XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЗДРАВОСЛОВЕН ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 1 февруари 2013 г.

ЗДРАВОСЛОВЕН ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ

Изобщо не спирам  да мисля за здравословния начин на хранене. Не, че винаги го спазвам, но в повечето случай ДА.  Давам си сметка, че калориите в него не винаги са по- малко от обикновеното, но пък съм спокойна, че продуктите, от които приготвям дадени рецепти, са истински и дадени от природата като нейн дар.
Тази вечер изведнъж взех решение, че ще си измисля и направя едно щруделче, защото от няколко дни се подмятат две по- старички и леко понабръчкани ябълчици, които нямаше  как да ми грабнат вниманието и да ме накарат да ги изям. А да ги изхвърля ли? Да, ама не. Моите родители са ме възпитали в това да знам и помня, че изхвърлянето на храната е грях пред Бога. Е, не говоря за нещо вкиснало, но това, което може да се използва- ами ще го използвам, разбира се.
Та… отворих хладилника и шкафа с наличните в момента  здравословни  продукти и тутакси на  момента „ видях” рецептата за щруделчето :).
ПРОДУКТИ:
2  домашни яйца
8 с. л. домашен пчелен мед
3 с. л. краве масло
1 каф. ч. истинско кисело мляко
1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
1 с. л. овесени трици
1 с. л. пшенични трици
2 с. л. ленено брашно
2 с. л. сусам
1 каф. л. канела
1 ч. л. сода
2 средно големи ябълки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пуснах миксера на висока степен и чукнах  яйцата в купата. Разбих ги добре и добавих меда. Разбиването продължи на ниска степен и на неговия фон сипах разтопеното масло, млякото, триците, лененото брашно, сусама, канелата и пълнозърнестото брашно, което предварително бях размесила със содата. Най- накрая сложих и обелените и рендосани ябълки и продължих разбиването до получаването на еднородна кексова смес. Не бе лошо да изсипя сладкиша върху хартия за печене, но установих, че е свършила, а часът вече бе 21.00. Намазах правоъгълна тавичка с мъничко олио, поръсих я с брашно и изсипах сместа в нея. 
Изпекох щрудела  в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути. Извадих го и го оставих да се охлажда. А той ще стои така до утре сутрин, когато/ живот и здраве да е/ с моя съпруг ще му се насладим на закуска .
Това бе цялата история за идеята и нейното осъществяване :).
А сега ви пожелавам лека нощ и…. не забравяйте колко лесно и бързо се прави един щрудел :).
31 януари 2013 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар