XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ФРЕНСКО ПЕТЛЕ С КАРТОФКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 22 ноември 2025 г.

ФРЕНСКО ПЕТЛЕ С КАРТОФКИ

Няма човек, който да не знае класическото пиле с картофи. Водена от този начин на приготвяне, изпекох и днешния герой. Преди няколко дни купихме от Лидл едно френско петле. Толкова бе мъничко, че го „ видях „ веднага полегнало „ класически”. Представих си го с хрупкава коричка и крехко месце и то стана точно такова. А картофките са съвсем семпли, много сочни и без добавка на никакви екстри.
ПРОДУКТИ: 500 г френско петле 1 кг картофи сол- на вкус 3 с. л. олио щипка млян черен пипер 1 малка каф. ч. бяло вино И нищо повече! НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Беля, измивам и нарязвам картофите на дълго. Слагам ги в тава, върху тях изсипвам олиото, слагам сол на вкус и ги овкусявам с черния пипер. Разбърквам ги добре и ги разстилам в тавата. Върху тях слагам разрязаното и „ разчекнато” петле, което предварително съм посолила от вътрешната му страна с малко сол. Отгоре капвам няколко капки олио, размазвам го и отново соля малко.
Пека ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 60- 70 минути или до приятен загар на месото. Не го бъркам, нито „ раздрусвам”. Получава се идеално блюдо- онази стара класика, която всички знаем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар