Известно
е, че паелята е типично испанско ястие, приготвено с нещо рибно, морско, с
добавка на пилешко или във вегетариански вариант.
Лично
аз никога не бях яла подобно ястие, не знаех дали ще ми хареса и затова не
посмях да се охарча за морски дарове, а взех риба и пилешко и направих по мое
виждане една смесена.
Хареса
ми, защото в нея се преплитат аромати на риба и месце, а и пък има и ориз,
който толкова много обичам…
ПРОДУКТИ за 4 порции:
400 г филе бяла риба
400 г обезкостено
пилешко месо
1 средно голяма глава
кромид лук
5 скилидки чесън
1 средно голям домат
2 чушки- червена и
зелена
100 г бланширан ориз
50 г суров или
замразен грах
1 кубче пилешки
бульон
сол на вкус- ако е
необходимо
млян черен пипер
куркума
магданоз
50 мл олио
лимон- за декорация и
овкусяване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Рибата и месото се нарязват на хапки и се пържат с
малко сол в половината мазнина до готовност.
В останалата мазнина
и в друг съд се задушават за кратко нарязаният на дребно лук, чесън и чушките-
на ивици.
Добавя се оризът и се
запържва за около 2- 3 минути.
Съдът се отстранява
от котлона и запърженото до момента се овкусява с черния пипер и куркумата.
Налива се
приготвеният вече бульон, а след него и нарязаният на парченца домат.
Ястието се готви на
умерен огън.
5 минути преди
окончателната му готовност се слага грахът.
Добавят се рибата и
месото.
Обръщат се на няколко
пъти с дървена шпатула.
Паелята се отстранява
от огъня и се покрива с пекарско фолио и капак за 15 минути, за да се задуши.
Поръсва се с наситнен
магданоз, гарнира се с парче лимон и се сервира на порции.
Няма коментари:
Публикуване на коментар