По идея са на десерта Куркубиня, но не е съвсем същото.
Добавих и промених няколко от нещата и се получи добър краен резултат.
Стават бързо, сочни са и са доста сладки и насищащи.
ПРОДУКТИ:
1 пакет фини кори за
баница/ грамажът е без значение/
олио- за намазняване
на корите и за пържене на баклавичките
вода
За сиропа:
2 ч. ч. захар
3 ч. ч. вода
30 г краве масло
1 с. л. какао
щипка канела
3 ванилии
малко лимонов сок
За глазура:
100 г млечен или
натурален шоколад- според предпочитанията ви
1 с. л. олио
За поръска/ ако желаете такава /:
кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред се
започва от сиропа.
Кипва се водата със
захарта, маслото, какаото, канелата и ванилиите. Накрая се добавя и лимоновия
сок.
Оставя се да се охлади
напълно. Лично аз през зимата го изнасям в снега и за няколко минути той е
готов.
Започва се навиването
на рулата.
Вземате една кора и я
напръсквате/ накапвате/ с малко олио.
Прегъвате я на две по
дължина.
Омазнявате още веднъж.
Започвате навиването
откъм сгънатата страна.
Края на кората намазвате с вода, за да може да се
получи слепване. Получава се тънко и стегнато рулце.
Процедирате така и с
другите кори.
Всяка една/ вече
навита/ намазвате добре по краищата с вода, за да не се разтворят баклавите по
време на пърженето.
Подреждате ги на
гладка повърхност и ги нарязвате на парчета, които изпържвате в умерено горещо
олио.
Изваждате горещите
баклави и ги пускате веднага в студения сироп.
Държите ги там,
докато извадите от мазнината следващите.
Подреждате ги в
поднос и ги изчаквате да се охладят напълно.
Стопявате шоколада с
олиото на водна баня и ръсите с него
върху тях.
По желание можете да
ги посипете с кокосови стърготини.
В крайна сметка ще
получите едни прекрасни топящи се в устата мини шоколадови баклавички.
Да, няма плънка, но
това не ги прави по- лоши от традиционните.
Направете ги и ще се
убедите сами.
..........................................
/ от архивите/
Няма коментари:
Публикуване на коментар