XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Сладкиш НЕГЪРЧЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 20 август 2011 г.

Сладкиш НЕГЪРЧЕ

  Направих го по рецептата на моята идолка на тема вкусни и достъпни сладкиши и месеници Петя Цанкова :). Стана много, ама много хубав!
  Ето рецептата, която с нищо не измених:

ПРОДУКТИ:
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 с.л. какао
1 к.л. канела
1 ч.ч.кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч.олио
1 1/2 ч.ч.брашно
3 ванилии

  Всичко това се обърква и се изсипва в намаслена и набрашнена тава.
   Пече се в загрята фурна на 300 градуса за около 10-15 мин/ по рецепта/, но мен ме достраша да не го загоря и си го пекох на моите любими 180 градуса в продължение на цели 25 минути.
   Готовият сладкиш се изважда и се оставя да изстине. Нарязах го на квадрати и го полях с глазурата, а тя се прави така:
1/2 п. краве масло
6 с.л. захар
3 с.л. вода
2 с.л. какао
  Тези продукти се слагат в тенджерка и се кипват на огъня. Веднага след това се залива блатът. Може да се поръси с кокосови стърготини/ не го направих, защото пишеше  МОЖЕ :).
Раздалечавах парчетата леко едно от друго, за да поеме добре глазурата.
Сега следва втора  глазура:
     Кипва се 100 гр течна сладкарска сметана , но аз нямах и размих суха сметана във вода и кипнах нея. Махнах я от огъня. Сложих в нея 100 гр млечен шоколад, начупен на блокчета и половин пакетче краве масло. Бърка се енергично до разтопяването на шоколада.
Украсата:  
   Правя си стандартно карамела / захар и малко водичка/ и после изливам върху леко намазнено алуминиево фолио на гладка повърхност/ в случая аз върху дъската за хляб/.
   Оставям карамела да изстине. След това го натрошавам.
Орехите / около 1 ч. ч. / ги навлажних с вода, посипах ги със захар, разбърках ги и ги запекох в микровълновата фурна, два  пъти за по една минута. И тук идва важната подробност и тя е, че никога не върша само една работа и не се съсредоточавам само върху нея, а винаги подхващам поне още 3- 4 неща и ... изгорих половината от орехите :).
С готовия карамел и запечените орехи поръсих сладкиша.
Получи се нещо, не само красиво и апетитно, но и много, ама много вкусно :).
Не се бавете, а го правете! :)

18 август 2011 г

9 октомври: Правих го за пореден път.
ЕТо го с изглед ОТГОРЕ с много орехи и карамел и КРАЙЧЕТАТА МУ :).

Разкош!!!


3 коментара:

  1. Днес направих Негърче по вашата рецепта,ммм много вкусно се получи.Радвам се че ви открих,правила съм и други ваши предложения и всичките са ми сполучливи.Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви и аз на свой ред! :)
    Негърчето го правя още от детските си години, но допълнението отгоре го научих от моя позната. За дъщеря ми вече най- хубавият десерт е този. Не знам колко пъти съм го правила и изпращала в колет за гладните студенти :)
    Пригответе си всичко, което желаете. Рецептите са реални, достъпни, бързи и не толкова скъпи.

    ОтговорИзтриване
  3. Орехите вече ги карамелизирам със захарта, изчаквам ги да се охладят и ги начуквам. Така е по- бързо и по- лесно.

    ОтговорИзтриване