XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Септември 2015

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 27 септември 2015 г.

БАНИЦА С ЛОКУМ

 Рецептата е много стара и още толкова сполучлива.
Скоро не я бях правила, но моята зълва я приготвя често и онзи ден ме подсети, че я имам записана в тефтера.
Става много бързо и е доста благичка.

ПРОДУКТИ:
1 пакет кори за баница/ 500 г/
Плънка:
3 яйца
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
1 ч. ч. кисело мляко
1 равна ч. л. сода бикарбонат
1 кутия локум

2- 3 с. л. олио- за намазване на тавата
40 г масло/ 1/ 3 малко пакетче/
малко захар- за поръсване на изпечената баница

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
За плънката се разбиват яйцата със захарта. Към тях се добавя млякото, в което е угасена содата.
Взема се тава с диаметър 32 см, намазва се с олиото и в нея се поставят кора след кора, като всяка една от тях се нагъва като на хармоника и се поръсва с част от плънката.
Тя се  разнася  равномерно с помощта на четчица.
Пребройте си корите и по средата на тяхната бройка наредете нарязаните на парченца локумчета .
Продължете с останалите кори по същия начин.
Най- отгоре оставете кората изпъната и суха.
Нарежете баницата на парчета и я залейте със стопеното масло.
Изпечете я в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 25- 30 минути/ в зависимост от начина на печене на вашата печка/.
Извадете я от фурната, напръскайте я с малко вода и я поръсете с кристална захар.

Завийте я с мека кърпа и изчакайте баницата да омекне.
27. 09. 2015 г

петък, 25 септември 2015 г.

ПЕЧЕНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА В МАРИНАТА

За тях ползвах рецептата на Диана Димитрова.
Исках да направя нещо по- различно от моите чушленца в сладко- кисел сос и се доверих на жената.
Не сме ги опитвали, но смятам, че ще ни харесат.
Благодаря на Дианка за различната рецепта!


ПРОДУКТИ:
500 г люти чушлета
150 мл оцет
100 мл вода
50 мл олио
2 с. л. захар
2 с. л. с лек връх сол/ опитвайте на вкус, защото всяка сол различно соли/
чесън
копър и чубрица / магданоз/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушленцата се изпичат леко и се слагат в буркани.
Редуват се с нарязан чесън, копър и чубрица.
Аз направих и вариант  само с чесън и магданоз.
Заливат се със заврелите оцет, сол, захар, олио и вода.

НЕ СЕ СТЕРИЛИЗИРАТ И НЯМАТ КОНСЕРВАНТИ!
септември 2015 г

сряда, 23 септември 2015 г.

КАПОНАТА

Капонатата е италианско ястие, но в оригиналната рецепта има каперси. Да, ама в моята са червенобрежки домашни чушки. Бих казала, че резултатът е чудесен.
Обикновено се приготвя през есенния сезон, защото тогава зеленчуците са истински и вкусни.

ПРОДУКТИ:
2 средно големи патладжана
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1 шепа нарязани чушки
10- 15 чери доматчета
толкова маслини
сол на вкус
2 щипки захар
няколко капки оцет
3- 4 с. л. зехтин/ олио/
свежи магданоз и босилек

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се нарязват на кубчета и се посоляват.
Оставят се така за около 30 минути, за да си пуснат горчивината.
Измиват се със студена вода и се подсушават.
Запържват се в мазнината и се изваждат в някакъв съд.
В същата тази мазнина се запържват и нарязаните лук и чесън. Добавят се и ивиците чушки. Малко след това се слагат черитата, разрязани на две, и маслините.
Всичко това се соли на вкус, подслажда се със захарта, сипва се и оцетът.
Пържи се така около десетина минути.
Смесва се с изпържения патладжан.

Капонатата се овкусява с нарязаните зелени подправки и се сервира топла с парче хляб и малко сиренце.
23. 09. 2015 г

вторник, 22 септември 2015 г.

ХРУПКАВА ТУРШИЯ

Това е най- хрупкавата туршия, която някога съм правила и яла.
Преди доста години ми я показа моя колежка и останах очарована от нея.
Не я бях правила скоро, но тази вечер пак я спретнах.
Не се стерилизира и остава бистра цяла зима.
ПРОДУКТИ:
червени чушки
/ аз използвах и жълти/
моркови- нарязани
зеле- нарязано на едро
карфиол- накъсан на розички
/ днес не сложих от него/
клонки целина

На 1 компотен буркан на дъното се слагат:
оцет- до резката
1 равна с. л. сол
3 с. л. захар
2 аспирина
2 вишневи листа- по желание/ може и без тях/
Зеленчуците се редят и се притъпкват плътно в буркана.
Попарват се с вряла вода, затварят се с нови капачки и се обръщат обратно.

След два дни се оставят изправени, после пак обратно и така, докато се стопят солта и захарта.

22. 09. 2015 г

ПЕНЕРЛИЯ

Рецептата за нея видях в предаването „ Бон апети”.
Това е вид домашно приготвена баница или тутманик, а плънката е от яйца и сирене.
Спазих рецептата, но намалих само количеството на маслото. В оригинала е 200 г, а аз сложих 125.
ПРОДУКТИ:
1 кг бяло брашно
20 г прясна мая
около 550 мл хладка вода
1 яйце
1 с. л. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар

125 г масло- за намазване на кората и пенерлията преди печене
брашно- за потапяне на парчетата
За плънката:
3 яйца
300 г зряло сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря във водата. От посочените продукти се замесва гладко тесто, което веднага се разточва на не много тънка правоъгълна кора.
Тя се намазва с половината стопено масло.
 Върху него се разстила плънката, приготвена от яйцата и натрошеното сирене.
Кората се навива на руло. Разрязва се на парчета с дебелина около 3 пръста.
Всяко парче се потапя от едната страна в брашно. Същата тази страна се поставя в намазана с олио тава/ 32 см/.
Парчетата се подреждат на разстояние едно до друго. В моя случай те са 15 броя.
По желание можете да ги прищипете от горния край, за да станат малко по- интересни.
Пенерлията се оставя да втаса около 30- 40 минути в зависимост от температурата в стаята.
Върху всяко парче се поставя парченце масло.
Не се маже с нищо .
Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 1 час. На тридесетата  минута печивото се покрива с хартия.
Изважда се от фурната и от тавата и се напръсква с малко вода.

Покрива се с мека кърпа и се оставя така известно време.
22 . 09. 2015 г

неделя, 20 септември 2015 г.

ЛЕК ДЕСЕРТ " ПЛОДОВА ФАНТАЗИЯ"

Всяко дете обича да си хапва десертче и то да е доста сладко. По- лесно е да влезем в магазина и да  купим на мъничето вафличка без да се замислим какво съдържа тя и дали храним малчугана  здравословно. Хубаво е да му дадем плодче и го правим често, но не винаги ябълката или каквото  и да било друго може да утоли апетита му за нещо сладко.
Моето предложение е един голям плюс откъм темата за здравословното хранене, защото в него преобладават четири вида плодове, а редом с тях вървят яйцата и млякото, тъй необходими за един подрастващ организъм.
 Отличава се с нежен вкус, сочна консистенция и невероятен плодов аромат.

ПРОДУКТИ:
1 сладка ябълка
1 сочна круша
2 средно големи праскови
десетина сливи
1 не съвсем до горе пълна ч. ч. кафява захар
2 с. л. мед
4- 5 домашни яйца / броят им е в зависимост от тяхната големина/
1 кофичка кисело мляко
1 ванилия
1 с. л. мандраджийско краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всички плодове нарязвам по отделно на средно големи кубчета. Беля ги там, където се е отделила люспата.
Вземам тефлонова тава и я намазвам с маслото.
 Редя последователно всеки един вид от плодовете.
 Отгоре ги поливам със заливка, която предварително съм приготвила от разбитите със захарта яйца, меда, ванилията и млякото.
Пека десерта във фурна на температура 160 градуса в продължение на 1 час.
 Изваждам го и го оставям да се охлади напълно.

Прибирам го в хладилника, където го оставям да престои още поне 3- 4 часа, след което той е готов за консумация.

от архивите

БАНИЦА С БРАШНО И ТРАКИЙСКИ КОРИ

Това е онази, която почти всички направиха... с царевичното брашно. В случая е в друг вариант:
1. Не е навита, а е наложена.
2. Не е с царевично брашно, а с пшенично.
3. Не е с голямата опаковка кори Фамилия от 500 г, а с Тракийски кори/ 350 г/.
На вкус е същата, но така е много по- лесна и бърза за приготвяне.
ПРОДУКТИ:
1 пакет Тракийски кори
400 г качествено сирене
4 яйца
1 непълна ч. ч. олио
1 ч. ч. кисело мляко
малко сол
1 каф. ч. брашно
1 бакпулвер

За поръска:
микс от семена

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват със солта. Добавят се олиото и млякото, а накрая и брашното, в което е размесен бакпулверът.
Баницата се налага в правоъгълна тава, която е с големина почти, колкото са големи и корите.
Дъното се намазва с олио.
Всека кора се маже с яйчената смес, а на всяка трета се ръси сирене.
Останалата плънка се изсипва най- отгоре, върху последната кора.
Поръсва се с малко олио и се нарязва на парчета.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути.
19.09.2015 г

събота, 19 септември 2015 г.

КЬОПООЛУ


Това е рецепта за традиционното кьопоолу, което се приготвя специално за стерилизиране в буркани и после служи за храна през зимата.
В другото, което е за пряка консумация, се слага и домат, но в това не.
То се приготвя само от печени патладжани и чушки.
ПРОДУКТИ:
1 кг свежи патладжани
1 кг чушки- цветът им е без значение
сол на вкус
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните се пекат на фурна или на жар, … ламарина и се белят.
Чушките се почистват от семената и също се изпичат. Обелват се.
Двата зеленчука се смилат с месомелачна машинка.
Посоляват се на вкус и се овкусяват с нарязания магданоз.
Сместа се пълни в бурканчета, които се стерилизират в продължение само на 5 минути- за капачката.
ПРЕПОРЪКИ:
1. Винаги можете да си увеличите количеството на зеленчуците.
2. След отваряне консумирайте кьопоолуто със счукан чесън и зехтин или олио.
3. Доста вкусно е и при смесването му с майонеза.

ПИТА " ЦВЕТЕ" СЪС СИРЕНЕ И МАСЛО

Нарекох я за моите четвъртокласници, защото при мен учебната година няма да започне, ако при посрещането на учениците  в първия учебен ден няма питка. 
Видях начина на навиване я в интернет пространството и ми направи добро впечатление. Казах си: " Тя ще е!"
Замесих я с моето любимо тесто и тя стана превъзходна.
Интересна е и е някаква комбинация между обикновена пита и тутманик.
Прави се бързо и не е скъпа.

ПРОДУКТИ за тестото:
1 кг бяло брашно
500 мл хладка вода
25 г прясна мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
4 с. л. олио
4 с. л. кисело мляко
1 яйце
1 белтък
За помазване на отделните питки:
50 г стопено краве масло
50 мл олио
За плънка:
300 г качествено сирене
За помазване на суровата пита:
1 жълтък
1 с. л. олио
За поръска:
микс от семена

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам гладко тесто.
Не го оставям да втасва, а започвам оформянето веднага.
Разделям го на 19  еднакви топки и една, която ще служи за среда, и трябва да е по- голяма.
Всяка топка разточвам на елипса.
Помазвам единия край от нея/ по дължина/ със  смесените две мазнини и точно там поръсвам обилно с натрошено сирене.
Навивам на руло, което разрязвам на две части- едната да е по- къса, а другата- по- дълга.
В намазана с олио тава / 32 см/ редя по- дългите парчета под формата на цвете, като средата оставям празна.
Отрязаната част трябва да остане откъм стената на тавата.
Върху тях чрез разминаване подреждам и по- късите. По този начин външната ивица на тавата остава празна.
В средата поставям голямата топка.
Оставям питата да втаса до двойно увеличение на обема и.
Намазвам  я с разбърканите жълтък и олио и наръсвам средата с поръската от семена.
Пека питата в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 50 минути, но след 20- тата минута я покривам с хартия, за да не загори горната и кора.
Изваждам я от фурната, а след това и от тавата.

Намазвам я с олио и я завивам с мека кърпа.
14 септември 2015 г

петък, 18 септември 2015 г.

МУСАКА


Всеки знае как се приготвя мусака, но малко хора знаят, че аз не обичам особено да се занимавам с нея- нито да я готвя, нито толкова да я ям. Да, ама в годината по 3- 4 пъти се захващам и я поднасям на масата.
Изключително ми харесва тази, която е с дебела заливка, но все не мога да я направя така, че да се влюбя в нея.Иначе самата основа си я правя запържена и спрямо това  нямам никакви забележки.
Днес написах в Гугъл  ПУХКАВА ЗАЛИВКА ЗА МУСАКА и насреща излезе рецепта за такава.
Сега ще ви предоставя рецептите и за двата вида приготвяне:

ПРОДУКТИ:
500 г кайма – без значение дали е от един вид месо или смесена
1 кг картофи
1 глава кромид лук
1 чушка
1 морков
4- 5 с. л. олио
Подправки: сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, сух джоджен
вода

За обикновена заливка:
3 яйца
3  с. л. брашно
2 кофички кисело мляко
щипка сода за хляб
1 равна ч. л. сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам лука, чушката и моркова и ги запържвам за кратко в олиото и солта.
Слагам и каймата и отново запържвам, докато тя се разрони.
Добавям нарязаните на ситно картофи. Пак запържвам. 
Овкусявам с подправките и наливам водата, която е на височина наравно на запържените продукти, и разбърквам.
Изсипвам я в тава / 30 см/.
 Пека я на 200 градуса докато остане само на мазнина. Изчаквам водата да попие в картофите и да се изпари напълно.
Приготвям заливката като разбърквам всички продукти за нея с миксер.
Изливам я върху мусаката и връщам тавата отново във фурната.
Пека до готовност.

За пухкава заливка:
100 мл олио
100 г брашно
1 равна ч. л. сол
500 мл гъст айрян
3 яйца

Приготвяне на заливката:
В нагорещеното олио  изсипвам брашното и солта.
Запържвам малко и наливам айряна.
Бъркам непрекъснато до отлепване на брашното от стените на съда.
Отстранявам от котлона и оставям да се охлади толкова, че като потопя кутрето си, да не ни пари.
Слагам яйцата едно по едно и бъркам хубаво до тяхното пълно усвояване от сместа.
Изсипвам върху задължително горещата мусака и я слагам да се пече.
След като започне да се запича, намалявам градусите на 150 и пека докато ми хареса загарът.
Тази заливка наистина е много по- хубава, по- плътна и пухкава.
Е, разбира се, че е по- тежка от другата, но… все пак не ядем такава храна всеки ден.