С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
четвъртък, 18 декември 2025 г.
ЧАЛЪМ КАПАМА
Най- вкусната капама, в която сами си направихме комбинациите.
Различните видове месо в нея си е традиция, но бохчите със суров ориз и боб са по наша идея.
Опитайте невероятния и вкус като я приготвите с желание и огромно старание.
И повярвайте, че ще си облизвате пръстите и ще искате още и още…
ПРОДУКТИ за 4 големи порции:
400 г свински ребърца
400 г телешко месо
400 г пилешко месо
2 кълцани наденици
10 зелеви листа
200 г боб
100 г ориз
2 сухи чушки
1 каф. ч. бяло вино
1 ч. ч. вода
1 непълна каф. ч. олио
сол- на вкус
подправки:
червен пипер, млян черен пипер, чубрица, джоджен, 1 дафинов лист, 1 глава чесън
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме надениците на две.
Месото разфасоваме на 4 порции и го овкусяваме със сол, чубрица, червен и черен пипер.
Оризовите бохчи приготвяме като в зелев лист завръзваме по 1/ 4 от ориза, 1/ 4 нарязана чушка, малко червен и черен пипер, чубрица и джоджен.
Бобените бохчи правим като в зелев лист завръзваме по една шепа суров боб, 1/ 4 нарязана чушка, малко червен и черен пипер, чубрица и джоджен.
На дъното на дълбок глинен гювеч изсипваме половината олио и слагаме 1 зелев лист.
Най- напред редим бохчите- 4 с ориз и 4 с боб, а между тях и върху тях месото и парчетата наденица.
Между тях слагаме дафиновия лист и необелените скилидки чесън.
Отстрани наливаме внимателно виното и водата.
Поливаме капамата с останалото олио и я покриваме със зелев лист.
Захлупваме съда и го слагаме в студена фурна.
Включваме я на максимална температура.
След 20 минути намаляваме температурата на 150 градуса и продължаваме печенето в продължение на 3 часа.
Отстраняваме капака, изваждаме горния зелев лист и продължаваме печенето още 30 минути.
Приготвена по този начин чалъм капамата придобива страхотен вкус и невероятен аромат.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)








Няма коментари:
Публикуване на коментар