С тази моя скромна храна радвам семейството си и приятелите ни. Готвя за удоволствие.Тръпка е да знаеш, че след кратък престой пред печката ще се получи още едно ново блюдо.Рядко повтарям стари ястия.Импровизирам смело.Идеите ми са много и затова реших да споделя с вас семейната ни кухня. С поздрави: МАРГИ
Всичко за мен
- МАРГАРИТА ДИМИТРОВА
- Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
- Кулинарията е моето любимо хоби. Започнах да готвя още от детска възраст и продължавам до днес. Много бързо, воден от интерес и любопитство, още в първите години на нашия семеен живот със същото се захвана и моят съпруг. И така в кухнята станахме двама. Вечер, сядайки на трапезата, правим бърза уговорка за следващия ден- кой ще е на линия и кой ще подхваща тенджерите. И, разбира се, действаме. Понякога сме и двамата, а понякога тайно си правим приятни изненади. Често намираме време за любимото и полезно занимание, имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. Опитваме различни рецепти, много често импровизираме, приготвяме и малко „ по- завъртяни” блюда, но предимно залагаме на лесните, семплите, възможно по- евтините и достъпни ястия. А на всички вас, които харесвате приготвеното от нас и го оценявате- БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ!
вторник, 14 януари 2025 г.
ПЛИСИРАНИ СПАНАЧЕНИ БАНИЧКИ
Хрупкави и вкусни домашни банички, които се приготвят много бързо.
Изключително подходящи за закуска в забързаното ни ежедневие.
ПРОДУКТИ:
1 пакет фини кори за баница/ 400 г/
300 г зряло сирене
3 яйца
200 г спанак
1 непълна каф. ч. олио
сол- при необходимост
Подправки:
млян черен пипер, чубрица, шарена сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвяме плънка от натрошеното на едро сирене, нарязаният на парченца спанак, яйцата и подправките.
Разбъркваме сместа съвсем леко, колкото да се смесят продуктите.
Вземаме по две кори и ги поръсваме с 2 с. л. олио.
Нагъваме ги на късата им страна като плисе.
В единия край слагаме от плънката и ги навиваме на руло.
Получените банички нареждаме в намазнена правоъгълна тава.
Намазваме ги с олио и отгоре.
Печем ги около 35 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Изваждаме ги, когато вече са придобили лек и приятен загар.
Поднасяме ги топли, докато са още хрупкави.
понеделник, 13 януари 2025 г.
ПИКАНТНИ КРИЛЦА НА ФУРНА
Идва вечерта, а ние се прибираме от работа уморени и без каквото и да било желание за готвене. Точно тогава имаме нужда от нещо бързо, което да сложим на масата, и да е възможно по- леко за хапване.
Предлагам бързи пилешки крилца, изпечени с марината и малко лютичко.
ПРОДУКТИ:
500 г пилешки крилца
1 крехък морков
1 чорбаджийска чушка
1 ч. л. мед
2 с. л. соев сос
1 ч. л. горчица
5 скилидки чесън
щипка млян черен пипер
щипка риган
3 с. л. олио
малко сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Белим и нарязваме на тънки кръгчета моркова.
Нарязваме на кръгчета и чорбаджийската чушка.
Смесваме ги с посочените зеленчуци и всички подправки.
Правим марината, с която заливаме пилешките крилца.
Оставяме ги така в хладилник в продължение на 2 часа, като няколко пъти ги разбъркваме.
Подреждаме ги в тавичка и ги печем в загрята на 200 градуса фурна до получаване на кафява коричка.
Консумираме с чаша студена бира или бяло вино.
неделя, 12 януари 2025 г.
ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ И БОБ ПО СЕВЕРНЯШКИ
Типично зимно ястие- изключително вкусно и засищащо.
Рецептата е от кухнята на северозападна България.
ПРОДУКТИ:
свински джолан- 1. 200 г
1 малка кисела зелка
1 ч. ч. сварен зрял боб или консервиран
2 сухи чушки
2 моркова
1 глава чесън
6 с. л. олио
1 каф. л. сладък червен пипер
щипка пушен червен пипер
клонка девесил
чубрица
млян черен пипер
50 мл зелев сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В съд слагаме нарязаното зеле, морковите и сухите чушки- на дребно, боба, необелените скилидки чесън и посочените подправки, но без пушения пипер.
Разбъркваме всичко добре и го разстиламе в намазан с 3 с. л. олио гювеч.
В зелевата смес правим малко кладенче.
Намазваме джолана с 1 с. л. олио, поръсваме го с пушения пипер и малко черен пипер.
Слагаме го в кладенчето и отстрани наливаме зелевия сок.
Поръсваме ястието с останалите 2 с. л. олио.
Затваряме гювеча и го слагаме в студена фурна.
Включваме я на 220 градуса.
Оставяме да се готви така в продължение на 30 минути.
След това намаляваме на 160 градуса и печем ястието 2 часа.
Изключваме фурната и оставяме гювеча в нея, докато тя напълно изстине.
Изваждаме, обезкостяваме джолана и сервираме на порции.
събота, 11 януари 2025 г.
ПИЛЕ ФРИКАСЕ С ПЕЧУРКИ
Обикновено приготвям традиционно пиле фрикасе, но в случая то е и с гъби. Те бяха определени за гъбена супа, а в последните мигове преди да ги сложа да се готвят, отидоха в тенджерата за тази манджа.
ПРОДУКТИ:
бялото месо на 1 замразено пиле
250 г печурки
2 с. л. олио за тяхното задушаване
За соса:
3 - 4 с. л. брашно
част от бульона, в който е вряло месото
2 жълтъка
1 ч. ч. кисело мляко
сол на вкус
черен пипер
целина- много подходяща за фрикасето
3 с. л олио
30 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сваряваме месото и го оставяме да се отцеди и охлади.
В тенджера задушавам гъбите в посоченото количество олио и малко сол до момента, в който те започнат да се пържат.
Изваждаме ги, слагаме другото олио и запържваме брашното в него.
Разреждаме с пилешкия бульо, а количеството определяме взависимост от това колко ще искаме да ни е гъста манджата.
Оставяме соса да поври десетина минути.
Застройваме го с двата разбити жълтъка и киселото мляко, слагаме и разбъркваме в него маслото, овкусяваме го с черния пипер и добавяме накъсаното на парчета месо, заедно с гъбите.
Разбъркваме отново добре и оставяме ястието да " клокне".
Поръсваме ястието с целина и го сервираме.
четвъртък, 9 януари 2025 г.
КРЕМ ПИТА
Един сочен десерт, приготвен от кори за баница , крем и гарнировка по желание.
ПРОДУКТИ:
3 фини кори за баница
30 г краве масло
За крема:
2 яйца
500 мл прясно мляко
2 яйца
5 с. л. захар
30 г масло
2 ванилии
3 с. л. с лек връх брашно
200 мл течна сладкарска сметана
гарнировка – по желание
/ В случая е от орехи и шоколад/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземаме разкопчаваща се форма с диаметър 22 см и я намазваме с масло.
Нареждаме накъсаните на едри парчета и намазани със стопено масло кори.
Печем ги за около 12 минути в предварително загрята на 200 г фурна.
Приготвяме крема като кипваме 400 мл от млякото със захарта.
В него чрез непрекъснато бъркане изсипваме разбитите с миксер яйца, брашно и 100 мл мляко.
Варим крема до неговото сгъстяване.
Отстраняваме го от огъня и в него слагаме маслото.
Разбъркваме много добре до неговото пълно усвояване.
Охлаждаме го като често разбъркваме, за да не хване коричка.
Разбиваме сметаната с миксер и лъжица по лъжица я добавяме към напълно охладения крем.
Получената смес изсипваме върху корите.
Отгоре гарнираме по желание.
В случая смлях в блендер орехови ядки и настъргах млечен шоколад.
Оставяме крем питата в хладилник в продължение на 24 часа, за да омекнат корите и се втвърди крема.
Сервираме сладката пита, нарязана на парчета.
сряда, 8 януари 2025 г.
МАЙОНЕЗЕНА БАНИЦА С РЯЗАНИ КОРИ
Една доста сполучлива баница.
Наложена е по най- бързия начин, но по малко по- нетрадиционен начин.
Идеята за рязаните кори е от моята сестра, а добавката на майонеза- моя.
ПРОДУКТИ:
1 пакет фини кори за баница
2 яйца
300 г сирене
250 г майонеза
300 мл газирана вода
2 с. л. олио
30 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвянето на баницата е изключително лесно.
Разбиваме яйцата с помощта на миксер.
В отделна купа разбиваме майонезата с газираната вода.
Събираме двете смеси и разбъркваме добре.
Корите, които са навити на руло, нарязваме с ножица на лентички.
Ширината им трябва да е около 1 см.
Слагаме ги свободно / с въздух между тях/ в правоъгълна тава, чието дъно сме намазали с олио.
Върху тях натрошаваме на едри бучици сиренето.
Отгоре поливаме с майонезената смес.
Завършваме приготвянето на баницата с наредени парченца масло.
Печем я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 35- 40 минути.
Изваждаме я , когато установим, че тя е придобила приятен загар.
Охлаждаме я малко и я сервираме топла, нарязана на парчета.
Става наистина вкусна и сочна.
вторник, 7 януари 2025 г.
ЗАПЕКАНКА С КАЙМА И ЯЙЦА
Бързо и засищащо ястие, подходящо за вечеря в забързаното ежедневие.
Като гарнитура към запеканката можем да сложим печени или сурови зеленчуци.
ПРОДУКТИ:
500 г кайма смес / 50 % свинско и 50% телешко/
1 средно голяма глава кромид лук
5 скилидки чесън
1 каф. ч. галета
5 яйца
хималайска сол- на вкус
щипка млян черен пипер
шепа нарязан свеж магданоз
3 с. л. олио
около 50 мл вода
НАЧИНА НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме лука и чесъна на дребно и ги запържваме в тиган със сгорещеното олио.
Добавяме водата, разделена на три части, за да омекнат двата вида лук по- бързо.
Слагаме каймата, посоляваме я и запържваме и нея, докато се разпадне на малки парченца.
Отстраняваме тигана и овкусяваме с черния пипер и нарязания на ситно магданоз.
Добавяме галетата и леко разбитите яйца.
Разбъркваме сместа и я изсипваме в малка правоъгълна тавичка, покрита с пекарска хартия.
Печем ястието в предварително загрята на 200 градуса фурна в продължение на 30 минути.
Изваждаме запеканката и я оставяме малко да се поохлади.
Нарязваме я на парчета и я сервираме с гарнитура по желание.
понеделник, 6 януари 2025 г.
НАЙ- ШОКОЛАДОВОТО БРАУНИ
На любителите на шоколадовите десерти това брауни ще допадне много.
То е с напукана и хрупкава коричка и с приятна мека вътрешност.
Приготвянето му е бързо и много лесно.
ПРОДУКТИ:
4 яйца
1 ч. ч. захар
200 г краве масло
250 г шоколад / аз ползвам натурален и млечен/
100 г смлени орехи
150 г брашно
1 каф. л. есенция Ванилия
1 каф. л. есенция Ром
1 с. л. олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Като за начало стопяваме шоколада с маслото на водна баня.
Оставяме сместа да се охлади като я разбъркваме 3- 4 пъти.
С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта.
Добавяме орехите, есенцията и брашното като бъркаме бавно.
Накрая изсипваме и шоколадовата смес.
Разстиламе готовата смес в правоъгълна тава с размери 20/ 30 см и незалепващо дъно, която предварително сме намазали с олиото.
Печем браунито в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 минути.
Не трябва да забравяме, че този важен процес зависи от точната големина на тавата и начина на печене на печката.
Ако малко го препечем, то ще стане със суха вътрешност.
Охлаждаме десерта напълно и след това го нарязваме на малки парчета.
При правилно съхранение той може да издържи до 1 седмица.
неделя, 5 януари 2025 г.
ГЪБЕНА КАША
Една семпла гъбена каша за душата на всеки.
Самите гъби ни подсигуряват добра доза протеини, затова те са подходяща засищаща храна.
Характерно за тях е, че имат съвсем малко калории.
Да, но знаете, че с тях не бива да се прекалява, защото в големи количества те стават доста тежки за стомаха.
А самото ястие е доста, доста вкусно!
ПРОДУКТИ:
500 г печурки
1 малка глава кромид лук
3 скилидки чесън
шепа свеж копър
щипка млян пипер меланж
50 г краве масло
5 с. л. олио
3 с. л. брашно
1 гъбен бульон
1 литър вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме двата вида мазнина и в тях запържваме нарязаните на едро гъби, нарязаните на ситно лук и чесън, и дръжките на копъра.
Готвим ги до изпаряване на течността и до добиване на златист загар.
Освобождаваме място в средата на съда и слагаме брашното.
Бъркаме за кратко и започваме да наливаме предварително разтворения бульон във водата- на части и до пълното му изчерпване.
Получаваме каша със средна гъстота.
Поръсваме я с прясно смлян пипер меланж.
Сервираме гъбеното ястие топло.
Абонамент за:
Коментари (Atom)

















































