XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: БЪРКАН ИТАЛИАНСКИ ХЛЯБ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

сряда, 3 август 2011 г.

БЪРКАН ИТАЛИАНСКИ ХЛЯБ

   Ето го и моят бъркан италиански хляб  по идея на Диана Гошева. Толкова ме съблазни гледката, че скочих и го забърках веднага.
Благодаря и за хубавата идея!
На външен вид е добре, остава привечер да видим как ще и отвътре, но ще го почакам да изстине много добре и тогава ще го разрежа:)
    Това не е месен хляб, а бъркан, който става много лесно и е от съвсем обикновени продукти като за един бърз селски хляб.


                                                Аз го направих така :

   В 50 мл вода изсипах съдържанието на 1 пакетче суха мая, на която пишеше, че е 11 г. Оставих сместа така в продължение на 30 минути, за което време тя шупна. В по- голяма купа изсипах около 500 г брашно, направих кладенче и в него изсипах 250 мл хладка вода, маяната смес, 1 ч. л. захар и 1 ч. л. сол. Всичко това започнах да бъркам полека с вилица в продължение на 5 минути, докато получих еднородна смес или по- точно едно лепкаво гъсто тесто. Оприличих го на онова бъркано тесто, с което правя пиците. На вид е същото, но  съставките му са различни.

   Оставих тестото да си втасва в продължение на 1 час на стайна температура.  Втаса много добре, на големи шупли.

 После го изсипах върху обилно набрашнен плот и със също така добре набрашнени ръце започнах да го прибирам отвън навътре бързайки, за да не се  разлее. Прехвърлих го 3- 4 пъти , стремейки се да го оформя като топка и веднага го сложих в обилно намазана с олио тенджерка. Отгоре го посипах с брашно и по този начин го оставих да втасва отново на стайна температура още 50 минути,

след което го изпекох търпеливо в предварително загрята фурна най- напред 45 минути на 140 градуса, а след това още 10 минути на 150 градуса. Извадих го от фурната и веднага , леко разкъртвайки го с помощта на лопатка , го извадих от тенджерката.
Получи се истински красив самун хляб J.
А вече в разрез се видяха и шуплите :).



 
                                                3 август 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар