с обикновен нож, потопен в гореща вода, а след това изтрит с кърпа. След това продължавам рязането с / сега ще ти прозвучи смешничко, ама .../ с ножче за пластилин :). С него режа и тесто за пити и тутманици :).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване