XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО " ХОТЕЛСКИ"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 8 ноември 2025 г.

ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО " ХОТЕЛСКИ"

ПЕЧЕНИ ДЮЛИ ПО ХОТЕЛСКИ / вдъхновение от хотел „Санте“, Велинград/ Ароматът на печени дюли е есен в най-чист вид – топъл, сладък и носталгичен. Във Велинград, в хотел „Санте“, опитах едни от най-вкусните дюли в живота си – меки, карамелени и с лъскав меден блясък. Опитах се да възпроизведа същия вкус у дома и успях! Ето рецептата – лесна, ефектна и достойна за всяка съботна или неделна трапеза.
ПРОДУКТИ: 1 кг изчистени дюли 2 с. л. захар / бяла или кафява/ 1 ч. ч. вода 2 с. л. мед 20 г краве масло 1 ванилия- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Измиваме и разрязваме дюлите на половинки (или четвъртинки, ако са големи). Изваждаме семенната част и обелваме кората. Поръсваме ги отгоре със захарта.
Наливаме водата около плодовете. Тя трябва да покрие дъното около 1 см. Завиваме тавата с пекарско фолио. Печем дюлите в предварително загрята на 220 градуса фурна в продължение на 40 минути. Изваждаме ги и отстраняваме фолиото. Поръсваме всяко парче с мед и отгоре слагаме парченца масло.
Продължаваме печенето още 20 минути. През това време на дъното ще се образува карамелен сос и самите плодчета щe придобият кехлибарен цвят. Изключваме фурната и оставяме тавата в нея за още 10 минути, за да се получи красив и блестящ завършек. В това се крие и тайната на „хотелския” вкус. Маслото и захарта образуват фин карамелен сироп, който се сгъстява и обгръща дюлите. Медът, добавен накрая, им придава блясък и наситен аромат, точно както в хотелските десерти.
Поднасяме изпечените дюли само тях или с лъжица цедено кисело мляко, орехи или топка ванилов сладолед. Ако решите, можете да ги поръсите и с малко канела. Въпрос на вкус е. Това е една малка порция есенна магия, която изпълва дома ни с ухание на уют и детство. Препоръка: Ако имате дюли в кошницата си – не ги оставяйте да чакат. Бързо ги изпечете и им се насладете.  ................................. 08. 11. 2025 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар