XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Любимата на нашето семейство ПОСТНА ЛЮТИКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

сряда, 24 август 2011 г.

Любимата на нашето семейство ПОСТНА ЛЮТИКА

        Боготворим я!
Ядем я с лъжицата, когато сме на диета.
Използвам я за миш- маш.
С нея правя дробчета по селски.
А какво ще кажете за пиле на лютика?
Смесена само с извара и сиренце..
Запържена с малко чесън :).
И въобще ЗА КАКВОТО СЕ СЕТЯ!
Често я правя и НА ОКО, но обикновено съотношението домати- чушки е 2: 1.
        Вчера я приготвих от 8 кг домати и 4 кг изчистени чушки. 
И още като необходими продукти: сол и магданоз
НИЩО ДРУГО!

 СЪЩНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕТО И:
   Доматите си ги подбирам да са еднакви, за да се изпекат едновременно. Измивам ги и ги редя в тава / без да е намазана с олио/.
                                                                          Не ги соля!
Слагам тавата в максимално гореща фурна, пускам вентилатора и пека, докато отгоре направят черна коричка. Изваждам ги и ги оставам да изстинат, като внимавам при ваденето да не се залея и изгоря с врелия сок, който са си пуснали.
Изцедете ги леко и ги обелете. Не изхвърляйте доматената водичка, тъй като понякога се налага да разредите лютиката с нея към края, преди да  я насипете в бурканите.
Изчистените от семето чушки изпечете, но не във фурна, защото не стават толкова вкусни. Ние ги печем върху ламарина на газов саджак.
Оставете ги да се задушат в найлонова торбичка и след това ги обелете.
Ето в какъв вид трябва да са зарзаватите преди нарязването:

Сега те трябва да се нарежат.
Ние ги мелим с машинка за месо, на която моят съпруг преди години направи едно приспособление, което ги прави на парчета.
На чиято булка мъжът е майсторляв, може и да и направи :).
Другият вариант е рязане с нож на парчета, с каквато големина желаете вие.

Вземате каравана и в нея изсипвате доматите, чушките, нарязания магданоз и овкусявате със сол.
Аз добавих и доматената водичка, защото предпочитам да е по-рядка, да има сосче и да можем да си топнем с топла питка после:).
Ето и снимка със светкавица:
Лютиката я насипвам в конфитюрени бурканчета, а понякога и в някой компотен. А вие в какво ще я приберете, това ще прецените на момента.
Използвайте нови капачки и стелиризирайте не повече от 10 минути!
От тази доза едостатъчна за 14 конфитюрени бурканчета.

А тази снимка е на миналогодишната лютика:
Опитайте я, няма да съжалявате!

23 август 2011 г


2 коментара:

  1. Обожавам да правя консерви за зимата. В Свищов нямам идеални условия за това, но тук на село при майка ми - и продукти и условия колкото ти душа иска:)))
    Много добро предложение! Мерси!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще ч пробвам задължително,имам доста домати в градината.
    Благодаря за рецептата!Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване