XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ТЪНКА ПИЦА ВЪРХУ ТЕРАКОТНА ПЛОЧА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

понеделник, 10 август 2015 г.

ТЪНКА ПИЦА ВЪРХУ ТЕРАКОТНА ПЛОЧА

 Поради липса на пещ или специален камък за печене, аз я изпичам на теракотна плоча.
Предполагам, че почти всяко едно домакинство има такава и може да опита вкуса на някогашното тесто, което се пече върху набрашнена повърхност.

ПРОДУКТИ:
За тестото за 1 пица с диаметър 30 см:
100 г бяло брашно
50 мл хладка вода
5 г жива мая
1 с. л. олио
1 каф. л. сол
1 каф. л. захар

За гарниране:
гъст доматен сос
домат
колбас
зелена чушка
царевица
пушен кашкавал
босилек
черен пипер
/ Вие можете да я гарнирате така, както я предпочитате/.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти за тесто се омесва малка топка, която се разточва с точилка  на много тънко върху набрашнена повърхност.
 Не се оставя да втасва.
Взема се голяма теракотна плоча и се наръсва с брашно.
Разточената олба се прехвърля върху нея.
Фурната се включва на 80 градуса. Не на повече, за да не се спука плочата.
Пицата се намазва с доматения сос. Аз го приготвям като изварявам един голям настърган домат с малко олио, сол и захар. Овкусявам го с нарязан пресен босилек.
Отгоре се гарнира по ваше желание и виждане.
Плочата с пицата се поставя в загрятата вече фурна, която се увеличава на 180 градуса.

Пече се до готовност или докато фурната се нагорещи достатъчно на посочените градуси и изключи.

10 август 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар