XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПИТА " ЦВЕТЕ" СЪС СИРЕНЕ И МАСЛО

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

събота, 19 септември 2015 г.

ПИТА " ЦВЕТЕ" СЪС СИРЕНЕ И МАСЛО

Нарекох я за моите четвъртокласници, защото при мен учебната година няма да започне, ако при посрещането на учениците  в първия учебен ден няма питка. 
Видях начина на навиване я в интернет пространството и ми направи добро впечатление. Казах си: " Тя ще е!"
Замесих я с моето любимо тесто и тя стана превъзходна.
Интересна е и е някаква комбинация между обикновена пита и тутманик.
Прави се бързо и не е скъпа.

ПРОДУКТИ за тестото:
1 кг бяло брашно
500 мл хладка вода
25 г прясна мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
4 с. л. олио
4 с. л. кисело мляко
1 яйце
1 белтък
За помазване на отделните питки:
50 г стопено краве масло
50 мл олио
За плънка:
300 г качествено сирене
За помазване на суровата пита:
1 жълтък
1 с. л. олио
За поръска:
микс от семена

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам гладко тесто.
Не го оставям да втасва, а започвам оформянето веднага.
Разделям го на 19  еднакви топки и една, която ще служи за среда, и трябва да е по- голяма.
Всяка топка разточвам на елипса.
Помазвам единия край от нея/ по дължина/ със  смесените две мазнини и точно там поръсвам обилно с натрошено сирене.
Навивам на руло, което разрязвам на две части- едната да е по- къса, а другата- по- дълга.
В намазана с олио тава / 32 см/ редя по- дългите парчета под формата на цвете, като средата оставям празна.
Отрязаната част трябва да остане откъм стената на тавата.
Върху тях чрез разминаване подреждам и по- късите. По този начин външната ивица на тавата остава празна.
В средата поставям голямата топка.
Оставям питата да втаса до двойно увеличение на обема и.
Намазвам  я с разбърканите жълтък и олио и наръсвам средата с поръската от семена.
Пека питата в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 50 минути, но след 20- тата минута я покривам с хартия, за да не загори горната и кора.
Изваждам я от фурната, а след това и от тавата.

Намазвам я с олио и я завивам с мека кърпа.
14 септември 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар