XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КОКОСОВИ РОХЛИ В МЕДЕН СИРОП

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

сряда, 27 март 2013 г.

КОКОСОВИ РОХЛИ В МЕДЕН СИРОП

    Поредна импровизация , породена от това, че дъщеря ми обожава кокос, а аз- мед. Тестото знам от моя колежка от студентските години- Елза Златарева, но сега в него добавих кокосови стърготини и  полях сладчиците със сироп. Запазих името на нейните незабравими „ Рохли” и добавих още малко думички, за да бъде заглавието подходящо за   моите произведения :). Нищо сложно в приготвянето, нито пък съм използвала скъпи продукти. Просто това се едни благи топчета, които се разпадат и топят в устата. Нищо повече.
ПРОДУКТИ:
3/ 4 ч. ч. олио
1/ 2 каф. ч. мас
1 каф.ч. кафява. захар
1 каф. ч. гъст сок от  компот или сок от портокал / мандарини/
1 / 4  каф. ч. черешов ликьор
3 ванилии
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л.бакпулвер
1 ч. ч. кокосови стърготини
400 г брашно
1 яйце
 
За сиропа:
1 ч. ч. мед
1 ч. ч. кафява захар
1 ч. ч. вода

За поръсване:
20 – 30 г кокосови стърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа разбивам маста със захарта и яйцето. При непрекъснато разбъркване добавям олиото, сока от портокала, ликьора и  ванилиите. Съвсем накрая изсипвам  брашното,  което предварително съм смесила  със содата, бакпулвера  и кокосовите стърготини. Омесвам мекичко тесто, от което късам парченца и оформям топченца с големината на орех. Редя ги на разстояние в суха тава. 
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до лека промяна в цвета  на тестото. Не ги препичам, защото тогава те не могат да поемат добре сиропа и не стават толкова мекички и сочни.
Малко преди да ги извадя прибягвам към сваряването на сиропа- мед, захар, вода.
Изваждам тавата с рохлите и веднага ги заливам  с горещия сироп. Обръщам ги веднъж- два пъти, за да поемат добре течността. Вече изстинали ги поръсвам с посоченото количество стърготини. Поднасям ги съвсем студени , даже престояли поне 5- 6 часа .
 10 ФЕВРУАРИ 2013 г

2 коментара:

  1. Много ми допаднаха тези сладки. Обичам и кокоса и меда и ще пробвам. Благодаря че сподели рецептата. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Смятам, че наистина ще ви харесат и след като ги направите. Благодаря и аз за доверието! Приятни и спокойни почивни дни желая! :)

    ОтговорИзтриване