Рецептата е много стара и е твърде сполучлива.
Тези солени питки са бързи и чудесни за закуска.
Завити в торбичка, остават мекички до два- три дни.
ПРОДУКТИ:
1 яйце
1 ч. ч. гъсто кисело
мляко
1/ 3 ч. ч. олио
250 г натрошено зряло
сирене
1 каф. л. сол
1 ч. л. сода
3 ч. ч. брашно
За гарниране:
30 г краве масло
100 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцето, млякото, олиото,
солта и сиренето се разбъркват с лъжица.
Поетапно се добавя
брашното, което предварително е пресято със содата.
Омесва се тесто,
което е меко и леко лепне по ръцете.
Къса се от него и в тава,
покрита с пекарска хартия, се поставят на разстояние купчинки с неправилна
форма.
Върха на всяка една
се натиска леко с пръст и в получената дупчица се поставя парченце масло.
Солените питки се
пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар.
Малко преди да се
извадят окончателно, те се поръсват с настъргания кашкавал и се връщат във фурната за неговото стопяване.
След това се изваждат
и се редят върху дървена скаричка, за да се охладят без да се овлажни долната им
коричка.
Покриват се с мека
кърпа, за да не се втвърдят.
1 август 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар