С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
сряда, 28 май 2025 г.
МУСАКА С ТИКВИЧКИ И КАШКАВАЛ
Вариант за редена мусака с тиквички.
Вместо традиционната заливка в случая ястието се покрива с кашкавал.
ПРОДУКТИ:
3 тиквички
500 грама кайма
1 глава лук
5 скилидки чесън
млян черен пипер
сладък червен пипер
шепа свеж магданоз
сол- на вкус
150 грама кашкавал
3- 4 с. л. олио
1- 2 с. л. кисело мляко/ ако каймата е по- суха/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Към каймата добавяме нарязаните на дребно лук и чесън.
Посоляваме я и я овкусяваме с посочените подправки.
Запържваме я за кратко.
Отстраняваме я от котлона.
Ако сместа е суха, можем да добавим кисело мляко.
Разбъркваме добре.
Измиваме тиквичките и ги нарязваме на дълго и на тънко.
Нареждаме част от тях в правоъгълна тава, чието дъно предварително сме намазали с олио.
След това разстиламе част от каймата.
Редим втори ред от тиквичките и отново слагаме от каймата.
Продължаваме така, докато продуктите свършат.
Най- отгоре редим тиквички.
Поръсваме ги с олио и слагаме ястието в загрята на 200 градуса фурна.
Печем го поне 40 минути.
Изваждаме го, поръсваме го с настъргания кашкавал и го връщаме обратно във фурната.
Печем мусаката още малко или до получаване на приятен загар на кашкавала.
Изваждаме я и я посърваме с нарязан магданоз.
Сервираме я топла и на порции.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар