XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБ" Ъ"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

вторник, 18 ноември 2025 г.

СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБ" Ъ"

Наближава зимата, доближаваме се и ние към нея... СВИНСКА ДЖОЛАН ЧОРБА. Тя наподобява шкембе чорбата или онази, която се вари от свински ушенца и крачета. И то е така, защото и трите се правят само от месо, бульон и застройка, а после се овкусяват с оцет и чесън.
ПРОДУКТИ: 1кг свински джолан 2 литра вода десетина зърна черен пипер 2 дафинови листа сол ………………………………………………………………….. За запръжка: 6- 7 с. л. олио 3 с. л. брашно 1 ч. л. червен пипер За застройка: 2 жълтъка 1 ч. ч. кисело мляко За овкусяване: чесън оцет млян черен пипер лют червен пипер още сол- ако е необходимо
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Джоланът се измива и заедно с посоченото количество вода се слага в тенджера под налягане, която не се затваря с капака, докато водата не заври. Тя се отпенва веднага след нейното завиране. Слага се капакът и месото се вари в продължение на 1 час. Изважда се и се обезкостява.
В друга тенджера се слага олиото, загрява се и в него се запържва брашното , а след него за секунди и червеният пипер. Запръжката се разрежда с бульона , разбърква се добре и се оставя да кипне. Добавя се накъсаното месо и след поредното завиране на супата тя се застройва с разбитите жълтъци и кисело мляко, като в тях се изсипва на струйка част от течността. След това се връща обратно в тенджерата.
Чорбата се оставя да кипне за последен път, след което се сервира гореща и овкусена по желание със счукан чесън, оцет, черен пипер и лют червен пипер. Задължително до нея се слага домашно омесен хлебец. Джолан чорбата е особено подходяща за сутрешни следпразнични неразположения или пък за затопляне при нисички температури навън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар