Още една рецепта, която е твърде подходяща за задаващия се вече Свети ТРИФОН ЗАРЕЗАН.
Тук отново преобладава лукът, но вече с привкус на мед, който овкусява него и месото много, ама много приятно.
ПРОДУКТИ:
около 600 г свинско месо без кост
Подправки към него:
5 с. л. соев сос
сокът на 1/ 2 лимон
1 с. л. горчица
1 к. л. мащерка или чубрица
1/ 2 каф. чашка олио (зехтин )
1 каф. л. сол
Подправки към лука:
5 средно големи глави кромид лук
сок от половин лимон
3 с. л. мед
1 каф. л. сол
3 суп. л. оцет
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на хапки, обърква се със съставките, отнасящи се за него и се слага в тава, която трябва да завиете с фолио.
Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса ..
През това време се приготвя меденият лук.
Нарязва се на едри полумесеци и се задушава "под капак" в тенджера с оцета, лимоновия сок, олиото и солта, докато се изпари течността - около 15 мин.
Прибавя се медът и се оставя да се задуши още 5-6 мин.
Така задушеният лук се изсипва върху свинските хапки .
Ястието се слага още веднъж във фурната и се пече още малко.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Интересна рецепта. Никога не съм слагала лук в месо и да си призная някак се страхувам дали ще се приеме добре от любимите хора. Усеща ли се много меда или се неутрализира от другите съставки?
ОтговорИзтриванеИ все пак изглежда много изкушаващо. Мисля че мога да опитам и да го поднеса смело!
Здравейте, Маргарита Димитрова! Поздравления за страхотната рецепта! Уникален вкус, а тези леки нотки на мед и лимон галят небцето! Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗа нищо, Ники! Живи и здрави да сте и още много пъти да си я приготвите :).
ОтговорИзтриване