XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

петък, 15 август 2025 г.

КЪЛЦАНА ЛЮТИКА С ДОМАТИ, ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ВОДЕН ЛУК

Нея я правят в моето село Лепица, Плевенско. Характерна е за Плевенския край, но аз имам поглед върху приготвянето и в селото, в което съм родена и живяла и затова ще конкретизирам информацията, която имам от баба и мама и от хората, които познавам. ЛЮТИКА се нарича, защото съдържа чушки /обикновено люти/ или лук. Често се приготвя с не люти чушки, заради това, че и малките деца я обичат и ядат. Там няма семейство, което да не я приготвя във всеки сезон- през лятото със свежи, набрани от двора, а през зимата- със стерилизирани в буркани или прибрани във фризера. .......................................................................................................... Има много видове лютики: 1. С печени домати и печени чушки с кромид лук/ или чесъ/н 2. С печени чушки , пресни домати, воден лук/ или с чесън/ 3. Лютика с боб 4. Картофена лютика 5. Сиренява лютика 6. Лютика с печени чушки, яйца и кисело мляко 7. Лютика със сухи чушки и лук и още много други… Правя от всички, защото ни харесват, а освен това са леки и здравословни. .......................................................................................................... А какво е да си омесил топъл домашен хлебец, а да нямаш от тази вкусотия в калена паница, в която да си топнеш залчетата благо и после да си оближеш пръстите?!!? Ами.... хайде да си омесим, а докато вашите питки втасват, аз ще ви разкажа за НЕЯ- ЦАРИЦАТА НА МАСАТА НАЙ- ВЕЧЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО!  Сега Ви предлагам друг от вариантите: ............................................................................... ПРОДУКТИ: 1 глава воден лук / Винаги ползвам Реселешкия воден лук, който се отглежда в с. Реселец на 6 км от Червен бряг. 3- 4 средно големи домата/ ако пък имате и от розовите сортове…/ десетина печени чушки малко олио сол на вкус магданоз ................................................................ НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Лукът се нарязва на филийки, посолява се и се кълца с кълцалото в калената/ пръстена/ бабина паница.
Печените чушки се белят, нарязват се на парчета и се счукват добре с лука.
Доматите се режат и те на парчета , но се накълцват лекичко, за да пуснат малко сок. Трябва да се внимава, за да не станат на каша. В лютиката може да се сложи и люто чушленце, но ако имате малки деца в дома си, не е за предпочитане. Подблажете я умерено с малко мазнина, овкусете я с нарязан на ситно магданоз, посолете я при нужда, разбъркайте я и се насладете на истинския вкус на български ястия! 

четвъртък, 14 август 2025 г.

СЕВЕРНЯШКА МЛЕЧНА ЛЮТИКА

Нарича се лютика , защото вкусът и е леко лютичък от използвания в нея лук. Северняшка е, защото се приготвя със специалния воден лук, който се отглежда единствено и само в с. Реселец, намиращо се в Северозападна България. Този лук е характерен с големия процент водно съдържание и с това, че поналютва съвсем, ама съвсем слабо, почти неуловимо. Глинената паница, дървеният кълцалник и дървената лъжица, с които баба и мама правеха лютиката, са абсолютно задължителни за нейното приготвяне, иначе никога няма да се постигне същият вкус.
ПРОДУКТИ: 10 прясно изпечени чушки 1 не голяма глава воден Реселешки лук 1 ч. ч. натрошено зряло сирене 1/ 2 кофичка кисело мляко 4 сварени яйца щипка нарязан магданоз 3 с. л. олио сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Лукът се нарязва на едро, слага се в дълбока калена/глинена/ паница , посолява се и се накълцва с кълцалника до пълно омекване. Добавят се обелените и накъсани на ивици чушки. Накълцват се и те.
Слага се натрошеното сирене, намачканите с вилица яйца, млякото, нарязаният магданоз и олиото. Лютиката се посолява на вкус и се разбърква с дървената лъжица. Тя се консумира като основно ястие и е задължително до нея да подсигурите една топла и прясно изпечена питка с хрупкава коричка, която ще направи удоволствието от хапването на лютичката двойно. И, моля ви, не я прехвърляйте в отделни чинии. Просто слагате паницата на средата на масата, започвате да топите в нея… Ще си облизвате пръстите и ще питате за още, повярвайте ми .

вторник, 12 август 2025 г.

ПЪЛНЕНИ ПУЕШКИ РУЛАДИНИ

Вкусно, свежо и изискано ястие за гости. Освен това пуешкото месо е предпочитано от хората, които искат да се хранят по- здравословно.
ПРОДУКТИ за 2 порции: 500 г пуешко месо без кост Плънка: 50 г кашкавал 100 г бекон 1 кисела краставичка 50 г краве масло сол За соса: 100 мл готварска сметана 1 с. л. брашно 100 мл бяло вино сока на 1/ 3 лимон 1 ч. л. горчица 2 с. л. сос уорчестър или соев сос щипка млян черен пипер щипка млян бял пипер 1 каф. л. гранулиран чесън 1 щипка риган За намазване на тавата: 2 с. л. олио За поръсване на руладините: 50 г кашкавал
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Начукваме месото леко с дървено чукче за пържоли. Посоляваме го и върху него нареждаме нарязаните на ивици бекон, кашкавал и краставичка.
Навиваме ги на рулца, прикрепваме ги внимателно с помощта на клечки за зъби и ги поставяме в намазана с олио тава. Върху тях слагаме парченца от половината количество масло. Отстрани наливаме виното.
Печем ги в загрята фурна на 220 градуса за около 1 час или до получаване на приятна коричка. Вземаме малка тенджера, стопяваме останалата част от маслото и в него запържваме брашното. Сосът, който се е получил при печенето на месото, изсипваме към запърженото брашно. Бъркаме непрекъснато. Добавяме соса, горчицата и всички посочени подправки. Накрая изсипваме и сметаната. Оставяме соса да заври и го отстраняваме от котлона. Поставяме руладините отново в тавата, поръсваме ги с настъргания кашкавал, наливаме около тях соса и запичаме във фурната до стопяване на кашкавала.
Поднасяме ястието топло и задължително с чаша любимо вино.

понеделник, 11 август 2025 г.

ПЪРЖОЛИ С ТОПЕНО СИРЕНЕ И СМЕТАНА

Наскоро моят петгодишен племенник ми бе на гости. Попитах го иска ли да си приготвим едни " мъжки " пържоли. Той веднага се съгласи и мигом започнахме...Много, ама много бързо осъществихме идеята си. И така двамата с него направихме всички присъстващи вкъщи доволни. А пържолите станаха вкусни, крехки, топящи се в устата...
ПРОДУКТИ: 6 свински вратни пържоли 200 г консервирани печурки 150 г топено пушено сирене 200 мл течна готварска сметана сол млян черен пипер клончета балканска чубрица 2 с. л. олио НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Посоляваме пържолите и ги нареждаме в тава, намазана с олиото. Върху тях слагаме сиренето, нарязано на филийки. Подреждаме и нарязаните на едро гъби. Поръсваме с черен пипер и поливаме със сметаната. Накрая нареждаме клонките чубрица.
Завиваме тавата с пекарско фолио и я слагаме в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печем месото така в продължение на 1 час. Отстраняваме фолиото и продължаваме печенето до извиране на течността, която се е отделила.
Сервираме апетитните пържоли с гарнитура по желание.

неделя, 10 август 2025 г.

СТОМНА КЕБАП

Лесно приготвящо се ястие с невероятен вкус и аромат. Месото се топи в устата, а сосът изисква топъл хлебец, за да си топнем и да си оближем пръстите. В случая въпросният кебап е приготвен с ярешко месо, но може да го направите и с агнешко, свинско...
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 1 кг ярешко месо 3 връзки зелен лук 100 г моркови 250 г домати 60 г масло 5 г брашно 1 връзка магданоз ½ връзка пресен джоджен 10 зърна черен пипер сол на вкус 300 мл вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Намазваме гювеча с олио. Нарязваме месото на порции, посоляваме го двустранно и го слагаме на дъното. Слагаме нарязания на парчета лук.
Добавяме морковите, които предварително сме нарязали на полумесеци. Изсипваме доматите. Овкусяваме с черния пипер и наситнените зелени подправки. Отново солим. Поръсваме брашното.
Нареждаме парчетата масло. Наливаме водата.
Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна. Включваме я на максимални градуси. След 30 минути намаляваме температурата на 150 градуса и продължаваме печенето в продължение на 2 ч и 30 мин. Изваждаме кебапа, отваряме го, оставяме го 5 минути да постои и го сервираме на порции.

понеделник, 4 август 2025 г.

МЪРЗЕЛИВИ ЧУШКИ БЮРЕК

Бързо и лесно ястие, далеч по- леко от пържените чушки бюрек. По вкус не отстъпва на оригиналната рецепта.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 20 печени чушки /пресни или замразени/ 4 яйца 150 г сирене 3 с. л. кисело мляко 3 с. л. олио 1 с. л. брашно 5 скилидки чесън или щипка гранулиран сол магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: В купа слагаме нарязаните на едри парчета чушки. Добавяме натрошеното сирене, яйцата, млякото, брашното, олиото, чесъна, сол на вкус и наситнената зелена подправка. Разбъркваме всичко за кратко. Намазваме глинена тава с олио. Изсипваме сместа в съда.
Слагаме го в студена фурна. Включваме я на 180 градуса и печем ястието до получаване на приятен загар.
Изваждаме бюрека, оставяме го да се поохлади и го сервираме на порции. Ние в нашето семейство го консумираме студен / изваден от хладилника/, но ваша е преценката вие как ще го хапнете.

четвъртък, 31 юли 2025 г.

СЕВЕРНЯШКА ПЪРЖЕНИЦА С ПИЛЕШКО

Вкусно лятно ястие, което се приготвя в Плевенския край. Още по- вкусно става, когато се приготвя с домашни зеленчуци.
ПРОДУКТИ : 300 г пилешки гърди 10 крехки чушки 1 кг розови домати 2 средно големи патладжана 1 по- малка глава чесън шепа магданоз сол- на вкус 1 ч. л. захар олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета и ги слагаме да престоят 30 минути в солена вода, за да отделят горчивината си. Изваждаме ги, измиваме ги със студена вода и ги подсушаваме. Пържим ги в сгорещено олио до получаване на приятен загар. С нож правим леки прорези на чушките и в същата мазнина изпържваме и тях. Оставяме ги да се охладят и ги обелваме. Пилешкото месо нарязваме на ивици, посоляваме го и го пържим в 4 с. л. олио.
Изваждаме ги и в същата мазнина изваряваме обелените и нарязани на дребно домати. В тях добавяме захарта и сол на вкус. Накрая ги овкусяваме с 2/ 3 от нарязания магданоз и нарязаните скилидки чесън.
След като сме изпържили патладжана, чушките и пилешкото месо, започваме подреждането на ястието по наше виждане в голяма чиния.
Отгоре поливаме всичко с чесновия доматен сос.
Поръсваме с останалия магданоз.
Оставяме ястието да се поохлади и го сервираме с топъл хляб. Още в началото на консумацията му ще си „ оближете пръстите”. 

петък, 25 юли 2025 г.

СЛАДЪК САЛАМ С ЛОКУМ И МЕД

Винаги съм правила сладкия салам само с бисквити, масло и орехи, но този път включих и въпросните благини. Всички, които го опитаха, го харесаха много, затова повторих неговото приготвяне. И вече знам, че ще има още и още...
ПРОДУКТИ: 150 г меки бисквити с масло „ Роден край” 150 г меки бисквити с какао „ Роден край” 100 г краве масло 50 орехови ядки 280 г локум 20 мл коняк или уиски 100 г мед 100 г сладко от ягоди
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Смесваме натрошените на малки парчета бисквити, нарязания на дребни кубчета локум, блендираните орехи, стопеното масло, алкохола, меда и сладкото.
Разбъркваме добре и получената смес оформяме на руло.
Завиваме го и го стягаме в стреч фолио. Оставяме салама в хладилник за 24 часа, за да стегне напълно.
Изваждаме го, отвиваме го, нарязваме го на парчета и го поднасяме за консумация.

неделя, 20 юли 2025 г.

ЗАПЕКАНКА С КАШКАВАЛ И СМЕТАНА

Ястие, което е толкова лесно за изпълнение, а в същото време апетитно и засищащо. У дома винаги сме правили запеканките с яйца, но този път решихме приготвянето да е малко по- различно.
ПРОДУКТИ: 700 г картофи 200 пушени свински гърди 2 кисели краставички 200 мл сметана 200 г кашкавал сол 2 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Белим картофите, измиваме ги и ги нарязваме на кубчета.
Варим ги 20 минути и ги отцеждаме от водата. Вземаме правоъгълна тавичка с размери 30/ 20 см и я намазваме с олиото. Изсипваме картофите и ги поръсваме със сол. Върху тях подреждаме краставичките и бекона, нарязани и те на кубчета.
Заливаме със сметаната. С помощта на вилица съвсем леко разбъркваме всичко, за да се смеси добре.
Печем ястието 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изваждаме го, поръсваме го с настъргания кашкавал и го доизпичаме още десетина минути или до получаване на съвсем лек загар.
Оставяме го малко да се поохлади и го сервираме на порции.