XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 22 август 2014 г.

РОДОПСКИ ПИТУРКИ

                     Много обичам да уча и пробвам нови рецепти и то типично български.
От посещението ми в Родопите научих няколко неща. 
Днес ще споделя първото. 
Тези родопски питурки са от Милка Брънзалова- баш родопчанка. 
Тя ми каза рецептата, даже ги опитах в заведението, в което тя работи. 
Много ми харесаха и нямах търпение да дойде времето, в което и аз ще ги направя.
Благодаря ти, Милче, за вкусните питчици! 
Да си жива и здрава и все така да споделяш с хората около теб!
На вид питурките изглеждат завъртяни и бавни, но съвсем не е така. Важното е да омесите тесто, което да не лепне и спокойно да работите с него. Останалото се нарежда. В крайна сметка ще имате едни уханни на масълце хлебчета, които можете да консумирате с всичко.
ПРОДУКТИ/ за около 10- 12 питурки/:
1 кг брашно
20 г мая
20 г сол
1 яйце
около 500 мл хладка вода
малко олио- за помазване в суров вид
краве масло- за помазване след изпичане

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтварям маята във водата.
 Пресявам брашното и в него правя кладенче. 
Там изсипвам течността и добавям солта и яйцето.
Меся меко тесто, но не лепкаво.
Разделям го на 10- 12 топчета. Може и на по- малко или повече в зависимост от това колко бройки и с какъв грамаж искам да са хлебчетата. 
Разплесквам ги леко с ръка или с помощта на точилка с големина на отворена длан и ги помазвам с малко олио.
 Навивам ги съвсем леко и не стегнато и ги оставям малко да се отпуснат. 
Започвам оформянето им, когато тестото вече е започнало да втасва, но не съвсем.
Развивам всяко топчица, донамазвам  с още малко мазнинка, раздърпвам я, за да стане тънка и по- голяма,  и  завивам на фитил, който дърпам и усуквам внимателно. 
Фитилът завивам на охлювче, като му подбождам крайщата, за да не щръкнат при печенето. 
Вземам точилката и разточвам охлювчетата на тънко с големина на съда, в който ще ги пека. 
Ако е на ламарина, няма значение, но ако е на сач или както в случая на тефлонов тиган- трябва да се съобразя. 
Така разточените питки пека на умерен огън от двете страни. 
Пекох ги на тиган, защото нямам сач. 
Жената каза, че може и на ламарина, а защо не и на плоча.
Изваждам питурката и веднага я намазвам с масълце. 
Това е цялата процедура. 
Печенето става по- бавно, иначе другото е просто като фасул.
Опитайте ги, горещо ги препоръчвам.
Може и да не ги мажете с нищо, а можете и с чесново олио. 
Всичко това е по ваш избор, вкус и преценка.

20 август 2014 г


вторник, 19 август 2014 г.

ЛЮТА ТУРШИЙКА С ЧУШЛЕТА, МОРКОВИ И КРАСТАВИЧКИ

Никак не съм привърженичка на пълните с Е- та фиксове на докторЪ  Йоткер, ама като рече моят съпруг, че иска , та иска да му направя три буркана така и аз кандисах.
Туршията се състои от сурови люти чушлета , нарязани краставички и моркови, малко целина и е залята с горещия фикс.
Нищо повече.
Вкусна е, не го отричам, ама не обичам пустите му консерванти.

19 август 2014 г.
....................................................................................................

8 август 2015 г

ЧОЛБУР

Изпълнението на тази автентична и семпла рецепта дължа на моята виртуална приятелка ЙОЛАНТА ДЕЛИБОЗОВА/ ЙОЛИ/. 
Благодаря ти, Йоли!
Много обичам да готвя достъпни български гозбици.
Хареса ми, топнах си с питка и сега мога да си легна честита :).
Единственото уточнение, което мога да направя от мое име е, че 
сложих 4 с. л. брашно, 
а водата ми бе 1 литър.
Всичко останало направих така, както ти си го описала.
19 август 2014 г.

понеделник, 18 август 2014 г.

СТУДЕНА ДОМАТЕНА СУПА " ГАСПАЧО"

Днешното ми предложение е за едно студено Гаспачо за горещи летни вечери.
Имам всички зеленчуци и то домашни. Защо тогава да не го пробвам?
Приготвих го снощи и много ни допадна. То си е вид салата, но в друг вид. Течен вид.
Охладете и изсърбайте с лъжицата.
ПРОДУКТИ / за две купички/:
500 г домати
1 тънка и крехка краставица
1 чушка
2 скилидки чесън
сол
черен пипер
олио
магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Доматите ги минах през блендера. Ако нямах такъв уред, щях да ги пасирам.
Краставицата нарязах на ситно като за таратор, чушката- също.
Наситних и чесъна.
Овкусих с посочените подправки.
Охладих го и сервирах с чаша ракийца.
Разкош!

17 август 2014 г.

неделя, 17 август 2014 г.

" КОТЕШКИ СЛАДКИШ" С АНАНАС

Един студен десерт, който изиска време за приготвяне не повече от 5 минути. 
Идеята е на Хрипси Атанасова. 
Благодаря ти, Хрипси! 
Хапнахме го с охота. 


ПРОДУКТИ / за половин доза от оригиналната рецепта/:
150 г бисквити” Котешко езиче”
400 г заквасена сметана
2 с. л. кристална захар
1 каф. ч. орехови ядки
1/ 2 консерва Ананас от 600 г

За поръсване: 30- 40 г кокосови стърготини
/ Не се ползва желатин! /
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бисквитите начупвам на парченца, орехите ги смилам в блендера, а ананаса го изцеждам от сока и го режа на малки кубчета.
Разбърквам всичко това и го изсипвам в покрита със свежо фолио кръгла йенска тенджерка с размер на дъното 15 см в диаметър.
Покривам тенджерата с капака и я прибирам в хладилника за не по- малко от 12 часа.
При мен стоя през нощта, та докато спя  да не се изкуша да взема лъжицата и да започна да лапам.
След като измине определеното време се обръща върху тортена чиния.
Внимателно се отлепва фолиото и се поръсва със стърготините.
Сладкишът е сочен и с приятен вкус.
Консумира се студен.

16 август 2014 г.

СКУМРИЯ НА СКАРА

Днешният неделен обяд.
Лесен, семпъл, но завидно вкусен.
И малко картофена салатка- проста като фасул.
За нея картофките трябва само да са сварени, нарязани / или намачкани/  и овкусени със солчица, оцет, олио, кромид лук и  любима подправчица.
17 август 2014 г.

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ СЪС СУРОВИ ЧЕСНОВИ ДОМАТИ

Елементарни, но стават за другарче на ракийката в знойното лято.
Някога на село ги приготвяхме много и във времето продължих традицията.
Към доматите добавям сол, малко оцет/ може и без него/, олио, чесън и магданоз.
Нищо друго.

ПЕЧЕНИ ЧУШЛЕНЦА В ЧЕСНОВ СОС

Традиционни чушленца, без които не можем на масата.
Правят се толкова бързо. 
Печете и обърквате със сол, захар, оцет, олио, вода, чесън, копър, магданоз.
Прибирате в кутия с плътен капак и ядете колкото можете.
Добър апетит!


сряда, 13 август 2014 г.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА" ЗЕЛЕНО ЛЯТНО ИЗКУШЕНИЕ"



       Приготвям пилешките дробчета по различни начини- с лук, с чушки и домати, с месо и гъби… Сега реших да импровизирам нещо друго и се спрях на свежите тиквички и краставички, които отглеждаме в двора си. Не вярвате ли, че стават вкусни блюдата, в които има термично обработена краставица?!:)
 Опитайте, за да се убедите.
ПРОДУКТИ / за 4 порции/:
300 г пилешки дробчета
2 глави кромид лук
2 неголеми тиквички
2 крехки салатни краставици
сол на вкус
черен пипер
чубрица
прясна подправка за поръсване/ по ваше желание/
4- 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистих и измих дробчетата. Попарих ги във вряла вода и ги оставих да постоят в нея 5 минути. През това време те се стягат и се изцеждат от кръвта. Промих ги през гевгир със студена вода.
Изсипах ги в дълбока тенджера и ги запържих в мазнината и малко сол за не повече от 10 минути или до почти пълното изпаряване на водата.
По време на запържването бърках почти непрекъснато, за да не се закачат за съда.
Преди да започна обработването на дробчетата, нарязах зеленчуците по следния начин:
Кромид лук- на полумесеци
Тиквички- на тънки люспи
Краставици- на тънки кръгчета
Най- напред сложих лука, а две минути след него тиквичките и краставичките. Посолих още веднъж с малко солчица , овкусих ястието с чубрица и черен пипер и задуших всичко при често разбъркване за не повече от 10- 15 минути.
Получиха се много сочни и вкусни пилешки дробчета , с апетитен сос и …с дъх на лято.
Опитайте ги, сега му е времето :).
/ По желание можете да ги поръсите със зелена подправка по Ваш вкус/.
И не забравяйте за студената биричка или бяло винце, а никак не е зле да омесите и питка, с която да си топнете от соса.

петък, 8 август 2014 г.

ПЪРЖЕНИ ТИКВИЧКИ НА КУБЧЕТА

Простичка идея за много бързо пържене на този зеленчук- 
НА МАЛКИ КУБЧЕТА.
 Слагате ги в мазнината и няколко пъти ги разбърквате.
 И само това.
А после вече си ги гарнирате така, както ги харесвате.
8 август 2014 г.