XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: БЪРКАНИ МЕКИЦИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 13 септември 2011 г.

БЪРКАНИ МЕКИЦИ

   Това са прословутите  МЕКИЦИ, заради които някога чичото на мъжа ми си е взел стринка за булка, защото тя му била обещала, че ще му ги бърка редовно, но ... уви- НЯМААААА :).
Тази сутрин реших да изненадам Миташки и му спретнах тези, та поне той да похапне от тях. Като ще са мекици, нека да са бъркани, че ми се наду главата да слушам как на мъжете жените им правили, а аз неее... :(
Между другото със стринка сме от едно село и чичо само чака да се издъня и да каже на Мити: " Казах ли ти, чичов, от Лепица жена да не си вземаш!?! :)"
Да, ама аз мога да бъркаааммммм :)!!!

Тестото не се меси, а се бърка.
Слагат се:
 1 компотен буркан с брашно
40 гр жива мая
 1 с. л. сол
 1 с. л. захар
 1 ч. ч. хладка вода.
Това са основните съставки, но аз добавих и 2 с. л. кисело мляко/ напоследък го слагам в почти всяко тесто/.
Всичко се бърка с дървена лъжица и се оставя 1 час докато втаса добре.
Вече е втасало.
Разбъркайте го отново добре, късайте с блажни ръце, разтегляйте бързичко парчето тесто до получаване на мекичка и го пуснете в горещо олио. Изпържете ги до приятен загар.
Това е.
Количеството, което съм снимала, е от 1/ 2 доза.

11 септември 2011 г

1 коментар: