С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен

- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 16 август 2025 г.
ПЕЧЕНИ ЧУШКИ С ЧЕСНОВ ДОМАТЕН СОС
Убедена съм, че няма човек, който да не е приготвял и да не е ял тези невероятно вкусни чеснови чушки, но все пак реших да ги публикувам и тях, за да ги има под ръка за младите хора- тези, които сега тръгват по пътя на кулинарията…
Правили са ги нашите баби и майки, правим тази вкусотия и ние и със сигурност ще оставим начина на приготвяне и на нашите деца и внуци.
Невероятно и любимо лятно ястие!
Семпла, „ селска” и безкрайно вкусна постна гозба, която ме връща в детството ми– там , на село, под асмата…
ПРОДУКТИ / зеленчуците са домашни от нашата градина/:
12 печени чушки / без значение е цветът им /
1 кг домати
6 скилидки чесън
6 с. л. олио
1 с. л. захар
сол- на вкус
свеж магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Обелваме чушките и ги разрязваме на няколко места вертикално- от опашката надолу.
Обелваме доматите, но може и така да ги оставим.
Нека това да бъде по ваша преценка.
Лично аз ги обичам необелени, но фактът, че люспите дразнят колита/ проблем със стомаха ми/ и ми причиняват болка, напоследък все ги отстранявам.
Нарязваме ги на парченца и ги запържваме в сгорещеното олио.
Овкусяваме ги със солта и захарта. А захарта я слагаме, за да „ убие” част от киселината на доматите.
Оставяме ги да се изваряват. През това време ги разбъркваме няколко пъти, за да не загорят.
След като доматеният сос достигне желаната гъстота, в него слагаме нарязания на ситно или пасиран чесън.
И тук вземаме следното решение- дали да сложим чушките в него, за да се позапържат малко, или да ги подредим в дълбока чиния и да ги залеем отгоре.
Накрая поръсваме гозбата с наситнен магданоз и я сервираме за консумация.
Разбира се, че тя се съчетава отлично с бучка домашно сиренце, че даже и с топъл хлебец.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар