Така го приготвяхме някога на село, след като тате „ гътнеше” прасето.
Миналата зима реших да покажа на моя съпруг що е селска идилия и заедно с него
запретнахме ръкави да направим тази бобено- зелева манипулация. Обърнете
внимание само колко е здравословна гозбата- та в нея има и свински пръжки /
джумерки/ :). Те са толкова блажни, тежки и калорични, че не ми се мисли какво се случва
в стомаха на човек след техния прием, но пък като се замисля, че някога нашите
баби и деди са яли много често подобни храни, веднага се успокоявам.
Та… да си дойда на думата и да напиша необходимите
ПРОДУКТИ:
1 чиния свински
пръжки / джумерки ги наричат в някои области на България/
около 300 г зрял боб
1/ 2 малка кисела
зелка
2 средно големи глави
кромид лук
3 сухи чушки
1 морков
2 домата от консерва
няколко скилидки
чесън/ количеството нека да е по ваша преценка/
черен пипер
балканска чубрица
сух джоджен
червен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус
3 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам боба с
дафиновия лист до омекване, а зелето нарязвам и запържвам /или запичам във
фурната/ с олиото до готовност. В голяма тенджера запържвам пръжките с
нарязаните на ситно лук, чушки и моркови, след което добавям и доматите. Пържа и
бъркам до извирането на доматената водичка.
Слагам изцедения бобец, а след него
и зелето Пускам и обелените цели чесънчета и поръсвам гозбата с черния и червен
пипер, стрития джоджен и чубрицата. Соля, ако е необходимо, защото по принцип
соленото кисело зеле не позволява това. Задушавам и бъркам до пълното омесване
на продуктите.
Сами ще прецените кога ястието е готово.
Уверявам ви, че такъв
боб няма да намерите дори и в най- реномираните заведения. Пак напомням- не е
здравословен, но пък е толкова благ и мазничък, толкова апетитен и ароматен, че
ако си го топнете и с топла питка, а в чинийката сложите препечено люто чушле…или
ще ми благодарите или ще ме търсите да ме биете :).
Наздраве от мен с
чаша червено домашно гъсто руйно вино! :)
Марги,и баба ми казваше на пръжките джумерки-а боба с кисело зеле ми е позната вкусна идилия.Правя го и аз,но без пръжки,че моите не обичат-не знаят какво да ядат.
ОтговорИзтриванеПегръдки от мен!
Това си е някогашна стара гозба и не всеки я харесва.Само могат да изгубят онези, които не пожелаят да я опитат, нали? :)
ОтговорИзтриванеОх, как ми се яде това вкусно фасулче...
ОтговорИзтриванеМарги,благодаря за идеята!
Поздрави и приятна вечер!
Можеш да си го приготвиш, усмихната Генче! :)
ОтговорИзтриванеИии... да ти е сладко! :)