XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ФОКАЧА С МАСЛИНИ И СИРЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 9 февруари 2013 г.

ФОКАЧА С МАСЛИНИ И СИРЕНЕ


    Лесна е за приготвяне, вкусна е и засища, което я прави много подходяща за закуска. Не се бавете, а я „ отпочнете” :). Ако не днес, то пък утре.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
около 350 г брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
150 мл вода
15 г мая
1 каф. л. сода
За пълнеж:
100 г сирене
100 г обезкостилени маслини
За овкусяване:
чесън на прах
мащерка
сух босилек

За поръсване на фокачата:
1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесих меко тесто. Оставих го да втаса в продължение на 30 минути. Намесих го отново и от него разточих една кора, която поставих в намазана с олио тава / 30 см / Кората трябва да е по- голяма от съда, в който ще печете.  Краищата прехвърлих извън тавата. Завих краищата навътре и оформих фокачата така, както се вижда от снимката. Наредих маслините, натроших сиренето и поръсих с подправките и лъжицата олио.
Изпекох я в предварително загрята фурна на 180 градуса докато краищата започнаха да получават лек загар.
Фокачата стана много мека и пухкава. 
Това добре, но допуснах една грешка, която отчитам като небрежна. Не опитах предварително продуктите за пълнежа. Фокачата бе пресолена. Би се харесала на онези, които обичат солта, но в нашето семейство почти я  избягваме.  Добре е да си вземете по- безсолно сиренце или да го изкиснете предварително. Обърнете внимание и какви маслини купувате, защото повечето от тях също са много наситени. Сиренето можете да замените с кашкавал, а подправките- с други, които обичате. 






2. 02. 2013 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар