Иска ли ви се да хапнете нещо
пилешко, ама много сочно и ароматно?
Веднага ще ви дам идея. Само
погледнете дали ви се намират някакви
зеленчуци у дома, а ако ли не- хуквайте към пазара.
С направата на това ястие вие ще
се уверите, че може да се сготви нещо, което да е и вкусно, и много, ама много
лесно.
Слагаш всичко в тавата и нямаш
грижа. Е, имаш само две отваряния на фурната, за да полееш пиленцето със
сосчето, в което се пече, и толкоз.
И знайте, че ще се насладите на
мозъчно задушено- изпечени зеленчуци.
ПРОДУКТИ:
1 пиле /около 1400-
1500 г/
3 средно големи глави
кромид лук
3 мънички тиквички
3 крехки моркова
клонки целина или
половин глава от същата
1 каф. ч. вино/
цветът е без значение/ или бира
сол- на вкус
черен пипер
5- 6 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Взема се тава и се
намазнява добре с част от олиото.
На дъното и се нарежда
лукът, нарязан на филийки, морковите и
тиквичките- на дълги и тънки ивици. Ако ще ползвате глава целина, то трябва да
я обелите и нарежете на филийки, а ако ще са клонки целина, нека те да останат цели.
Зеленчуците се солят
малко и се поръсват с черен пипер.
Те се захлупват с
пилето, което предварително сте разрязали на две през гърдите и сте го осолили.
Около него се налива
алкохолът.
Добавя се останалото
олио.
Ястието се пече в
гореща фурна на 200 градуса до приятно загоряла и хрупкава кожичка на пилето.
По време на печенето
на два пъти се отваря фурната и месото се полива със соса, който се образува
при готвенето.
Препоръки:
1. Зеленчуците трябва да са максимално покрити от месото.
2. Дъното на тавата не трябва да остава сухо и за целта, ако течността
се изпари, долейте още малко алкохол.
3. Вода не се сипва.
4. Можете да сложите чушка, гъби...
Поднесете пилето
така, както вие прецените- цяло или на порции, гарнирано със зеленчуците.
Няма коментари:
Публикуване на коментар