Всеки знае как се приготвя
мусака, но малко хора знаят, че аз не обичам особено да се занимавам с нея-
нито да я готвя, нито толкова да я ям. Да, ама в годината по 3- 4 пъти се
захващам и я поднасям на масата.
Изключително ми харесва тази,
която е с дебела заливка, но все не мога да я направя така, че да се влюбя в
нея.Иначе самата основа си я правя запържена и спрямо това нямам никакви забележки.
Днес написах в Гугъл ПУХКАВА ЗАЛИВКА ЗА МУСАКА и насреща излезе
рецепта за такава.
Сега ще ви предоставя рецептите и
за двата вида приготвяне:
ПРОДУКТИ:
500 г кайма – без
значение дали е от един вид месо или смесена
1 кг картофи
1 глава кромид лук
1 чушка
1 морков
4- 5 с. л. олио
Подправки: сол, червен пипер, черен пипер, чубрица, сух
джоджен
вода
За обикновена заливка:
3 яйца
3 с. л. брашно
2 кофички кисело
мляко
щипка сода за хляб
1 равна ч. л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам лука,
чушката и моркова и ги запържвам за кратко в олиото и солта.
Слагам и каймата и
отново запържвам, докато тя се разрони.
Добавям нарязаните на
ситно картофи. Пак запържвам.
Овкусявам с подправките и наливам водата, която е
на височина наравно на запържените продукти, и разбърквам.
Изсипвам я в тава /
30 см/.
Пека я на 200 градуса докато остане само на мазнина. Изчаквам водата
да попие в картофите и да се изпари напълно.
Приготвям заливката
като разбърквам всички продукти за нея с миксер.
Изливам я върху
мусаката и връщам тавата отново във фурната.
Пека до готовност.
За пухкава заливка:
100 мл олио
100 г брашно
1 равна ч. л. сол
500 мл гъст айрян
3 яйца
Приготвяне на заливката:
В нагорещеното
олио изсипвам брашното и солта.
Запържвам малко и
наливам айряна.
Бъркам непрекъснато
до отлепване на брашното от стените на съда.
Отстранявам от
котлона и оставям да се охлади толкова, че като потопя кутрето си, да не ни
пари.
Слагам яйцата едно по
едно и бъркам хубаво до тяхното пълно усвояване от сместа.
Изсипвам върху задължително
горещата мусака и я слагам да се пече.
След като започне да
се запича, намалявам градусите на 150 и пека докато ми хареса загарът.
Тази заливка наистина е много по-
хубава, по- плътна и пухкава.
Е, разбира се, че е по- тежка от
другата, но… все пак не ядем такава храна всеки ден.
Няма коментари:
Публикуване на коментар