XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ШВЕЙЦАРСКА БАКЛАВА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 16 август 2011 г.

ШВЕЙЦАРСКА БАКЛАВА

                                           14 август 2011 г

      Започнеш ли приготвяш турските сладкиши веднъж, вече ти се ще да опиташ от всичките захарни изкушения, които тази  кухня  предлага.
   Вчера се сетих за една сочна баклава, която някога научих от едно момиче от турски произход и много харесах. Бях студентка и по онова време живеехме заедно с Биляна Данаилова / Бехра Исмаилова/ от с. Синя вода, Разградско. Не знам дали този сладкиш е техен специалитет, но знам, че майка и често го правеше и ни черпеше с него. От тогава тази рецепта е в моя готварски тефтер под името ШВЕЙЦАРСКА БАКЛАВА.
   Снощи легнах с мисълта, че днес ще я направя, тъй като моят тате много обича сиропирани сладкиши, а в плановете за днешния ден беше и разходка до моите родители на село . Та… на обяд я забърках J.
    Сега съм тук, при тях на село, а в хладилника са останали 3- 4 парченца от този еликсир и докато те стоят на хладничко в очакване да изчезнат по време на утрешната  закуска, аз ще напиша как приготвих баклавичката, за да можете  и вие да я направите и опитате.
  Дали пък и на котето не му се яде от нея, защото от доста време насам дращи по
прозореца?!?! J
Рецептата е с 1 пакет готови кори за баница, но аз сложих само 4 листа от пакета, тъй като преди време, когато съм я приготвяла с всичките кори, усещах сухота точно там, където бяха те.
     НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА БЛАТА:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 ч. ч. нарязани орехови ядки
1 ч. л. канела
1 бакпулвер
2 ванилии
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно

ЗА СИРОПА:
2 и 1/ 2 ч. ч. захар
2 и 1/ 2 ч. ч. вода
2 ванилии
по желание- сок от 1/ 2 лимон

ЗА ПОЛИВАНЕ ВЪРХУ СУРОВАТА БАКЛАВА  използвах около 60- 70 г краве масло.

  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
   Намазах  средно голяма тава с олио и на дъното и наредих 2 кори, накъсани на парченца. Върху тях изсипах тестото за блата, което приготвих като разбих на пяна яйцата със захарта, после добавих олиото и разбърках , брашното с бакпулвера, ванилията и канелата, накрая орехите и отново разбърках добре. Разстлах я хубаво с помощта на лъжица.
   Върху нея наредих другите 2 кори, накъсани на парчета. Набоцках върху тях с нож, полях суровата баклава с разтопеното масло.
     Бутнах да се пече в предварително загрятата фурна на 180 градуса, като след десетина минути намалих градусите на около 150 и я оставих да се пече, докато хвана загар.
  Извадих я от фурната и я оставих да се охлади около 1 час.
След като се убедих, че е напълно изстинала, сварих сиропа.
Нарязах я на парчета и сиропирах студената баклава с горещия сироп.
  Оставих я да изстине отново за около 1 час и я сложих за още толкова в хладилника, за да стане приятна за хапване.
  Поднесох я на мама и тате с кеф, че съм направила нещо доста „благо” / както се произнася татенцето/ J.
                Беше им сладко.
 ДА ВИ Е СЛАДКО  И НА ВАС! 
    

1 коментар:

  1. mn.lesen i bars na4in za baklava ,blagodariati Margo ,za poreden pat popadam na ne6ta koito poznavam ot predi godini no blagodarenie na teb namiram resepti poznati i mi dava6 vazmoznost da imam nesto koeto tarsi ot vreme ,mn.vkysna e tazi baklava ,mn. ia xaresvame i nie.blagodaria ti 4e mia pripomni ,selyvki Tania i prodalzavai s svoite priatni iznenadi.

    ОтговорИзтриване