XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Февруари 2013

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 26 февруари 2013 г.

САЛАТА СЪС ЗЕЛЕН БОБ, ЛУК И МАГДАНОЗ

Лека и приятна за хапване салатка.
Зеленият фасул можете да задушите или пък да ползвате сварен от консерва.
Лукът и магданозът " докарват" свежестта на салатата.
февруари 2013 г

понеделник, 25 февруари 2013 г.

КРЕМ- СУПА ОТ КОПРИВА, МОРКОВИ И КАРТОФИ

От вчера започнах да варя крем- супи.
Тази е от КОПРИВА, МОРКОВИ И КАРТОФИ.
Не слагам прясно мляко, а само малко масълце и пресен копър, за да са по- леки.
ПРОДУКТИ:
50 г коприва
2 големи картофа
2 моркова
1 литър вода
сол на вкус
2 с. л. краве масло
пресен копър

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Беля и режа картофите на едри парчета, морковите на кръгчета.
Почиствам и попарвам копривата, след което в продължение на 10 минути от зашумяването на тенджерата под налягане варя трите вида зеленчуци във водата, в която съм добавила солта. След отварянето на капаха пасирам , овкусявам с копър и поднасям с крутони.
 Аз не консумирам такива " попари", но за другите членове на семейството се старая да ги приготвям:).
................................
24 . 02. 2013 г

събота, 23 февруари 2013 г.

КЛАДНИЦА В ЛЕКА ПАНИРОВКА

Бланширах гъбите в гореща солена вода, отцедих ги, потопих ги в брашно, а след това в разбити със солчица яйца и ги изпържих.
Вкусотия в чиния! :)
23- 02. 2013 г 

ЗАДУШЕНА КЛАДНИЦА С ЛУК

За първи път купувам такъв род гъби и останах очарована.
Месести са, сочни и много вкусни.
Опитайте!
23. 02. 2013 Г

АРОМАТЕН ПЕРСИЙСКИ ИЛИ МЪРЗЕЛИВ ТУТМАНИК

Рецептата датира в стария тефтер от 80- те години, когато съм вписвала  всичко онова, с което някой ме е черпил и ми е харесало. Защо пък Персийски- не знам, но плюсчето, което слагам като знак пред всяка изпитана и допаднала ми на вкус рецепта , е доказателство за това, че тя е влязла в менюто ми :).

ПРОДУКТИ:

4 яйца
3/4 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
100 г натрошено сирене
1 ч.л. сода
1 ч. л. сол
200  г брашно
…………………
В оригиналната рецепта пише, че преди печене се маже с яйца, но аз направих промяна.
Количеството на брашното не е упоменато, но аз мерих колко слагам и записах грамажа му.
За поръсване:
ситно смлени мащерка и риган
шепа сусам
2 с. л. олио- за намасляване на тавата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивам с миксер яйцата със солта, след което добавям олиото и млякото. Изсипвам брашното, в което съм смесила содата, и бъркам така на най-  ниската степен на уреда. Спирам миксера, слагам сиренето и бъркам на ръка леко докато то се омеси с тестото. Намазвам тава/ 30 см/ с олио, поръсвам я с брашно и разстилам сместа в нея. Отгоре поръсвам с любими подправки. В случая са мащерка и риган, но понякога ползвам босилек, който влиза в добра комбинация със сиренето. Наръсих и с шепа сусам, защото имах в наличност.


 Пека го в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути. За неговата готовност проверявам с клечка, с която боцкам, за да разбера дали все още се лепи тесто върху нея или не.
Изваждам го и го оставям десетина минути под кърпа, за да се отпусне и поохлади.



 Нарязвам и поднасям за закуска.
Получава се един бърз тутманик с вкус на баница.
...............................
23 . 02. 2013 г

петък, 22 февруари 2013 г.

АРОМАТНИ МЕДЕНИ КАРТОФКИ НА ФУРНА


Рецептата за тях  ми я препоръча моята племенница и аз побързах да ги приготвя веднага. Сърце не трае да чуя нещо и да потъна в неизвестност какъв ли ще е вкусът им.
В едно мога да ви убедя и то е, че това е първото  тяхно приготвяне, но със сигурност не и последно. Дай Боже да съм жива и здрава, за да мога често да ги тъкмя за  масата ни.
 Ще бъдат част от менюто ни и това е крайното ми решение :).
Лесни са за изпълнение и са чудесно мезе за винцето  през този студеничък  сезон.
Станаха благи от меда и много ароматни от подправките,  които използвах за тяхното овкусяване. Направих ги според моето виждане, а вие можете да подмените посочените подправки с други.
Благодаря от сърце на моята мила Вероника, че научи вуйна си на още нещо! :)
ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
3 с. л. мед
4 с. л. олио
сол на вкус
Подправки:
1 ч. л. червен пипер
щипка кимион
сушен  риган
сушен босилек
7- 8 скилидки чесън


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелих картофите, измих ги и ги нарязах на дълго на 8 парчета. Сложих ги в тава, полях ги с меда и олиото и ги поръсих със солта и изброените подправки. 
Разбърках ги много добре, за да могат хубаво да се потопят във всичко.
Изпекох картофките в нагорещена до 200 градуса фурна в продължение на около 40 минути. През това време ги разбърках веднъж и още един път ги раздрусах в тавата така, че да се овлажнят и не останат сухи.
Направете си ги и се насладете на нещо истински  вкусно .
.................................................................
21. 02. 2013 г

четвъртък, 21 февруари 2013 г.

СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ ПО СЕВЕРНЯШКИ


   Отраснала съм с него. Помня невероятния му аромат и вкус, идващ от киселото зеле, което втасваше в кацата и домашното крехко свинско месце, което имахме от прасенцето, което отглеждахме у дома. Май нямаше седмица през зимата, в която мама да не го вареше, а къщата ухаеше толкова приятно и благодарение на това  се усещаше истинският  домашен  уют. Готвеше го де с чисто месо, де с по- тлъстичко, кога с ребърца, че даже често и с кокали. Случвало се и и със сланина и кожички. Е, не е здравословно, но пък е толкова вкусно, че сърце не ти дава да не си сипеш една паничка и да засърбаш от него. Тате и до ден днешен го  хапва и с чесън, с люта чушка, с праз лук …Нека някои да се подиграват на селяните, защото те не знаят какво значи домашно производство на продуктите, които имат най- истинския вкус и аромат.
ПРОДУКТИ:
около 500 – 700 г свинско месо
1 средно голяма кисела зелка
2- 3 сухи червени чушки
3- 5 с. л. олио
/ неговото количество зависи от  месото дали то е по- тлъсто или не/
1 с. л. червен пипер
черен пипер
2  дафинови листа
чубрица
девесил- сух или пресен
1 ч. ч. вода
1 люта чушка- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изкисвам зелето във вода, ако е по- солено или  по- кисело от необходимото. Нарязвам него и месото  на парчета. Слагам го в голяма купа и към него добавям нарязаните на ситно чушки. Слагам и подправките- дафиновия лист, червения и черен пипер. Наливам олиото и водата. Обърквам всичко добре и го слагам в тенджера под налягане, в която го варя в продължение на 30 минути. 
Отварям капака и го овкусявам с чубрицата и девесила. Разбърквам го. Така приготвеното зеле е готово за консумация.
Понякога  го запичам  във фурната.
И в двата варианта е изключително вкусно и много апетитно.
При сервиране често го поръсвам с препечена и стрита люта чушка.
И накрая, за да се посмеете малко, ще напиша какъв е изказът на диалект в моето село по повод това ястие:
„ Я могу  обичам зейе със свински  мръвки и кокайе!”
И в превод: „ Аз много обичам зеле със свинско месо и кокали! „ :) :) :)

21. 02. 2013 г

неделя, 17 февруари 2013 г.

ГРАХОВИ КЮФТЕТА

                                                                       / от архива/
Правила съм кюфтенца от кайма, картофи, пастет, леща, чушки и ориз. Дойде ред да изпробвам и от грах. Получиха се. Малко са по- лепкави по време на оформянето, но пък се пържат много „ прилично” без да се закачат за дъното на тигана  или пък да се разпаднат на съставните си части :) .
ПРОДУКТИ:
400 г сварен грах
100 г сирене
1 яйце
3 с. л. галета
3 скилидки чесън
сухи подправки- чубрица и джоджен/ те са по моя преценка/
черен пипер
сол- ако прецените, че има нужда / аз не добавям/
…………………
галета- за овалване на кюфтетата
олио- за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Към граха добавих настърганото сирене, яйцето, галетата, счукания чесън и подправките. 
Омесих добре и от получената смес с помощта на мокри ръце оформих кюфтенца, които потопих в галета.
 Изпържих ги на умерен огън в горещо олио.
Поднесох  ги топли с майонезено- млечен чеснов сос.

ПИРОЖКИ СЪС СИРЕНЕ


                                                                    / от архивите/
Помня ги от моето детство и понякога ги правя. Разбира се, че рядко, защото не са здравословни, но пък няма спор за това, че са завидно вкусни. Едни такива пърженкиии…, мазничкиии…:).
Та… Правя ги с тесто за мекици. Можете да ги оформите и от готово купено тесто.
Намесвате го, разточвате го на не много тънка кора, нарязвате я на квадрати, в средата на всеки слагате по малко натрошено сирене, завивате ги на рула / аз не ги стягам, нито притискам с вилица или пръсти/ и ги пържите в гореща мазнина, но в повечко количество и на умерен огън, защото в противен случай отвън ще са загорели, а отвътре- сурови / тестливи/. 


Още горещи можете да си ги наръсите с пудра захар, а можете да си ги похапнете и така- натурални :)
Кеф ви така, кеф ви и с шарена сол.
Както сами си решите.
Хубави са. 
Друго не мога да кажа.

неделя, 10 февруари 2013 г.

ЦАРЕВИЧНА ТИГАНИЦА


Рецептата за тази тиганичка бях запазила отдавна от интернет и чак днес  дойде ред за нейната направа. Прилича на палачинките с бяло брашно, но е малко по- плътна и разбира се- значително по- здравословна.
ПРОДУКТИ:
1 яйце
3 с. л. кисело мляко
3 с. л. фино смляно царевично брашно
1 с. л. вода
щипка хималайска сол
пресни кромидени перца
1 с. л. олио- за пърженето
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивам яйцето със солта и към него с постоянно разбъркване добавям млякото, брашното,  водата и нарязаните перца. Пържа тиганицата на умерен огън в мазнината.
За предпочитане е да се консумира нито гореща, нито студена.
Нека да е топличка.

събота, 9 февруари 2013 г.

ФОКАЧА С МАСЛИНИ И СИРЕНЕ


    Лесна е за приготвяне, вкусна е и засища, което я прави много подходяща за закуска. Не се бавете, а я „ отпочнете” :). Ако не днес, то пък утре.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
около 350 г брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
150 мл вода
15 г мая
1 каф. л. сода
За пълнеж:
100 г сирене
100 г обезкостилени маслини
За овкусяване:
чесън на прах
мащерка
сух босилек

За поръсване на фокачата:
1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесих меко тесто. Оставих го да втаса в продължение на 30 минути. Намесих го отново и от него разточих една кора, която поставих в намазана с олио тава / 30 см / Кората трябва да е по- голяма от съда, в който ще печете.  Краищата прехвърлих извън тавата. Завих краищата навътре и оформих фокачата така, както се вижда от снимката. Наредих маслините, натроших сиренето и поръсих с подправките и лъжицата олио.
Изпекох я в предварително загрята фурна на 180 градуса докато краищата започнаха да получават лек загар.
Фокачата стана много мека и пухкава. 
Това добре, но допуснах една грешка, която отчитам като небрежна. Не опитах предварително продуктите за пълнежа. Фокачата бе пресолена. Би се харесала на онези, които обичат солта, но в нашето семейство почти я  избягваме.  Добре е да си вземете по- безсолно сиренце или да го изкиснете предварително. Обърнете внимание и какви маслини купувате, защото повечето от тях също са много наситени. Сиренето можете да замените с кашкавал, а подправките- с други, които обичате. 






2. 02. 2013 г

вторник, 5 февруари 2013 г.

ДОМАШНИ СУСАМКИ

 Съпругът ми обича сусамки и разбира се, че си купува. Да, ама аз нали все обичам да опитам дали мога да приготвя дадено нещо в домашни условия, та по тази причина приумих, че ще правя И сусамки. 
Рекох: " Спри! Не си купувай вече, аз ще ти направя! " 
Рекох и отсекох :). 
Някога си карамелизирахме ябълки, а тогава защо да не станат и сусамките?!Предполагах, че ще са толкова лесни, но чак пък толкова:).
Рецептата е аламинут.
 Не знаех точно колко захар и колко сусам ще са необходими и ги направих по моя преценка.
Карамелизирах 200 г захар с 1 ч. л. вода , отстраних я от котлона и в нея изсипах 80 г сусамово семе.
Следващия път ще направя сусамките със 100 г сусам, за да са малко по- постни, защото има малък риск, но все пак си е риск, да падне някой зъб :).
 Значи- 200 г захар на 100 г сусам и ще са чудесни.
Та... сместа е вече готова и трябва някъде да я разстелите.
Сложете фолио върху гладка повърхност/ аз ползвах чиния/, намажете леко фолиото с олио и разнесете сусамовата смес на тънко.
Оставете я да се охлади напълно и начупете парчетата така, както на вас ви харесва.
Това е цялата философия.
............
А, да, сетих се. Сложих и 1 ванилия в захарта, ама защо - знам ли :)?!
 2. 02. 2013 г

петък, 1 февруари 2013 г.

ЗДРАВОСЛОВЕН ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ

Изобщо не спирам  да мисля за здравословния начин на хранене. Не, че винаги го спазвам, но в повечето случай ДА.  Давам си сметка, че калориите в него не винаги са по- малко от обикновеното, но пък съм спокойна, че продуктите, от които приготвям дадени рецепти, са истински и дадени от природата като нейн дар.
Тази вечер изведнъж взех решение, че ще си измисля и направя едно щруделче, защото от няколко дни се подмятат две по- старички и леко понабръчкани ябълчици, които нямаше  как да ми грабнат вниманието и да ме накарат да ги изям. А да ги изхвърля ли? Да, ама не. Моите родители са ме възпитали в това да знам и помня, че изхвърлянето на храната е грях пред Бога. Е, не говоря за нещо вкиснало, но това, което може да се използва- ами ще го използвам, разбира се.
Та… отворих хладилника и шкафа с наличните в момента  здравословни  продукти и тутакси на  момента „ видях” рецептата за щруделчето :).
ПРОДУКТИ:
2  домашни яйца
8 с. л. домашен пчелен мед
3 с. л. краве масло
1 каф. ч. истинско кисело мляко
1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
1 с. л. овесени трици
1 с. л. пшенични трици
2 с. л. ленено брашно
2 с. л. сусам
1 каф. л. канела
1 ч. л. сода
2 средно големи ябълки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пуснах миксера на висока степен и чукнах  яйцата в купата. Разбих ги добре и добавих меда. Разбиването продължи на ниска степен и на неговия фон сипах разтопеното масло, млякото, триците, лененото брашно, сусама, канелата и пълнозърнестото брашно, което предварително бях размесила със содата. Най- накрая сложих и обелените и рендосани ябълки и продължих разбиването до получаването на еднородна кексова смес. Не бе лошо да изсипя сладкиша върху хартия за печене, но установих, че е свършила, а часът вече бе 21.00. Намазах правоъгълна тавичка с мъничко олио, поръсих я с брашно и изсипах сместа в нея. 
Изпекох щрудела  в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути. Извадих го и го оставих да се охлажда. А той ще стои така до утре сутрин, когато/ живот и здраве да е/ с моя съпруг ще му се насладим на закуска .
Това бе цялата история за идеята и нейното осъществяване :).
А сега ви пожелавам лека нощ и…. не забравяйте колко лесно и бързо се прави един щрудел :).
31 януари 2013 г