С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 22 ноември 2025 г.
ФРЕНСКО ПЕТЛЕ С КАРТОФКИ
Няма човек, който да не знае класическото пиле с картофи.
Водена от този начин на приготвяне, изпекох и днешния герой.
Преди няколко дни купихме от Лидл едно френско петле.
Толкова бе мъничко, че го „ видях „ веднага полегнало „ класически”.
Представих си го с хрупкава коричка и крехко месце и то стана точно такова.
А картофките са съвсем семпли, много сочни и без добавка на никакви екстри.
ПРОДУКТИ:
500 г френско петле
1 кг картофи
сол- на вкус
3 с. л. олио
щипка млян черен пипер
1 малка каф. ч. бяло вино
И нищо повече!
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Беля, измивам и нарязвам картофите на дълго.
Слагам ги в тава, върху тях изсипвам олиото, слагам сол на вкус и ги овкусявам с черния пипер.
Разбърквам ги добре и ги разстилам в тавата.
Върху тях слагам разрязаното и „ разчекнато” петле, което предварително съм посолила от вътрешната му страна с малко сол.
Отгоре капвам няколко капки олио, размазвам го и отново соля малко.
Пека ястието в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 60- 70 минути или до приятен загар на месото.
Не го бъркам, нито „ раздрусвам”.
Получава се идеално блюдо- онази стара класика, която всички знаем.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)


Няма коментари:
Публикуване на коментар