XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ С ПИЛЕШКО, ПУШЕН БУТ И СИРЕНА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 8 ноември 2025 г.

СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ С ПИЛЕШКО, ПУШЕН БУТ И СИРЕНА

Домашните палачинки не са само сладки. Когато са тънки, нежни и пълни с апетитна солена плънка, те се превръщат в предястие или в истинско основно ястие. В случая тези са с богата плънка от пилешко месо, пушен бут, кашкавал, топено сирене, кисели краставички и царевица. Апетитно блюдо, което се топи в устата – чудесно за гости или за хубава празнична трапеза.
ПРОДУКТИ: За палачинките / 9- 10 броя/: около 250- 300 г брашно 500 мл прясно мляко или наполовина мляко и вода (с мляко стават по- жилави и по-плътни) 4 яйца 2 щипки сол 3 с. л. олио десетина листенца спанак олио- за намазване на тигана
За плънката: / Количеството на посочените продукти определете вие. Можете да подмените и посочените видове по ваш вкус. / пилешки гърди мазнината, която то е отделило при печенето пушен свински бут кашкавал топено сирене кисели краставички консервирана сладка царевица заквасена сметана сол - при необходимост чесън- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Най- напред приготвяме плънката. Нарязваме пилешките гърди и ги запичаме на грил тиган. Можем да ги задушим в малко олио и да ги запържим до готовност.
Към края добавяме и нарязания на малки парченца пушен бут, за да овкуси малко пилешкото. Отстраняваме готовите меса от котлона. Оставяме ги да се охладят. Прехвърляме ги в купа и при тях слагаме мазнината, която са отделили, нарязаните на дребно краставички и топено сирене, настъргания кашкавал, царевицата и пасирания чесън /ако сте решили, че ще го ползвате/. Добавяме няколко лъжици сметана. / Не ползвам майонеза, защото с нея става по- тежко и мазно/. Разбъркваме сместа добре. Солим я, ако сметнем, че е необходимо. Приготвяне на палачинките: В дълбока купа разбиваме яйцата със солта. Към тях изсипваме част от млякото / водата/ и постепенно лъжица по лъжица прибавяме брашното. Разбиваме добре, за да не се образуват бучки. Наливаме останалото мляко и олиото. Добавяме и нарязания на ситно спанак. Разбъркваме сместа много добре.
Загряваме тиган с незалепващо покритие, намазваме го с малко олио и изпичаме палачинките една по една. / Тиганът намазваме преди всяка/. При готовност те трябва да са се нашарили леко в кафяво.
Подреждаме ги една върху друга и ги покриваме с кърпа, за да останат меки и еластични. / Понякога ги завързвам и в найлонова торбичка, за да омекнат по- бързо. Изберете вие как ще процедирате. / ОФОРМЯНЕ НА СОЛЕНИТЕ ПАЛАЧИНКИ: Във всяка палачинка слагаме по няколко лъжици от плънката. Завиваме на руло. Отгоре я гарнираме и украсяваме със сос по желание.
Поднасяме само тях или с добавка на свежа салата. Тези палачинки са едновременно домашни и празнични – богати на вкус, с апетитен аромат и топяща се в устата плънка. Опитате ли ги веднъж, те ще се превърнат в любимото ви солено изкушение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар