ПРОДУКТИ:
около 500 – 700 г
свинско месо
1 средно голяма кисела
зелка
2- 3 сухи червени чушки
3- 5 с. л. олио
/ неговото количество
зависи от месото дали то е по- тлъсто или
не/
1 с. л. червен пипер
черен пипер
2 дафинови листа
чубрица
девесил- сух или
пресен
1 ч. ч. вода
1 люта чушка- по
желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изкисвам зелето във
вода, ако е по- солено или по- кисело от
необходимото. Нарязвам него и месото на
парчета. Слагам го в голяма купа и към него добавям нарязаните на ситно чушки.
Слагам и подправките- дафиновия лист, червения и черен пипер. Наливам олиото и
водата. Обърквам всичко добре и го слагам в тенджера под налягане, в която го
варя в продължение на 30 минути.
Отварям капака и го овкусявам с чубрицата и
девесила. Разбърквам го. Така приготвеното зеле е готово за консумация.
Понякога го запичам във фурната.
И в двата варианта е
изключително вкусно и много апетитно.
При сервиране често
го поръсвам с препечена и стрита люта чушка.
И накрая, за да се
посмеете малко, ще напиша какъв е изказът на диалект в моето село по повод това
ястие:
„ Я могу обичам зейе със
свински мръвки и кокайе!”
И в превод: „ Аз
много обичам зеле със свинско месо и кокали! „ :) :) :)
21. 02. 2013 г
Маги, не се оправдавайте с това "не е здравословно". Напротив, много си е здравословно даже и много вкусно. Нашият народ е оцелял през вековете със боб, хляб свинско и червено вино. Традициите затова са традиции - да се пазят и да не се забравят! Браво имаш от мен - Васко!
ОтговорИзтриванеДа, Васко, много си прав. Нашите баби и дядовци са яли гозби само от този тип и са били здрави на бикове, но сега е много модерно да се казва, че това е здравословно, а онова не е :).
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен!
Марги
Утре ще сготвя по твоята рецепта
ОтговорИзтриване