XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 9 август 2011 г.

СЛАДКО ОТ ЯГОДИ

     По принцип ягодите трябва да са пресни и свежи, но аз понякога ги прибирам във фризера и ги приготвя едва в края на лятото.
    Изчиствам ги от дръжките и ги измивам добре. На 1 кг плод слагам около 800 г захар. Тук вече идват двата варианта за приготвяне / като изключвам третия с фикса на Д- р Йоткер, тъй като на него има указания, които трябва да се спазват/.
ПЪРВИ ВАРИАНТ- Ягодите и захарта се слагат в тенджера, долива се 1 ч. ч. вода и сладкото започва да се вари при непрекъснато бъркане. Трябва да се сгъсти така, че да " пише" в чинията / да оставя браздичка/. 5 минути преди да го отстраните от котлона трябва да му сложите щипка лимонена киселина. Отстранете го, оставете го да се поохлади , насипете го в сухи бурканчета и го стерилизирайте не повече от 10 минути.
ВТОРИ ВАРИАНТ- Ягодите и захарта се слагат в тава, налива се 1 каф. ч. вода и се пекат във фурната. Отвреме навреме се разбъркват. Накрая също се слага малко лимонена киселина, готовото сладко се остава да изстине и се пълни в сухи буркани с последваща стерилизация за не повече от 10 минути. При този вариант сладкото се приготвя по- бързо.
Забележка:
   Правила съм и на принципа на топлото затваряне, но рано или късно отгоре хваща бяла кора.
Лично аз не предпочитам този вариант.
                                                                    2011 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар