С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!
четвъртък, 14 август 2025 г.
СЕВЕРНЯШКА МЛЕЧНА ЛЮТИКА
Нарича се лютика , защото вкусът и е леко лютичък от използвания в нея лук. Северняшка е, защото се приготвя със специалния воден лук, който се отглежда единствено и само в с. Реселец, намиращо се в Северозападна България.
Този лук е характерен с големия процент водно съдържание и с това, че поналютва съвсем, ама съвсем слабо, почти неуловимо.
Глинената паница, дървеният кълцалник и дървената лъжица, с които баба и мама правеха лютиката, са абсолютно задължителни за нейното приготвяне, иначе никога няма да се постигне същият вкус.
ПРОДУКТИ:
10 прясно изпечени чушки
1 не голяма глава воден Реселешки лук
1 ч. ч. натрошено зряло сирене
1/ 2 кофичка кисело мляко
4 сварени яйца
щипка нарязан магданоз
3 с. л. олио
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът се нарязва на едро, слага се в дълбока калена/глинена/ паница , посолява се и се накълцва с кълцалника до пълно омекване.
Добавят се обелените и накъсани на ивици чушки.
Накълцват се и те.
Слага се натрошеното сирене, намачканите с вилица яйца, млякото, нарязаният магданоз и олиото.
Лютиката се посолява на вкус и се разбърква с дървената лъжица.
Тя се консумира като основно ястие и е задължително до нея да подсигурите една топла и прясно изпечена питка с хрупкава коричка, която ще направи удоволствието от хапването на лютичката двойно.
И, моля ви, не я прехвърляйте в отделни чинии.
Просто слагате паницата на средата на масата, започвате да топите в нея…
Ще си облизвате пръстите и ще питате за още, повярвайте ми .
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар