XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: НАЛОЖЕНА ТУЧЕНА БАНИЦА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

сряда, 17 юли 2013 г.

НАЛОЖЕНА ТУЧЕНА БАНИЦА


           Пустата му тученица, здравето ли ще ми вземе или ще ми го върне?!!
То не беше радост, не беше чудо, че я имам в градината / бол/, а не съм знаела колко ценна е била за човека.  Аз я знаех само като нагъл бурен, а тя даже била мнооооооого полезен зеленчук, билка, вкусна храна :). Все още будя подигравки  и съмнения у част от населението около мен, ама това хич не ми попречи да  забраня унищожаването и у дома със закон, да я обявя под негова закрила и често да измислям рецепти с нейното приложение. Никой не я пипа  в двора, защото предупредих, че филмът ще стане боен и героите ще пострадат :). И тази вечер я бях изтипосала върху едни патладжани и тиквички, че съпругът ми ме погледна и рече: „ И пак тученица. Вече само такова нещо ли ще ядем ! „  Оооо, ама  и той не разбира от здравословно хранене, що ли му се връзвам.
Приказва, ама яде с охота и вика: „ Идеално!”
Та… да си дойда на баничката.
Обожавам всякакви такива, приготвени със зеленилки. Щом е така, що ли да не опитам една и с тученица, рекох си?! Че каква е разликата? Ами никаква. И то, защото най- вече всичко онова, което се задуши и запържи, стане малко на количество и изобщо не можеш да разбереш какво налагаш в тая баница и след това консумираш с охота.
ПРОДУКТИ:
300 г тученица
300 г зелен лук
300 г сирене
2 яйца
3- 4 скилидки чесън
1 по- големичка каф. ч. олио/ дели се на три части- за задушаване на зелениите, за намазване на тавата и за поръсване на корите/
сол- на вкус
копър
магданоз
ЗА ЗАЛИВКА:
2 яйца
1 ч. ч. квасено мляко
1 / 4 пакетче краве масло/ от 125 г/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Листата и по- крехките стъбълца на тученицата се нарязват на ситно. Нарязва се на дребно и лукът, а след него и чесънът. Трите зеленчука, заедно със солта и част от олиото, се задушават под капак в течността, която те си пускат. Отстраняват се едва тогава, когато започнат да се пържат.


Зеленчуковата смес се оставя да се охлади, а след това към нея се добавят натрошеното сирене, яйцата и нарязаните на ситно зелени подправки.
Обърквате добре плънката.
Вземате тава с размер 32 см в диаметър и я  намазвате с олио, отваряте корите и започвате да налагате баницата по следния начин: 2 кори и върху тях част от плънката, а след това кора- олио, кора- плънка, кора ... до изчерпване на количествата.
Така подредената баница нарязвате с остър нож на няколко парчета и я поливате със заливка от двете разбити яйца с посоченото количество мляко. 
Най- отгоре нареждате на разстояние парченца от маслото и изпичате баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Изваждате я и я покривате за петнадесетина минути с кърпа, за което време тя се охлажда и отпуска.
Нарязвате я и я сервирате с каквото пожелаете- айрян, бира, вино… :).
Гарантирам отличен вкус за хората, които обичат да консумират зелени баници.
14 юли 2013 г

5 коментара:

  1. Изглежда много апетитна! Благодаря за идеята!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази тученица... май ще взема да се престраша и да направя някое ястие и аз с нея... Толкова вкусно изглежда тази баница!

    ОтговорИзтриване
  3. Да, много е вкусна. На хората, които обичат баници със зелении, предложението ще се хареса :).

    ОтговорИзтриване
  4. Вили, и аз бях много предубедена, но при мисълта, че хората в чужбина пари дават за нея, а аз я унищожавам без да се замисля, ами... сметнах го за престъпление и започнах да я готвя. Не го правя по задължение, просто обожавам зелении, а тази тученица не пада по- долу от останалите листни зеленчуци. Така се запалих по нея, че и снощи я сложих в една постна чорбичка :).

    ОтговорИзтриване