В блога имам две рецепти за
пилешко със зеле, но в едната пилето е цяло, а другата е подходяща за готвене в
гювеч.
Тази, която сега ще прочетете, си
е класика. Държа да я упомена заради младите кулинарки, които сега навлизат в
кухнята, и все още не са се научили да готвят това вкусно ястие.
ПРОДУКТИ:
1 пиле
1 средно голяма зелка
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1 голям морков
1 голям домат
7- 8 с. л. олио
сол на вкус
червен пипер
черен пипер
1 дафинов лист
целина
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Мазнината се изсипва
в дълбока тенджера и в нея се запържва посоленото месо, нарязано на порции. Тук
може би ви прави впечатление завишеното количество на олиото, но зелето е
зеленчук, който поема доста мазнина, и така то става много вкусно.
Малко след като сте
сложили месото, трябва да добавите
нарязаните лук, чесън, морков и домати.
Задушете малко и
сложете червения пипер.
Разбъркайте добре и
веднага сложете нарязаното и претрито с малко сол прясно зеле.
Не наливайте вода, защото
зеленчукът си пуска достатъчно.
Овкусете с черния
пипер и накъсания на четири дафинов лист.
Бъркайте и пържете до
омекване на зелето и смесване на ароматите.
Нарежете целината и
изсипете ястието в подходяща тава.
Печете докато
зеленцето остане на масълце.
Не разбърквайте
повече.
Сервирайте го,
поднесено на порции.
Уточнение:
Понякога, при приготвянето на
тази храна, използвам малко куркума.
Тя променя вкуса към по- добро и дава на ястието приятен жълтеникав
цвят.
Слагам я заедно с червения пипер.
Опитайте, сигурно ще ви допадне идеята.
................................................................
28. 08. 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар