XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ ПО СЕВЕРНЯШКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 21 февруари 2013 г.

СВИНСКО С КИСЕЛО ЗЕЛЕ ПО СЕВЕРНЯШКИ

   Отраснала съм с него. Помня невероятния му аромат и вкус, идващ от киселото зеле, което втасваше в кацата и домашното крехко свинско месце, което имахме от прасенцето, което отглеждахме у дома. Май нямаше седмица през зимата, в която мама да не го вареше, а къщата ухаеше толкова приятно и благодарение на това  се усещаше истинският  домашен  уют. Готвеше го де с чисто месо, де с по- тлъстичко, кога с ребърца, че даже често и с кокали. Случвало се и и със сланина и кожички. Е, не е здравословно, но пък е толкова вкусно, че сърце не ти дава да не си сипеш една паничка и да засърбаш от него. Тате и до ден днешен го  хапва и с чесън, с люта чушка, с праз лук …Нека някои да се подиграват на селяните, защото те не знаят какво значи домашно производство на продуктите, които имат най- истинския вкус и аромат.


ПРОДУКТИ:
около 500 – 700 г свинско месо
1 средно голяма кисела зелка
2- 3 сухи червени чушки
3- 5 с. л. олио
/ неговото количество зависи от  месото дали то е по- тлъсто или не/
1 с. л. червен пипер
черен пипер
2  дафинови листа
чубрица
девесил- сух или пресен
1 ч. ч. вода
1 люта чушка- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изкисвам зелето във вода, ако е по- солено или  по- кисело от необходимото. Нарязвам него и месото  на парчета. Слагам го в голяма купа и към него добавям нарязаните на ситно чушки. Слагам и подправките- дафиновия лист, червения и черен пипер. Наливам олиото и водата. Обърквам всичко добре и го слагам в тенджера под налягане, в която го варя в продължение на 30 минути. 
Отварям капака и го овкусявам с чубрицата и девесила. Разбърквам го. Така приготвеното зеле е готово за консумация.
Понякога  го запичам  във фурната.
И в двата варианта е изключително вкусно и много апетитно.
При сервиране често го поръсвам с препечена и стрита люта чушка.
И накрая, за да се посмеете малко, ще напиша какъв е изказът на диалект в моето село по повод това ястие:
„ Я могу  обичам зейе със свински  мръвки и кокайе!”
И в превод: „ Аз много обичам зеле със свинско месо и кокали! „ :) :) :)

21. 02. 2013 г

3 коментара:

  1. Маги, не се оправдавайте с това "не е здравословно". Напротив, много си е здравословно даже и много вкусно. Нашият народ е оцелял през вековете със боб, хляб свинско и червено вино. Традициите затова са традиции - да се пазят и да не се забравят! Браво имаш от мен - Васко!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Васко, много си прав. Нашите баби и дядовци са яли гозби само от този тип и са били здрави на бикове, но сега е много модерно да се казва, че това е здравословно, а онова не е :).
    Поздрави и от мен!
    Марги

    ОтговорИзтриване
  3. Утре ще сготвя по твоята рецепта

    ОтговорИзтриване