XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЪЛНЕН ШАРАН С ОКОЛУЦИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ! 

събота, 6 декември 2025 г.

ПЪЛНЕН ШАРАН С ОКОЛУЦИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

Околуци или шаранови ядки са ядлива част от самата риба. Можете да ги срещнете и под името рибарска глезотийка. Те се вписват завидно добре в плънката, но трябва да сложим още нещо, което да послужи за „ спойка”. Приготвена по този начин рибата се получава много вкусна и сочна.
ПРОДУКТИ: 2 кг шаран околуците от шарана 4 триъгълничета топено сирене 1/ 2 глава воден / салатен/ лук шепа орехови ядки малка клонка розмарин млян черен пипер сол- на вкус 1/ 2 каф. ч. бяло вино 1/ 2 каф. ч. вода олио- за намазване на суровия шаран лозови пръчки- за подложка на рибата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Почистваме и измиваме шарана. Посоляваме го отвътре и в него слагаме половината нарязано на филийки топено сирене. След това са нарязаните филийки лук. Върху тях подреждаме околуците. Най- отгоре слагаме останалото нарязано сирене.
" Разхвърляме" орехите. Добавяме и клонката розмарин. Поръсваме с черен пипер и малко сол.
Зашиваме рибата. Вземаме правоъгълна тава с подходящи размери. На дъното и нареждаме нарязаните лозови пръчки. Върху тях поставяме намазаната с олио и посолена риба. Отстрани наливаме виното и водата.
Печем шарана в предварително загрята на 200 градуса фурна до пълна готовност. Той трябва да придобие приятна златиста коричка. Изваждаме го, прехвърляме го в подходяща чиния или поднос, аранжираме го и го поднасяме за консумация.
Уточнение: Ако не харесвате аромата на розмарина, подменете го с друга подправка по ваше предпочитание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар