XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИЯНО ПИЛЕ ВЪРХУ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 27 август 2015 г.

ПИЯНО ПИЛЕ ВЪРХУ ЗЕЛЕНЧУЦИ

Иска ли ви се да хапнете нещо пилешко, ама много сочно и ароматно?
Веднага ще ви дам идея. Само погледнете дали ви се намират  някакви зеленчуци у дома, а ако ли не- хуквайте към пазара.
С направата на това ястие вие ще се уверите, че може да се сготви нещо, което да е и вкусно, и много, ама много лесно.
Слагаш всичко в тавата и нямаш грижа. Е, имаш само две отваряния на фурната, за да полееш пиленцето със сосчето, в което се пече, и толкоз.
И знайте, че ще се насладите на мозъчно задушено- изпечени зеленчуци.
ПРОДУКТИ:
1 пиле /около 1400- 1500 г/
3 средно големи глави кромид лук
3 мънички тиквички
3 крехки моркова
клонки целина или половин глава от същата
1 каф. ч. вино/ цветът е без значение/ или бира
сол- на вкус
черен пипер
5- 6 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Взема се тава и се намазнява добре с част от олиото.
На дъното и се нарежда лукът, нарязан на филийки,  морковите и тиквичките- на дълги и тънки ивици. Ако ще ползвате глава целина, то трябва да я обелите и нарежете на филийки, а ако ще са клонки  целина, нека те да останат цели.
Зеленчуците се солят малко и се поръсват с черен пипер.
Те се захлупват с пилето, което предварително сте разрязали на две през гърдите и сте го осолили.
Около него се налива алкохолът.
Добавя се останалото олио.
Ястието се пече в гореща фурна на 200 градуса до приятно загоряла и хрупкава кожичка на пилето.
По време на печенето на два пъти се отваря фурната и месото се полива със соса, който се образува при готвенето.
Препоръки:
1. Зеленчуците трябва да са максимално покрити от месото.
2. Дъното на тавата не трябва да остава сухо и за целта, ако течността се изпари, долейте още малко алкохол.
3. Вода не се сипва.
4. Можете да сложите чушка, гъби...

Поднесете пилето така, както вие прецените- цяло или на порции, гарнирано със зеленчуците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар