Някога за мен това бяха едни от най- празничните сладки. По магазините нямаше такива благи удоволствия и затова трепетите, когато започнехме да ги правим с мама, бяха неописуеми. Реших да си ги припомня за посрещането на тази Нова година и умрях от удоволствие като си ги „ произведох” . Гледах ги и им се радвах също като някога, когато бях мъничка...
ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
4 белтъка
180 г краве масло/
или пакетче и половина от малките/
1 ч. ч. кристална или
пудра захар/ по ваше желание, правила
съм ги и с двата вида//
1 ч. ч. смлени орехи
1 ч. ч. брашно
2 ванилии
1 бакпулвер
ЗА ГЛАЗУРАТА:
4 жълтъка
1 ч. ч. пудра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Блата приготвям като
разбивам на сняг белтъците със захарта. На фона на разбъркване с миксера на
бавна степен изсипвам разтопеното/ но не
горещо/ масло на тънка струя, след него добавям смлените орехи, ванилията и
накрая брашното, в което съм смесила бакпулвера.
Изсипвам сместа в
намазнена и набрашнена правоъгълна тавичка с размери 30/ 20 см.
Пека сладкиша в
предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30- 40
минути./ Пиша ОКОЛО, защото всяка фурна пече различно/. Изваждам го и го
оставям да се поохлади като през това време приготвям глазурата като разбивам
жълтъците с пудрата захар.
Нанасям глазурния
крем като леко го заглаждам.
Връщам тавата във
фурната, която вече се е охладила до 50 градуса и го „ суша” така десетина
минути.
Изваждам го, нарязвам
го на ромбчета или триъгълничета и агнесите вече са готови за сервиране и
консумация .
За да не се трошат по време на рязането аз топя ножа в гореща вода, изтривам го с кърпа и режа И така няколко пъти.
30. 12. 2013 г
Сладкиша е чудесен! Благодаря за рецептата! Само искам да попитам с какъв нож режеш парченцата в тавата с керамично покритие? Металните ножове увреждат покритието, предполагам ползваш керамичен нож?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мира!
ОтговорИзтриванеГлазурата режа лекичко с обикновен нож, потопен в гореща вода, а след това изтрит с кърпа. След това продължавам рязането с / сега ще ти прозвучи смешничко, ама .../ с ножче за пластилин :). С него режа и тесто за пити и тутманици :).
Поздрави!