Пустата му тученица, здравето ли ще ми вземе или ще ми го върне?!!
То не беше радост, не беше чудо, че я имам в градината / бол/, а не съм
знаела колко ценна е била за човека. Аз
я знаех само като нагъл бурен, а тя даже била мнооооооого полезен зеленчук,
билка, вкусна храна :).
Все още будя подигравки и съмнения у
част от населението около мен, ама това хич не ми попречи да забраня унищожаването и у дома
със закон, да я обявя под негова закрила и често да измислям рецепти с нейното
приложение. Никой не я пипа в двора,
защото предупредих, че филмът ще стане боен и героите ще пострадат :). И тази вечер я бях изтипосала
върху едни патладжани и тиквички, че съпругът ми ме погледна и рече: „ И пак
тученица. Вече само такова нещо ли ще ядем ! „
Оооо, ама и той не разбира от
здравословно хранене, що ли му се връзвам.
Приказва, ама яде с охота и вика: „ Идеално!”
Та… да си дойда на баничката.
Обожавам всякакви такива, приготвени със зеленилки. Щом е така, що ли
да не опитам една и с тученица, рекох си?! Че каква е разликата? Ами никаква. И
то, защото най- вече всичко онова, което се задуши и запържи, стане малко на
количество и изобщо не можеш да разбереш какво налагаш в тая баница и след това
консумираш с охота.
ПРОДУКТИ:
300 г тученица
300 г зелен лук
300 г сирене
2 яйца
3- 4 скилидки чесън
1 по- големичка каф.
ч. олио/ дели се на три части- за задушаване на зелениите, за намазване на
тавата и за поръсване на корите/
сол- на вкус
копър
магданоз
ЗА ЗАЛИВКА:
2 яйца
1 ч. ч. квасено мляко
1 / 4 пакетче краве
масло/ от 125 г/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Листата и по-
крехките стъбълца на тученицата се нарязват на ситно. Нарязва се на дребно и
лукът, а след него и чесънът. Трите зеленчука, заедно със солта и част от
олиото, се задушават под капак в течността, която те си пускат. Отстраняват се
едва тогава, когато започнат да се пържат.
Зеленчуковата смес се
оставя да се охлади, а след това към нея се добавят натрошеното сирене, яйцата
и нарязаните на ситно зелени подправки.
Обърквате добре плънката.
Вземате тава с размер
32 см в диаметър и я намазвате с олио,
отваряте корите и започвате да налагате баницата по следния начин: 2 кори и
върху тях част от плънката, а след това кора- олио, кора- плънка, кора ... до изчерпване на количествата.
Така подредената
баница нарязвате с остър нож на няколко парчета и я поливате със заливка от
двете разбити яйца с посоченото количество мляко.
Най- отгоре нареждате на
разстояние парченца от маслото и изпичате баницата в предварително загрята на
180 градуса фурна до готовност.
Изваждате я и я
покривате за петнадесетина минути с кърпа, за което време тя се охлажда и
отпуска.
Нарязвате я и я
сервирате с каквото пожелаете- айрян, бира, вино… :).
Гарантирам отличен
вкус за хората, които обичат да консумират зелени баници.
14 юли 2013 г
Изглежда много апетитна! Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеТази тученица... май ще взема да се престраша и да направя някое ястие и аз с нея... Толкова вкусно изглежда тази баница!
ОтговорИзтриванеДа, много е вкусна. На хората, които обичат баници със зелении, предложението ще се хареса :).
ОтговорИзтриванеВили, и аз бях много предубедена, но при мисълта, че хората в чужбина пари дават за нея, а аз я унищожавам без да се замисля, ами... сметнах го за престъпление и започнах да я готвя. Не го правя по задължение, просто обожавам зелении, а тази тученица не пада по- долу от останалите листни зеленчуци. Така се запалих по нея, че и снощи я сложих в една постна чорбичка :).
ОтговорИзтриване^te q opitam!!
ОтговорИзтриване