Малко хора са запознати с полезните свойства на тази трева ТУЧЕНИЦА, която в нашия край се нарича ТЛЪСТИКА, а някъде е ТЛЪСТИЧЕ.
У дома в нашия двор бе пълно, но откакто започнах да я консумирам
нейното изтребване вече е забранено със закон :).
Да си призная, че и на мен ми бе много трудно да се реша да я опитам, но вече я похапвам с охота. Едно на ръка, че е полезна и другото- много е вкусна. До скоро я използвах само свежа и сурова в салати, но сега реших да си сътворя едни кюфтенца с нея. Моят съпруг, който е и мой колега по хоби, се прехласна по тях и каза, че по- вкусни зеленчукови такива не е ял, а аз съм правила магданозени, с лапад, със спанак, копривени...Всякакви.
Препоръката ми е да ги опитате и сами да се убедите, че природата е родила този
" бурен" както за пилетата и прасетата, така и за човеците :).
Съставките и пропорциите съчетах сама по мое виждане:
ПРОДУКТИ:
1 чиния с връх
тученица/ тлъстика, тлъстиче/
1 неголяма връзка магданоз
2 яйца
2 с. л. кисело мляко
5 с. л. с лек връх
брашно
100 г твърдо сирене
чеснов пипер/ комбинация между чесън на прах и смлян
черен пипер/
хималайска сол - на
вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и солта
разбивам с миксера. Към тях на най- ниската
негова степен добавям рендосаното
сирене и млякото. Изсипвам лъжица след лъжица брашното и овкусявам с чесновия
пипер. Накрая добавям и нарязаната тученица плюс магданоза. От готовата смес
гребвам със супена лъжица и пържа кюфтенцата в горещо олио.
Това е от мен, а останалото е от вас :).
12 юли 2013 г
12 юли 2014 г
Това е от мен, а останалото е от вас :).
12 юли 2013 г
12 юли 2014 г
Тученицата или на арменски-хавгъдик е билка и растение с много ядливи качества.Аз правя панирани миди с магданоз и тученица.Много са вкусни
ОтговорИзтриванеЗдравейте,amiraMisakyan! Бихте ли споделили рецептата си за миди с тученица?
ИзтриванеДа, така е, но много хора това не го знаят. Правих и баница, което е много странно за някои. Трудно ми бе и на мен да приема, че този нагъл бурен, от който не мога да си изчистя двора, е ценна за организма ни храна :). Предвиждам още рецепти с нея :). Поздрави!
ОтговорИзтриванеРецептата ми е полезна и много ми хареса!
ОтговорИзтриванеДа, Розалина, много са вкусни. Някои гледат с насмешка на този вид храна, но лично на мен ми харесва и затова често готвя с тученица.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Няма да мога да Ви помогна, защото никога не съм правила миди с тученица. Попитайте другаде за такава рецепта. Поздрави!
ОтговорИзтриване