XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МУСАКА С ТИКВИЧКИ И КАШКАВАЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

сряда, 28 май 2025 г.

МУСАКА С ТИКВИЧКИ И КАШКАВАЛ

Вариант за редена мусака с тиквички. Вместо традиционната заливка в случая ястието се покрива с кашкавал.
ПРОДУКТИ: 3 тиквички 500 грама кайма 1 глава лук 5 скилидки чесън млян черен пипер сладък червен пипер шепа свеж магданоз сол- на вкус 150 грама кашкавал 3- 4 с. л. олио 1- 2 с. л. кисело мляко/ ако каймата е по- суха/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Към каймата добавяме нарязаните на дребно лук и чесън. Посоляваме я и я овкусяваме с посочените подправки. Запържваме я за кратко. Отстраняваме я от котлона. Ако сместа е суха, можем да добавим кисело мляко. Разбъркваме добре. Измиваме тиквичките и ги нарязваме на дълго и на тънко. Нареждаме част от тях в правоъгълна тава, чието дъно предварително сме намазали с олио.
След това разстиламе част от каймата.
Редим втори ред от тиквичките и отново слагаме от каймата. Продължаваме така, докато продуктите свършат. Най- отгоре редим тиквички.
Поръсваме ги с олио и слагаме ястието в загрята на 200 градуса фурна. Печем го поне 40 минути. Изваждаме го, поръсваме го с настъргания кашкавал и го връщаме обратно във фурната. Печем мусаката още малко или до получаване на приятен загар на кашкавала. Изваждаме я и я посърваме с нарязан магданоз.
Сервираме я топла и на порции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар