XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ТРАДИЦИОННА ПУХКАВА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

четвъртък, 18 декември 2025 г.

ТРАДИЦИОННА ПУХКАВА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Това е един вкусен соден хляб. Става тънък, но много вкусен. Вътре е пухкав, А рецептата е много лесна и бърза за изпълнение. Тази питка е задължителна и неизменна част от трапезата на Бъдни вечер.
ПРОДУКТИ: 500 г брашно 250 мл хладка вода 4 с. л. олио 1 ч. л. оцет 1 ч. л. сода за хляб 1 ч. л. сол И само това. НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: От посочените продукти омесваме тесто и го оставяме за около 15 минути, за да си „ почине“. Содата трябва да е предварително смесена с брашното. Оформяме традиционна питка, в която предварително слагаме паричка, завита в парче пекарско фолио. Разплескваме я, намазваме я с олио, надупчваме я с вилица и я слагаме в намазнена тава с диаметър 28 см.
Печем в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40 минути. Изваждаме я и я покриваме с мека кърпа, за да се отпусне малко.
Слагаме я на трапезата и я разчупва най- възрастният член на семейството. Обикновено това е стопанинът на къщата.
Малка част от питката поставяме пред параклисче или иконка. Късчето е за Богородица, защото такова е поверието. Държи се там до Бъдни вечер на следващата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар