XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПАТЕШКО МАГРЕ С ПОРТОКАЛИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 25 май 2025 г.

ПАТЕШКО МАГРЕ С ПОРТОКАЛИ

Фино патешко месо, запечено на тиган и овкусено с портокалов сок. Комбинацията е завидно добра, която ще ви изкушава да продължавате да слагате на трапезата си въпросното ястие.
ПРОДУКТИ: 2 броя патешки гърди сол и млян черен пипер- на вкус За портокаловия сос: 1 портокал 2 с. л. мед 2 с. л. бял винен оцет 1 с. л. брашно парче краве масло 1 щипка лют пипер сол- на вкус по желание: още малко масълце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Правим прорези върху кожата на месото и овкусяваме със сол и черен пипер от всички страни. Слагаме филето с кожата надолу в студен тиган и го поставяме на котлона.
Започваме запичането като периодично отстраняваме мазнината, която се отделя. Готвим около 5 минути от всяка страна. Изваждаме го и го завиваме в пекарско фолио, за да остане топло. В същия тиган загряваме маслото и запържваме брашното. Настъргваме кората на портокала, но само оранжевата част, а не и бялата, защото от нея ще получим горчивина. Изцеждаме сока и го изсипваме в тигана, заедно с оцета. Разбъркваме хубаво. Добавяме меда, овкусяваме със сол и лют пипер. Наливаме около 50 мл вода и готвим за кратко, докато се сгъсти. Отстраняваме соса от котлона и по желание слагаме още малко масълце. Прибавяме настърганата портокалова кора. Сервираме магрето, нарязано на филийки и гарнираме с портокаловия сос. Аранжираме с цели портокалови парчета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар