Поради липса на пещ или специален камък за печене, аз я изпичам на
теракотна плоча.
Предполагам, че почти всяко едно домакинство има такава и може да опита
вкуса на някогашното тесто, което се пече върху набрашнена повърхност.
ПРОДУКТИ:
За тестото за 1 пица с диаметър 30 см:
100 г бяло брашно
50 мл хладка вода
5 г жива мая
1 с. л. олио
1 каф. л. сол
1 каф. л. захар
За гарниране:
гъст доматен сос
домат
колбас
зелена чушка
царевица
пушен кашкавал
босилек
черен пипер
/ Вие можете да я
гарнирате така, както я предпочитате/.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти за тесто се омесва малка топка, която се разточва с точилка на много тънко върху набрашнена повърхност.
Не се оставя да втасва.
Взема се голяма
теракотна плоча и се наръсва с брашно.
Разточената олба се
прехвърля върху нея.
Фурната се включва на
80 градуса. Не на повече, за да не се спука плочата.
Пицата се намазва с
доматения сос. Аз го приготвям като изварявам един голям настърган домат с
малко олио, сол и захар. Овкусявам го с нарязан пресен босилек.
Отгоре се гарнира по
ваше желание и виждане.
Плочата с пицата се
поставя в загрятата вече фурна, която се увеличава на 180 градуса.
Пече се до готовност
или докато фурната се нагорещи достатъчно на посочените градуси и изключи.
10 август 2015 г
Не разбрах, предварително нагрявате плочата на 80 градуса и след това поставяте пицата и повишавате температурата на 180 градуса?
ОтговорИзтриванеПицата слагате върху студена плоча,след което я поставяте в предварително загрята на 80 градуса фурна. Целта е да не е много гореща самата фурна, за да не спука плочата. След това вече си увеличавате на посочените градуси. Докато те се вдигнат, плочата ще се е " аклиматизирала" и печенето ще започне.
ОтговорИзтриване