С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 8 ноември 2025 г.
СОЛЕНИ ПАЛАЧИНКИ С ПИЛЕШКО, ПУШЕН БУТ И СИРЕНА
Домашните палачинки не са само сладки.
Когато са тънки, нежни и пълни с апетитна солена плънка,
те се превръщат в предястие или в истинско основно ястие.
В случая тези са с богата плънка от пилешко месо, пушен бут, кашкавал, топено сирене, кисели краставички и царевица.
Апетитно блюдо, което се топи в устата –
чудесно за гости или за хубава празнична трапеза.
ПРОДУКТИ:
За палачинките / 9- 10 броя/:
около 250- 300 г брашно
500 мл прясно мляко или наполовина мляко и вода
(с мляко стават по- жилави и по-плътни)
4 яйца
2 щипки сол
3 с. л. олио
десетина листенца спанак
олио- за намазване на тигана
За плънката:
/ Количеството на посочените продукти определете вие.
Можете да подмените и посочените видове по ваш вкус. /
пилешки гърди
мазнината, която то е отделило при печенето
пушен свински бут
кашкавал
топено сирене
кисели краставички
консервирана сладка царевица
заквасена сметана
сол - при необходимост
чесън- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Най- напред приготвяме плънката.
Нарязваме пилешките гърди и ги запичаме на грил тиган.
Можем да ги задушим в малко олио и да ги запържим до готовност.
Към края добавяме и нарязания на малки парченца пушен бут, за да овкуси малко пилешкото.
Отстраняваме готовите меса от котлона.
Оставяме ги да се охладят.
Прехвърляме ги в купа и при тях слагаме мазнината, която са отделили, нарязаните на дребно краставички и топено сирене, настъргания кашкавал, царевицата и пасирания чесън /ако сте решили, че ще го ползвате/.
Добавяме няколко лъжици сметана.
/ Не ползвам майонеза, защото с нея става по- тежко и мазно/.
Разбъркваме сместа добре.
Солим я, ако сметнем, че е необходимо.
Приготвяне на палачинките:
В дълбока купа разбиваме яйцата със солта.
Към тях изсипваме част от млякото / водата/ и постепенно лъжица по лъжица прибавяме брашното.
Разбиваме добре, за да не се образуват бучки.
Наливаме останалото мляко и олиото.
Добавяме и нарязания на ситно спанак.
Разбъркваме сместа много добре.
Загряваме тиган с незалепващо покритие, намазваме го с малко олио и изпичаме палачинките една по една.
/ Тиганът намазваме преди всяка/.
При готовност те трябва да са се нашарили леко в кафяво.
Подреждаме ги една върху друга и ги покриваме с кърпа,
за да останат меки и еластични.
/ Понякога ги завързвам и в найлонова торбичка, за да омекнат по- бързо.
Изберете вие как ще процедирате. /
ОФОРМЯНЕ НА СОЛЕНИТЕ ПАЛАЧИНКИ:
Във всяка палачинка слагаме по няколко лъжици от плънката.
Завиваме на руло.
Отгоре я гарнираме и украсяваме със сос по желание.
Поднасяме само тях или с добавка на свежа салата.
Тези палачинки са едновременно домашни и празнични – богати на вкус, с апетитен аромат и топяща се в устата плънка.
Опитате ли ги веднъж, те ще се превърнат в любимото ви солено изкушение.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)








Няма коментари:
Публикуване на коментар