Лесна е за приготвяне, вкусна е и засища, което я прави много подходяща за закуска. Не се бавете, а я „ отпочнете” :). Ако не днес, то пък утре.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
около 350 г брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
около 350 г брашно
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
3 с. л. кисело мляко
150 мл вода
15 г мая
15 г мая
1 каф. л. сода
За пълнеж:
100 г сирене
100 г обезкостилени
маслини
За овкусяване:
чесън на прах
мащерка
сух босилек
За поръсване на фокачата:
1 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесих меко тесто. Оставих го да втаса в продължение на 30 минути. Намесих го отново и от него разточих една кора, която поставих в намазана с олио тава / 30 см / Кората трябва да е по- голяма от съда, в който ще печете. Краищата прехвърлих извън тавата. Завих краищата навътре и оформих фокачата така, както се вижда от снимката. Наредих маслините, натроших сиренето и поръсих с подправките и лъжицата олио.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесих меко тесто. Оставих го да втаса в продължение на 30 минути. Намесих го отново и от него разточих една кора, която поставих в намазана с олио тава / 30 см / Кората трябва да е по- голяма от съда, в който ще печете. Краищата прехвърлих извън тавата. Завих краищата навътре и оформих фокачата така, както се вижда от снимката. Наредих маслините, натроших сиренето и поръсих с подправките и лъжицата олио.
Изпекох я в предварително загрята фурна на 180 градуса докато краищата
започнаха да получават лек загар.
Фокачата стана много
мека и пухкава.
Това добре, но допуснах
една грешка, която отчитам като небрежна. Не опитах предварително продуктите за
пълнежа. Фокачата бе пресолена. Би се харесала на онези, които обичат солта, но
в нашето семейство почти я избягваме. Добре е да си вземете по- безсолно сиренце
или да го изкиснете предварително. Обърнете внимание и какви маслини купувате,
защото повечето от тях също са много наситени. Сиренето можете да замените с
кашкавал, а подправките- с други, които обичате.
2. 02. 2013 г
Няма коментари:
Публикуване на коментар