Нарекох я за моите четвъртокласници, защото при мен учебната година няма да започне, ако при посрещането на учениците в първия учебен ден няма питка.
Видях начина на навиване я в
интернет пространството и ми направи добро впечатление. Казах си: " Тя ще е!"
Замесих я с моето
любимо тесто и тя стана превъзходна.
Интересна е и е някаква комбинация
между обикновена пита и тутманик.
Прави се бързо и не е скъпа.
ПРОДУКТИ за тестото:
1 кг бяло брашно
500 мл хладка вода
25 г прясна мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
4 с. л. олио
4 с. л. кисело мляко
1 яйце
1 белтък
За помазване на отделните питки:
50 г стопено краве
масло
50 мл олио
За плънка:
300 г качествено
сирене
За помазване на суровата пита:
1 жълтък
1 с. л. олио
За поръска:
микс от семена
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти замесвам гладко тесто.
Не го оставям да
втасва, а започвам оформянето веднага.
Разделям го на 19 еднакви топки и една, която ще служи за среда, и трябва да е по- голяма.
Всяка топка разточвам
на елипса.
Помазвам единия край от
нея/ по дължина/ със смесените две
мазнини и точно там поръсвам обилно с натрошено сирене.
Навивам на руло,
което разрязвам на две части- едната да е по- къса, а другата- по- дълга.
В намазана с олио тава
/ 32 см/ редя по- дългите парчета под формата на цвете, като средата оставям
празна.
Отрязаната част трябва да остане откъм стената на тавата.
Върху тях чрез
разминаване подреждам и по- късите. По този начин външната ивица на
тавата остава празна.
В средата поставям
голямата топка.
Оставям питата да
втаса до двойно увеличение на обема и.
Намазвам я с разбърканите жълтък и олио и наръсвам
средата с поръската от семена.
Пека питата в
предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 50 минути, но
след 20- тата минута я покривам с хартия, за да не загори горната и кора.
Изваждам я от
фурната, а след това и от тавата.
Намазвам я с олио и я
завивам с мека кърпа.
14 септември 2015 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар