XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СЕВЕРНЯШКА МЛЕЧНА ЛЮТИКА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 14 август 2025 г.

СЕВЕРНЯШКА МЛЕЧНА ЛЮТИКА

Нарича се лютика , защото вкусът и е леко лютичък от използвания в нея лук. Северняшка е, защото се приготвя със специалния воден лук, който се отглежда единствено и само в с. Реселец, намиращо се в Северозападна България. Този лук е характерен с големия процент водно съдържание и с това, че поналютва съвсем, ама съвсем слабо, почти неуловимо. Глинената паница, дървеният кълцалник и дървената лъжица, с които баба и мама правеха лютиката, са абсолютно задължителни за нейното приготвяне, иначе никога няма да се постигне същият вкус.
ПРОДУКТИ: 10 прясно изпечени чушки 1 не голяма глава воден Реселешки лук 1 ч. ч. натрошено зряло сирене 1/ 2 кофичка кисело мляко 4 сварени яйца щипка нарязан магданоз 3 с. л. олио сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Лукът се нарязва на едро, слага се в дълбока калена/глинена/ паница , посолява се и се накълцва с кълцалника до пълно омекване. Добавят се обелените и накъсани на ивици чушки. Накълцват се и те.
Слага се натрошеното сирене, намачканите с вилица яйца, млякото, нарязаният магданоз и олиото. Лютиката се посолява на вкус и се разбърква с дървената лъжица. Тя се консумира като основно ястие и е задължително до нея да подсигурите една топла и прясно изпечена питка с хрупкава коричка, която ще направи удоволствието от хапването на лютичката двойно. И, моля ви, не я прехвърляйте в отделни чинии. Просто слагате паницата на средата на масата, започвате да топите в нея… Ще си облизвате пръстите и ще питате за още, повярвайте ми .

Няма коментари:

Публикуване на коментар