С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 8 ноември 2025 г.
СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ С ПИЛЕШКО, ПУШЕН БУТ И СИРЕНА
Домашните палачинки не са само сладки.
Когато са тънки, нежни и пълни с апетитна солена плънка,
те се превръщат в предястие или в истинско основно ястие.
В случая тези са с богата плънка от пилешко месо, пушен бут, кашкавал, топено сирене, кисели краставички и царевица.
Апетитно блюдо, което се топи в устата –
чудесно за гости или за хубава празнична трапеза.
ПРОДУКТИ:
За палачинките / 9- 10 броя/:
около 250- 300 г брашно
500 мл прясно мляко или наполовина мляко и вода
(с мляко стават по- жилави и по-плътни)
4 яйца
2 щипки сол
3 с. л. олио
десетина листенца спанак
олио- за намазване на тигана
За плънката:
/ Количеството на посочените продукти определете вие.
Можете да подмените и посочените видове по ваш вкус. /
пилешки гърди
мазнината, която то е отделило при печенето
пушен свински бут
кашкавал
топено сирене
кисели краставички
консервирана сладка царевица
заквасена сметана
сол - при необходимост
чесън- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред приготвяме плънката.
Нарязваме пилешките гърди и ги запичаме на грил тиган.
Можем да ги задушим в малко олио и да ги запържим до готовност.
Към края добавяме и нарязания на малки парченца пушен бут, за да овкуси малко пилешкото.
Отстраняваме готовите меса от котлона.
Оставяме ги да се охладят.
Прехвърляме ги в купа и при тях слагаме мазнината, която са отделили, нарязаните на дребно краставички и топено сирене, настъргания кашкавал, царевицата и пасирания чесън /ако сте решили, че ще го ползвате/.
Добавяме няколко лъжици сметана.
/ Не ползвам майонеза, защото с нея става по- тежко и мазно/.
Разбъркваме сместа добре.
Солим я, ако сметнем, че е необходимо.
Приготвяне на палачинките:
В дълбока купа разбиваме яйцата със солта.
Към тях изсипваме част от млякото / водата/ и постепенно лъжица по лъжица прибавяме брашното.
Разбиваме добре, за да не се образуват бучки.
Наливаме останалото мляко и олиото.
Добавяме и нарязания на ситно спанак.
Разбъркваме сместа много добре.
Загряваме тиган с незалепващо покритие, намазваме го с малко олио и изпичаме палачинките една по една.
/ Тиганът намазваме преди всяка/.
При готовност те трябва да са се нашарили леко в кафяво.
Подреждаме ги една върху друга и ги покриваме с кърпа,
за да останат меки и еластични.
/ Понякога ги завързвам и в найлонова торбичка, за да омекнат по- бързо.
Изберете вие как ще процедирате. /
ОФОРМЯНЕ НА СОЛЕНИТЕ ПАЛАЧИНКИ:
Във всяка палачинка слагаме по няколко лъжици от плънката.
Завиваме на руло.
Отгоре я гарнираме и украсяваме със сос по желание.
Поднасяме само тях или с добавка на свежа салата.
Тези палачинки са едновременно домашни и празнични – богати на вкус, с апетитен аромат и топяща се в устата плънка.
Опитате ли ги веднъж, те ще се превърнат в любимото ви солено изкушение.
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО " ХОТЕЛСКИ"
ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО ХОТЕЛСКИ
/ вдъхновение от хотел „Санте“, Велинград/
Ароматът на печени дюли е есен в най-чист вид – топъл, сладък и носталгичен.
Във Велинград, в хотел „Санте“, опитах едни от най-вкусните дюли в живота си – меки, карамелени и с лъскав меден блясък.
Опитах се да възпроизведа същия вкус у дома и успях!
Ето рецептата – лесна, ефектна и достойна за всяка съботна или неделна трапеза.
ПРОДУКТИ:
1 кг изчистени дюли
2 с. л. захар / бяла или кафява/
1 ч. ч. вода
2 с. л. мед
20 г краве масло
1 ванилия- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измиваме и разрязваме дюлите на половинки (или четвъртинки, ако са големи).
Изваждаме семенната част и обелваме кората.
Поръсваме ги отгоре със захарта.
Наливаме водата около плодовете. Тя трябва да покрие дъното около 1 см.
Завиваме тавата с пекарско фолио.
Печем дюлите в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Изваждаме ги и отстраняваме фолиото.
Поръсваме всяко парче с мед и отгоре слагаме парченца масло.
Продължаваме печенето още 20 минути.
През това време на дъното ще се образува карамелен сос и самите плодчета щe придобият кехлибарен цвят.
Изключваме фурната и оставяме тавата в нея за още 10 минути,
за да се получи красив и блестящ завършек.
В това се крие и тайната на „хотелския” вкус.
Маслото и захарта образуват фин карамелен сироп, който се сгъстява и обгръща дюлите.
Медът, добавен накрая, им придава блясък и наситен аромат, точно както в хотелските десерти.
Поднасяме изпечените дюли само тях или с лъжица цедено кисело мляко, орехи или топка ванилов сладолед.
Ако решите, можете да ги поръсите и с малко канела.
Въпрос на вкус е.
Това е една малка порция есенна магия, която изпълва дома ни с ухание на уют и детство.
Препоръка: Ако имате дюли в кошницата си – не ги оставяйте да чакат.
Бързо ги изпечете и им се насладете.
.................................
08. 11. 2025 г
петък, 7 ноември 2025 г.
ЛЕЩА ЯХНИЯ
Лещата се готви от години наред, но винаги можем да бъдем полезни един на друг с различни начини на нейното приготвяне.
Тя е вкусна, протеинова и засищаща храна, която е много полезна за млади и стари.
В класическата рецепта за тази яхния не присъства като съставка чушка, но аз винаги слагам, защото смятам, че още малко зеленчук никога не би бил излишен.
ПРОДУКТИ:
250 г леща
1 голяма глава кромид лук
1 голяма и свежа чушка
1 голям морков
1 домат или 2 с. л доматено пюре
3- 4 сухи чорбаджийски чушки- по желание
6- 7 скилидки чесън / а защо не и цяла глава/
6- 7 с. л. олио
1 литър гореща вода
сол- на вкус
1 ч. л. сладък червен пипер
1/ 2 ч. л. суха чубрица
1/ 2 ч. л. млян черен пипер
1 дафинов лист- по желание, ако го обичате
/ при последното приготвяне го ползвах ей така и ми хареса/
свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме лещата и я измиваме добре в 3 води.
Накисваме я в студена вода за около 3- 4 часа.
Нарязваме на дребно лука и чушката/ плюс скилидките чесън, ако решите да ги сложите още в началото на готвенето/ и нарязаните на кубчета домат и морков.
Изсипваме ги в тенджерата, в която ще приготвяме яхнията, и ги запържваме за кратко, докато леко омекнат.
Не солим нищо.
Солта слагаме почти към края на готвенето, защото тя забавя сваряването на основния продукт.
Отстраняваме тенджерата от котлона, добавяме червения пипер, разбъркваме добре и наливаме водата.
Изцеждаме накиснатата леща и я изсипваме в тенждерата.
Слагаме дафиновия лист / ако предпочитаме аромата му/.
Пускаме и сухите чушки.
Слагаме всичко обратно на котлона.
Оставяме лещата да ври на слаб огън в продължение на 35- 40 минути.
Все пак трябва да проверим готовността и преди да я отстраним от огъня.
Пет минути преди края солим на вкус, овкусяваме с черния пипер и чубрицата и добавяме чесъна, ако не сме го направили още в началото.
Добавяме и нарязания магданоз или пък го оставяме за поръсване преди сервиране.
07. 11. 2025 г.
вторник, 28 октомври 2025 г.
АРОМАТНИ СКАРИДИ НА ТИГАН
Приготвят се за десетина минути и с тях можете да очаровате внезапно появили се гости.
Въпросът е да ги имате в наличност във фризера.
ПРОДУКТИ:
200 г изчистени или цели скариди,
2 с. л. масло или олио,
5 скилидки чесън,
1/ 2 каф. ч. бяло вино,
1 ч.л. соев сос,
шепа девесил или копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагаме гореизброените продукти в дълбок тиган с незалепващо покритие.
Оставяме всичко да ври заедно на бавен огън като го разбъркваме на няколко пъти.
Отстраняваме скаридите тогава, когато сосът, който се получава по време на готвенето, остане малко и видимо по- гъстичък.
Не трябва да ги пресушаваме, за да не станат като гума.
При сервиране ги поръсваме с нарязан свеж девесил или копър. И задължително лимон.
Нека подправката да е по ваше желание.
неделя, 26 октомври 2025 г.
ПИЛЕШКО С ЧЕСНОВИ ТИКВИЧКИ И ПАТЛАДЖАН
Все още има тиквички и патладжан в градините ни и успешно можем да ги съчетаем с пилешко месо.
С тази рецепта ще се порадваме на разделно хранене, характерно с комбинацията месо и зеленчук.
ПРОДУКТИ:
1 кг пилешко месо / без ограничения дали са бутчета, гърди и т. н. /
3 средно големи тиквички
3 средно големи патладжана
2 домата или 1 ч. ч. консервирани от буркан
1 глава чесън
6 с. л. олио
сол- на вкус
босилек- свеж или сушен
млян черен пипер
свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме и нарязваме на средно големи кубчета патладжаните.
Слагаме ги във вода и сол и ги оставяме така в продължение на 30 минути, за да отделят горчивината си.
Изваждаме ги и ги измиваме със студена вода.
Нарязваме и тиквичките по същия начин.
Слагаме двата зеленчука в средно голяма тава.
Добавяме доматите, обелените скилидки чесън, олиото и подправките.
Посоляваме на вкус и разбъркваме всичко.
Разпределяме го добре в съда за печене.
Отгоре нареждаме порциите пилешко месо, които предварително сме посолили леко.
Поръсваме ги с млян черен пипер и слагаме тавата в загрята на 200 градуса фурна.
Печем ястието до извиране на течността, която се отделя от зеленчуците, а самото месо придобие приятен кафеникав загар.
Сервираме на порции, поръсени със свеж магданоз или просто аранжирано с него.
събота, 4 октомври 2025 г.
ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕ
Едва ли има някой, който да не знае как се приготвя тази класическа манджа, но аз държа да я публикувам, за да съм сигурна, че ако случайно някой потърси рецептата, ще я намери.
Ястието е леко, сочно и може да се зачисли към разделното хранене.
Аз не само го обичам това зеле, ами даже го обожавам.
Ям го направо с лъжицата и не мога да спра…
Задължително в него слагам кромид лук и чесън, за да стане още по- вкусно.
ПРОДУКТИ:
1 500 г пилешко месо
1, 5 г прясно зеле
1 глава кромид лук
1 глава чесън
1 голям домат
2 чушки- червена и зелена
2 моркова
1 каф. ч. олио
1 кубче пилешки бульон
500 мл вода
2 дафинови листа
1 ч. л. сладък червен пипер
1/ 2 ч. л. млян черен пипер
1/ 2 ч. л. балканска чубрица
1 клонка девесил
1 каф. ч. олио
1 кубче пилешки бульон
500 мл вода
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме на дребно лука, чушките, морковите и домата.
Вземаме тенджера под налягане и изсипваме олиото.
Слагаме порциите пилешко месо и ги запържваме за кратко.
Малко след това изсипваме и зеленчуците.
Запържваме и тях.
Слагаме нарязаното зеле, което предварително сме посолили и стрили / смачкали/с ръце.
Разтваряме бульона във водата и го изсипваме.
Слагаме червения пипер и дафиновите листа.
Разбъркваме всичко много добре, затваряме тенджерата и я слагаме на котлона.
След зашумяване на вентила варим зелето на умерен огън в продължение на 40 минути.
След отварянето на капака овкусяваме с черния пипер, чубрицата и девесила.
Разбъркваме добре и вече можем да сервираме нашето готово ястие.
четвъртък, 11 септември 2025 г.
ТАС КЕБАП
Ястие от Близкия Изток, което успешно се готви и у нас.
Има и твърдения, че е типично българско, но не знам.
За мен е важно, че е вкусно и може да се приготвя с телешко, свинско или агнешко месо.
Тас кебапът е подобен на винения, но се различава по това, че в него няма вино.
ПРОДУКТИ:
За кебапа:
500 г месо/ в случая свинско/
3- 4 средно големи глави кромид лук
300 г белени домати или от консерва
5 скилидки чесън
2 дафинови листа
1 ч. л. захар
1 ч. л. сладък червен пипер
1 каф. л. смлян черен пипер
3 с. л. брашно
сол- на вкус
магданоз
6 с. л. олио
800 мл вода
За ориза:
1 каф. ч. ориз
3 с. л. краве масло
3 каф. ч. вода
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме месото на хапки и го запържваме в сгорещеното олио.
Изваждаме го и в същата мазнина слагаме нарязаните на дребно лук и чесън.
Запържваме ги до прозрачност и слагаме червения пипер, брашното и пасираните домати.
Овкусяваме с дафиновия лист, солта, захарта и черния пипер.
След като получим хомогенна смес връщаме месото, наливаме водата и оставяме ястието да къкри на слаб огън около 40 минути.
След готовността на кебапа започваме приготвянето на ориза.
Измиваме го 3 пъти в студена вода и го оставяме накиснат за около 10 минути.
Изцеждаме го добре и го запържваме в стопеното масло.
Посоляваме го и изсипваме водата.
Оставяме го да ври на слаб огън около 15 минути.
Отстраняваме го от огъня, покриваме тенджерата с домакинска хартия и върху нея слагаме капака, за да не пада изпарената вода, която се събира по него, в ориза.
Сервираме кебапа в дълбоки чинии като по средата слагаме купчинка от ориза, а отстрани заливаме с порция от ястието.
Поръсваме го с наситнен магданоз и го поднасяме за консумация.
сряда, 10 септември 2025 г.
МЛЕЧНА БАНИЦА С ЮФКА
Значително по- лека баница заради съдържанието на юфка вместо обичайните кори, а в същото време и със сирене без лактоза.
Подходяща е за хората, които имат хранителни проблеми вследствие употребата на тази млечна захар.
ПРОДУКТИ:
200 г юфка
4 яйца
200 г сирене без лактоза
1 ч. ч. кисело мляко
1 непълна каф. ч. олио
1 бакпулвер
шепа сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
С помощта на миксер разбиваме добре яйцата.
Към тях добавяме млякото, олиото и бакпулвера.
Накрая слагаме и натрошеното сирене.
Спираме миксера и в тази смес изсипваме юфката.
Разбъркваме набързо.
Всичко това разстиламе равномерно в намазана с олио правоъгълна тава с размери 30/ 20 см.
Отгоре поръсваме със сусам.
Печем баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 30 минути или до получаване на приятен загар.
Изваждаме я, оставяме десетина минути и след това я нарязваме на парчета.
Сервираме я с чаша мляко.
вторник, 9 септември 2025 г.
БАНИЦА С ТОПЕНИ КОРИ
Най- бързата баница в света откъм направа.
И една от най- пухкавите!
ПРОДУКТИ:
400 г фини кори за баница или „ Сърбиянка”
300 г сирене
6 яйца
250 г кисело мляко
200 мл газирана вода
100 мл олио
1 бакпулвер
50 г масло
щипка сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата с щипка сол.
Добавяме млякото, олиото, бакпулвера и водата.
Разбъркваме добре.
Накрая слагаме и натрошеното сирене.
Разбъркваме отново.
Всяка кора свиваме леко като топка.
Вземаме правоъгълна тава и на дъното и размазваме част от маслото.
Топим всяка кора бързо и не много обилно в сместа.
Редим корите една до друга и една срещу друга.
Отгоре слагаме останалото масло, нарязано на парченца.
Печем баницата в загрята на 200 градуса фурна в продължение на 35- 40 минути.
Изваждаме я, оставяме я да се охлади за кратко и я нарязваме на парчета.
Абонамент за:
Коментари (Atom)





















































