С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
събота, 6 декември 2025 г.
ПЪЛНЕН ШАРАН С ОКОЛУЦИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ
Околуци или шаранови ядки са ядлива част от самата риба.
Можете да ги срещнете и под името рибарска глезотийка.
Те се вписват завидно добре в плънката, но трябва да сложим още нещо, което да послужи за „ спойка”.
Приготвена по този начин рибата се получава много вкусна и сочна.
ПРОДУКТИ:
2 кг шаран
околуците от шарана
4 триъгълничета топено сирене
1/ 2 глава воден / салатен/ лук
шепа орехови ядки
малка клонка розмарин
млян черен пипер
сол- на вкус
1/ 2 каф. ч. бяло вино
1/ 2 каф. ч. вода
олио- за намазване на суровия шаран
лозови пръчки- за подложка на рибата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме и измиваме шарана.
Посоляваме го отвътре и в него слагаме половината нарязано на филийки топено сирене.
След това са нарязаните филийки лук.
Върху тях подреждаме околуците.
Най- отгоре слагаме останалото нарязано сирене.
" Разхвърляме" орехите.
Добавяме и клонката розмарин.
Поръсваме с черен пипер и малко сол.
Зашиваме рибата.
Вземаме правоъгълна тава с подходящи размери.
На дъното и нареждаме нарязаните лозови пръчки.
Върху тях поставяме намазаната с олио и посолена риба.
Отстрани наливаме виното и водата.
Печем шарана в предварително загрята на 200 градуса фурна до пълна готовност.
Той трябва да придобие приятна златиста коричка.
Изваждаме го, прехвърляме го в подходяща чиния или поднос, аранжираме го и го поднасяме за консумация.
Уточнение: Ако не харесвате аромата на розмарина, подменете го с друга подправка по ваше предпочитание.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)









Няма коментари:
Публикуване на коментар