XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПОСТНИ ОРЕХОВКИ С БЯЛО ВИНО И ЛОКУМ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 28 март 2013 г.

ПОСТНИ ОРЕХОВКИ С БЯЛО ВИНО И ЛОКУМ

Представете си само как хрупат тези сладчици от орехите в тях и изведнъж по средата им се показва парченце ароматен локум :).
Подходящи са за хората, които спазват постите. В тях няма нито един животински продукт. Тези благинки са много бързи за приготвяне и доста евтинки като вариант за следобедно прихрупване на нещо сладичко.
За тяхната направа ползвах своята рецепта за локумки с вино, но добавих и орехи и ги направих под формата на топчета .
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. захар   
1/ 2 ч. ч. олио
1/ 2 ч. ч. бяло вино
1 непълна ч. ч. орехи
1- 2 ванилии
1 бакпулвер
щипка сол
брашно за замесване на меко тесто / количеството не съм мерила/
За плънка:
1 кутия ароматен локум
За декорация:
четвъртинки  орехови ядки

малко олио- за помазване на тавата
брашно- за поръсване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбърквам с дървена лъжица захарта с олиото, виното, нарязаните орехи, ванилиите и солта. Започвам да добавям брашно и да примесвам леко с едната ръка. В част от него предварително съм сложила бакпулвера.
Истинското месене започва едва, когато съм получила меко тесто. Не го правя твърдо, за да не се получат ореховките корави.
Откъсвам парченце от него/ колкото големината на орех/, приплесквам го леко  на малка питка. В средата и слагам парченце локум и след това оформям топче. 
Отгоре върху него забождам  една орехова ядка. 
Същото правя и с останалото тесто.
Тавата, в която ще пека ореховките, намазвам  с олио, а след това я набрашнявам. Редя ги на разстояние една от друга и ги пека в предварително загрята на 180 фурна до леко порозовяване. 
Не ги препичам, защото рискувам да станат много твърди, а това ще е предпоставка за чупене на зъби.
Изваждам ги и малко след като поизстинат те са готови за консумация.
Получават се доста бройки и могат да стоят в книжна кесия дори до една седмица.
Да ви е сладко! :)
2 декември 2012 г / от архивите/

4 коментара: