XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Сиропирани сладки ДАХТИЛА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

понеделник, 29 август 2011 г.

Сиропирани сладки ДАХТИЛА

    Рецептата за тези сладки ми я препоръча моята добра позната от фейсбук Мария Колева, на която сърдечно благодаря!
    Сладките се правят бързо, месят се без яйца и без набухватели, имат пълнеж и се сиропират. Ще ви харесат.



ПРОДУКТИ за 1/ 2 от нейната доза:

ТЕСТО:
3 пълни ч. ч. брашно
1/ 2 ч. ч. олио
3/ 4 ч. ч. хладка вода
щипка сол
 ПЛЪНКА:
По оригинална рецепта  са бадеми, но аз сложих 1, 5 ч. ч. счукани орехи
3 с. л. захар
1 ч. л. канела
СИРОП:
2 ч. ч. захар
2 ч. ч. вода
сок от 1/ 3 лимон
2 ванилии като добавка от мен

Олио за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
   Най- напред сварих сиропа, защото му трябва време, за да изстине.
   Омесих тесто от посочените продукти.
   Подготвих си и плънката.

Разточих тестото на кора с дебелина около 2 мм и с една винена чаша изрязах кръгчета.


Гребвах с чаена лъжичка от плънката и поставях в средата на всяко кръгче.

Сгънах сладките на полумесеци и ги притиснах с пръсти добре, за да не излезе плънката при пърженето.

Забележка: Мария ми съобщи рецептата с друга форма на сладките, но аз ги направих различни, за да има разнообразие.
Останалото изрязано тесто намесих още веднъж , разточих и него и го нарязах пък на квадрати.


Сложих от плънката и върху тях и ги сгънах на триъгълничета и правоъгълничета.

Така приготвените сладки изпържих в сгорещено олио.
Горещите сладки пуснах в студения сироп и така ги оставих около десетина минути, за да поемат от течността.
Оставих ги да се охладят и ги поднесох на тате за рождения му ден :).

28 август 2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар