XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

неделя, 9 ноември 2025 г.

ПЕЧЕНИ КЕСТЕНИ

Със съпруга ми не бяхме пекли изобщо и ни беше интересно дали ще се получат. Ами да, станаха много хубави! Прочетохме оттук и оттам какво точно трябва да се направи, купихме и ги изпекохме. Белят се много лесно, ако се спазят условията. Отворени сме за съвети, ако имате и друг вариант. Ще ги изпълним, защото обичаме да експериментираме. 
ПРОДУКТИ: 500 г ядливи кестени 1 литър хладка вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Измиваме добре кестените, правим им разрез не по- малък от 2 см, но не на плоската страна. Накисваме ги във водата за около 2 часа. Изваждаме ги и ги подсушаваме. Редим ги в тава, чието дъно сме покрили с пекарска хартия. Те трябва да са поставени с прореза нагоре.
Печем ги в загрята на 180 градуса фурна в продължение на 20 минути. След това увеличаваме температурата на 220 градуса, включваме и вентилатор и продължаваме печенето още 10 минути.
Изваждаме ги, прехвърляме ги в метална купа, която завиваме с мека кърпа. По този начин те се задушават и омекват, което е предимство при тяхното обелване. Оставяме ги така около 30 минути.
Консумираме ги леко топли. И задължително с домашно винце. Опитайте ги, няма да сгрешите.
07. 11. 2025 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар