XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: юли 2014

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 29 юли 2014 г.

РЕДЕН ОГРЕТЕН " ТОРТА" ОТ ТИКВИЧКИ



Всеки разбра, че обожавам тиквички и си ги готвя по най- различни начини.
Често правя обикновен огретен, но в случая зеленчукът е реден.
Исках отрязаните парчета при сервиране да приличат на торта и успях да постигна целта си.
Нали ястието най- напред радва окото, а след това ни храни.
Та поради тази причина ми се пораждат разните му там идейки.
ПРОДУКТИ:
4 средно големи тиквички
200 г твърдо сирене
подправки по желание- чесън, копър, чубрица…черен пипер... изберете си ги вие
сол
5- 6 с. л. олио

За заливката:
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
малко солчица

свеж магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките се нарязват на тънки кръгчета и се нареждат на няколко реда в намаслена тава/ със застъпване на самите парчета/, като след всеки ред се ръси натрошено сиренце плюс подправки.
 След нареждането се поръсва останалата мазнина и се полива с разбитите със сол и кисело мляко яйца.
 
Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятна коричка.
Не печете на силна фурна, защото отгоре ще загори, а по средата тиквичките ще останат сурови.
При 180 градуса остават сочни, но не хрупкави.
При сервирането поръсете порцията с пресен магданоз.
 От архивите: 2013 г.

понеделник, 28 юли 2014 г.

ПРИНЦЕСИ С КАЙМА И КАШКАВАЛ

Ако огладнеете и ви мързи да готвите- мажете филиите с КАЙМА, ЯЙЦЕ И КАШКАВАЛ и хайде във фурната. Че то и това е храна, що пък не.
Сложете някаква подправка, пък може и без нея.
После посолете с шарена солчица и ... пей сърце. 

МАСЛЕН ЛИНЦЕР



Зная го от колежка от с. Синя вода, Разградско, с която живеех ме заедно като студентки.
Простичък е, но е вкусен. Става един такъв, бисквитен.
Може да се съхранява дълго- това е най- голямото му предимство.
Правя го понякога и така се сещам за прекрасните студентски години, в които с нетърпение чакахме колетите от родните си места, а в тях … това и онова.
От любими, по- любими неща.
 
ПРОДУКТИ:
2 яйца
250 грама ХУБАВО МАСЛО, не маргарин
2/ 3 ч. ч. захар
1- 2 ванилии
2, 5- 3 ч. ч. брашно
БЕЗ НАБУХВАТЕЛ!

Конфитюр, мармалад или сладко от каквото и ще да е- изборът е ваш

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От яйцата, захарта, маслото, ванилията и брашното се омесва тесто.
Разстила се в суха тава/ моята е с диаметър 30 см/, но се оставя малко за горния пласт.
Намазвате обилно с нещо сладко. В случая аз го направих с мармалад от сини сливи.
 Останалото тесто правите на лентички или на трохи, както е на снимката.
Предпочетох втория вариант, защото е по- бърз и не иска толкова старание.
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване на тестото.
Изчаквате го да се охлади напълно и тогава го разрязвате, за да имате добре оформени парчета.
Линцерът не е корав, даже е леко ронлив.
Можете да го поръсите и с пудра захар, но сякаш е излишна, защото става достатъчно благ.

петък, 25 юли 2014 г.

БРАМБОРАК



Брамборак ли е, какво ли е, не знам, но … бяха много вкусни.
Едни такива…апетитниии, та чак да не можеш да спреш да ги хапваш.
Недостатъкът им е един- поемат доста мазнинка и са тежички за вечеря.
Е, би било добре, ако човек изяде един от тях, а не три или четири, ама пусто око като е лакомо, пък после било тежко. Ами тежко е, няма как да е иначе.
Ако бях пила само водичка вечерта щеше да ми е леко, а аз се наядох като за последно в моя живот.
Та.. идеални са.
Идеята взех от Зиче / Здравка/ , на която сърдечно благодаря!
Направих мъъъъъъъъъничка промяна в рецептата.
Както обичайно, разбира се, иначе няма да съм аз.

ПРОДУКТИ:
500 кг картофи
2 яйца
150 г наденица
150 г сирене
5 с. л. брашно
1 по- голяма скилидка чесън
кориандър, чубрица, черен пипер, сол
олио- за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелените картофи рендосах на едро ренде.
 Колбаса нарязах на парченца, а сиренето го натроших.
Омесих ги с яйцата, брашното и подправките.
Загрях мазнината и в нея пусках от сместа с лъжица като леко притисках с
 нея към дъното на тигана, за да станат крокетките плоски / за по- лесно изпържване/.
Изпържих ги добре от двете страни до приятен загар и ги поставих върху кухненска хартия за отцеждане на излишната мазнина.
Сервирах ги полутопли, а до тях- студено бяло винце.
Наздраве!
 юли 2014 г

четвъртък, 24 юли 2014 г.

МАРИНОВАНИ ТИКВИЧКИ С МЕД И ЛИМОН



 Прекрасни са!
 По идея са на Веси Казакова, на която винаги съм сваляла шапка :).
Отново и поднасям благодарностите си!
Мариновани, сочни и охладени…
 Непременно ги консумирайте, извадени директно от хладилника.
А пък те си плуват в едно леко сладникаво и лимонено сосче, което можете да си топнете с коричка хлебец.
Абе, с две думи ЛЯТНА ИДИЛИЯ!

ПРОДУКТИ:
3- 4 средно големи и свежи тиквички
сол
4- 5 с. л. олио

За марината:
още малко солчица
2 с. л. мед
1/ 2 лимон
шепа копър
шепа магданоз
3- 4 скилидки чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквичките нарязвам на филийки , соля ги и ги редя на няколко реда в намазана с олио тава.
Отгоре отново ги поръсвам с мазнина.
Пека ги до омекване, някъде към 40- 50 минути на 200 градуса на фурната.
Не ги разбърквам. Не трябва да са изпечени така, че да променят цветя си.
Те трябва да останат сочни.
Оставям ги да се охладят.
Правя марината от посочените продукти, като лимона го режа на малки парченца.
Започвам да редя тиквичките в кутия, като на всеки ред слагам от разбърканата смес.
 Затварям кутията и я прибирам в хладилника.
Оставям произведението така в продължение поне на 10 часа.
Така устояли, те стават невероятно мезенце за ракийка или чудесна гарнитура към някоя мръвчица.
 23 юли 2014 г.

понеделник, 21 юли 2014 г.

ЛЯТНА КРЕМ СУПА С ТУЧЕНИЦА



 Полезна, лека, вкусна и много подходяща за летния сезон.
Консумира се охладена.

ПРОДУКТИ:
150- 200 г тученица
4 по- едри картофа
1 тиквичка
3 моркова
1 глава кромид лук
2 зелени чушки
50 мл олио или толкова грама краве масло
хималайска сол- на вкус
черен пипер
свеж копър
2 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всички зеленчуци се почистват, измиват и нарязват на едро.
Слагат се в тенджера под налягане.
Добавя се мазнината и се посолява.
Накрая се налива водата.
Разбърква се.
Тенджерата се затваря и се слага на котлона.
Супата се вари на умерен огън в продължение на 15 минути след като зашуми вентилът.
Оставя се да се охлади малко, овкусява се с нарязания копър и черния пипер, след което бульонът се излива в купа.
Пасирайте зеленчуковата смес като доливате от бульона по малко.
Преустановете доливането тогава, когато крем супата ви хареса на гъстота.
Оставете я да се охлади напълно и я консумирайте в горещините студена.
21 юли 2014 г.

неделя, 20 юли 2014 г.

ПИТКА ЗА ЗДРАВЕ

Не е засукана, за здраве е!
Наречена е и е благословена.
Тестото е традиционното, което ползвам от години наред.
Има го написано под много други погачи.
16 ЮЛИ 2014 г

БАНИЦА С ТУЧЕНИЦА ІІ- ри вид

Веднага ви изпращам на адреса на БАНИЦАТА С ЦАРЕВИЧНОТО БРАШНО, за да видите или се подсетите за начина на нейното приготвяне.
В случая тази баничка е същата с разликата, че по средата при сиренето сложих запържена тученица с кромид лук и любими подправки.
Това. 
Всичко останало е същото.
Поздрави за всички вас, които се осмелявате да консумирате тученицата/ тлъстика, тлъстиче/.
Да, плевел е, но казват, че е много полезен за организма ни.
А и на вкус съвсем не е лоша.
Защо пък тогава да я изхвърляме при все, че в Италия, Холандия и Гърция хората си я купуват от хипермаркетите?!?!
Не бива!


ТИКВИЧКИ И ПАТЛАДЖАН НА СКАРА

Ооооо, много са прекрасни!
Страхотно се връзват с ракийцата и не са чак толкова тежки като пържените.
Преди печене се нарязват на тънко и се помазват с олио.
Дресингът е от:
соев сос
балсамов оцет
олио
щипка захар
чесън
копър
юли 2014 г


Сладкиш " ЧУДО" с 1 яйце


Един бърз, лесен и нежен сладкиш, който може да  направи всяка една домакиня.
Той дори не изисква много продукти и не е скъп.
Харесва ми да го консумирам охладен, защото кремчето стои по- стегнато. 
Направих го за днешния ни семеен повод, а той е 
23 ГОДИНИ ОТ СГОДЯВАНЕТО НИ С МИТАШКИ :). 
Благодаря за идеята на Роза Костова и за рецептата на Елза Стоянова, чиято кулинария харесвам много.
Ето линк към нейния блог...http://elizastoianova.blogspot.com/2014/04/blog-post_15.html...
Спазвах указанията точно с едно изключение- ползвах цяло пакетче бакпулвер, за да се застраховам от провал.
Кремът ми не можа да се разбие добре с миксера и затова пуснах за кратко в него и пасатора.
Препоръка: Внимавайте с ореховия блат, защото е много крехък. 
При мен се пропука на няколко места при изваждането от тавичката, но не бе беда. При поднасянето не личеше никъде нищо.




19. 07. 2014 г

сряда, 9 юли 2014 г.

КРОКЕТИ ОТ ТИКВИЧКИ

Типични са за сезона.
У дома  отглеждаме този зеленчук и винаги разполагаме с пресен такъв.
По този начин стават много вкусни и са прекрасно мезе и за ракийката, и за биричката.

ПРОДУКТИ:
3 средно големи тиквички- настъргани и изцедени добре през тензух
 1 средно  голяма глава кромид лук
 150 г  настъргано сирене
 2 яйца
 2- 3 ситно нарязани чесънчета
 3- 4 с. л. брашно
 сол
 черен пипер
 копър
 магданоз
олио- за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко това се омесва добре, оформят се кюфтенца, приплескват се на тънко и  се пържат в горещо олио.
Можете да ги потопите предварително в брашно, а може и да не ги. 
По желание ги полейте със сос, приготвен от кисело мляко, сол, чесън и копър.
Да ви е сладко! :)
Препоръка: Ако сместа ви е по- рядка, направо си гребвайте от нея със супена лъжица и ги пържете по този начин.
Вкусът е един и същи.

вторник, 8 юли 2014 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ОРИЗ НА ФУРНА



Прехласвам се по ориза без значение от сезона, в който сме.
Харесва ми във всякакви варианти, а напълнен в чушчици- няма равен на себе си. Това е моето  мнение, разбира се. Ако пък има и резенчета домат отгоре, елате да видите какво се случва като сложа чинията на масата :)

ПРОДУКТИ за 8 средно големи чушки:
8 чушки
1 ч. ч. ориз
2  + 1  ч. ч. вода
1 средно голяма глава кромид лук
сол на вкус
чубрица, джоджен, копър
1 ч. л. червен пипер
малко черен пипер
4- 5 с. л. олио
брашно- за потапяне на напълнените чушки
домати- за гарниране преди печене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържвам нарязания лук в мазнината и солта.
Добавям ориза и продължавам пърженето докато той стане прозрачен.
 Слагам червения пипер, разбърквам добре и веднага наливам 2 ч. ч. вода.
 Варя докато напълно се поеме течността.
Овкусявам с подправките и оставям плънката малко да се охлади и се стегне.
Почиствам чушките от семето и им правя лек разрез при върха, за да не се спукат те по време на печенето.
Пълня ги с готовата плънка.
Редя ги в намазана с олио тава, но предварително съм  потопила отвора им в брашно.
Върху тях нареждам доматени филийки или домати от консерва.
                                                       Поръсвам ги с малко мазнина.


Около тях наливам третата чаша вода и пека ястието до готовност.