С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 20 декември 2025 г.
КОЛЕДЕН ЩОЛЕН
За първи път омесих щолен за Коледа 2014…
Четох тук и там различни рецепти, но ги пречупих през моя поглед по простата причина, че на всеки вкуса е различен и строго индивидуален.
А има и една подробност- не обичам бадеми, съответно и ликьор или есенция, получени от тях.
Реших, че ще заместя бадемите с орехи, а бадемовите аромати- с черешов ликьор. Изчистих печивото откъм страна на многото сушени плодове и се ограничих в използването на традиционните и верни стафиди.
ПРОДУКТИ:
750 г брашно
60 г жива мая
200 мл прясно мляко
150 г захар
175 г краве масло
150 г орехи
150 г стафиди
1/ 2 лимон- кора и сок
3 ванилии
40 мл черешов ликьор
щипка сол
1 к. л. канела
щипка джинджифил
щипка индийско орехче
За помазване на щолена:
75 г краве масло
100 г пудра захар
2 ванилии
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа изсипах затопленото до телесна температура мляко, в което размих маята.
Разбърках сместа с 1 с. л. захар и 5 с. л. брашно.
Оставих получената смес в покой за около 15 минути, за да може тя да шупне.
Пресях брашното и в него направих кладенче, в което изсипах втасалата вече смес, останалата захар, разтопеното и охладено масло, солта, ликьора, лимоновия сок , ванилията, канелата, джинджифила и индийското орехче.
Омесих добре тестото, след което го разстлах с длани върху плота и върху него разхвърлях стафидите, нарязаните на едро орехи и наситнените лимонови корички.
Месих го отново до пълно поемане на добавъчните продукти.
Сложих полученото тесто в голяма купа , захлупих го с капака и го оставих да втасва в продължение на 1 час.
За това време то удвои обема си.
Извадих го и отново го намесих.
Оформих щолена и го поставих в подходящ за целта съд върху пекарска хартия.
Сложих го да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 15 минути, след което намалих температурата на 150 градуса и печивото продължи да се пече така до неговата готовност.
Като времетраене бе някъде около 35- 40 минути.
Изстиналият щолен намазах с разтопеното масло.
Поръсих го обилно с пудрата захар, смесена с ванилиите, и веднага след това го завих грижливо във фолио.
Оставих го да устоява в продължение на 1 седмица.
На Коледа, когато го разрязахме, останахме очаровани от невероятната му консистенция, аромат и неповторим маслен вкус.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар