С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
четвъртък, 18 декември 2025 г.
ТРАДИЦИОННА ПУХКАВА СОДЕНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР
Това е един вкусен соден хляб.
Става тънък, но много вкусен.
Вътре е пухкав,
А рецептата е много лесна и бърза за изпълнение.
Тази питка е задължителна и неизменна част от трапезата на Бъдни вечер.
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
250 мл хладка вода
4 с. л. олио
1 ч. л. оцет
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. л. сол
И само това.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти омесваме тесто и го оставяме за около 15 минути, за да си „ почине“.
Содата трябва да е предварително смесена с брашното.
Оформяме традиционна питка, в която предварително слагаме паричка, завита в парче пекарско фолио.
Разплескваме я, намазваме я с олио, надупчваме я с вилица и я слагаме в намазнена тава с диаметър 28 см.
Печем в загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40 минути.
Изваждаме я и я покриваме с мека кърпа, за да се отпусне малко.
Слагаме я на трапезата и я разчупва най- възрастният член на семейството.
Обикновено това е стопанинът на къщата.
Малка част от питката поставяме пред параклисче или иконка.
Късчето е за Богородица, защото такова е поверието.
Държи се там до Бъдни вечер на следващата година.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)




Няма коментари:
Публикуване на коментар